V toplih poletnih mesecih precej več časa preživimo zunaj. Seveda ne govorimo zgolj o izletih v naravo, dopustu na morju ali večernih sprehodih. Vrt, balkon, veranda ali terasa so priljubljena pribežališča za razgrete glave. Že nekaj prijetno senčnih kvadratnih metrov zunanjih površin lahko kakovost življenja v stanovanju ali hiši izjemno dvigne. Z nekoliko iznajdljivosti pa se da z relativno nizkimi stroški v udobno teraso preurediti praktično vsako ravno streho. Izbira prave sistemske rešitve in natančnost izvedbe bosta tudi v teh primerih ključnega pomena, a ob skrbnem načrtovanju vam ne bo treba izbirati med teraso in streho s trajno in učinkovito toplotno in hidroizolacijo. Lahko imate oboje! 

Včasih je veljalo zavajajoče prepričanje, da se ravne strehe delijo na tiste, ki že puščajo, in na tiste, ki jih to še čaka. Dejansko se je zaradi površne gradnje ali cenenih materialov v preteklosti veliko ljudi soočalo s težavami, kot so zamakanje ali velike toplotne izgube. A znanje in tehnologija sta od takrat izjemno napredovala, cena kakovostnih materialov pa je občutno padla. Danes lahko torej dejansko govorimo o ravni strehi za vse življenje.

Pri tradicionalnih načinih postavljanja ravnih streh je toplotno izolacijo pokrival sloj hidroizolacije, ki je bila zato izpostavljena vsem ekstremnim vremenskim pogojem – vročini, suši, ujmam, zmrzali – kar je občutno vplivalo na življenjsko dobo in izolativne lastnosti strehe. Obrnjena ravna streha, ki danes velja za najbolj napreden način gradnje pohodnih in nepohodnih ravnih streh, je zato dobesedno revolucionarna, saj zaporedje izolirnih plasti obrne na glavo.

Hidroizolacijski sloj, ki se ga je včasih nanašalo na zunanjo stran strehe, je pri obrnjeni ravni strehi zaščiten z dodatnim slojem izjemno trdne toplotne izolacije iz ekstrudiranega polistirena (xps), kar omogoča, da se strešno površino lahko dodatno izkoristi in na njej uredi manjši vrtiček, teraso ali otroško igrišče.

Za nizkoenergijske objekte, ki so že danes »uzakonjeni«, pa so razvite nove različice obrnjene strehe, kot npr. streha OPTIMO, pri kateri je sicer slabo izolativen in težek naklonski beton zamenjala naklonska toplotna izolacija.

Drugi vidik, ki ga je treba upoštevati pri preobrazbi ravne strehe v teraso, je seveda ustrezno odvodnjavanje. Tudi tu so danes na voljo bolj elegantne rešitve, kot sta načrtovanje nosilne konstrukcije v nagibu ali izgradnja naklona z uporabo težkega naklonskega betona, ki izjemno obremeni celotno nosilno konstrukcijo. Toplotnoizolacijske plošče INCLINE z ustrezno izbranim naklonom (od cca 1,67 do 2 %), so bistveno bolj učinkovita in lažja rešitev, ki zagotavlja, da bodo meteorne vode kar najhitreje našle pot s terase.

Na koncu pa seveda vedno pridemo do vprašanja denarja in stroškov. Dejstvo je, da je obrnjena ravna streha najbolj učinkovit in trajnostno zasnovan način izvedbe ravne strehe, zato je treba nanjo gledati kot na dolgoročno investicijo. Včasih se nam zdi, da je sredstev za dolgoročno investiranje žal premalo, in se zadovoljimo s kompromisno rešitvijo ali običajno ravno streho, kar zagotovo ni najboljša odločitev.

Bo terasa stala nad ogrevanim ali neogrevanim prostorom? Če gre za garažo, prizidek, ali kak drug prostor, ki ga ne ogrevamo, bo zadoščala že tanjša plast toplotne izolacije. Bi radi imeli na terasi urjen vrtiček ali posadili travo? To je seveda mogoče, a morda bi se za leto ali dve zadovoljili s preprostim, poceni, a vseeno estetskim zaključnim slojem iz prodca. Vedno se je pač najbolje posvetovati s strokovnjakom, ki bo znal povedati, kje bi se dalo prihraniti in kako na najbolj preprost način postaviti streho-teraso, ki vam bo v veselje, vaši nepremičnini pa bo dvignila vrednost.

dokument Z obrnjeno ravno streho do sanjskega prostora pod oblaki

Hitri vodič
Z obrnjeno ravno streho do sanjskega prostora pod oblaki

Prenesi dokument