Image

Včasih, ko termoizolacija ni bila med najpomembnejšimi elementi stavbe, je bilo za v zemljo skorajda vseeno, katero oz. s kakšnimi lastnostmi smo izbrali, saj je večinoma služila le kot mehanska zaščita za hidroizolacijo. Že dolgo ni več tako. Ne le zaradi evropske zakonodaje v smeri zaščite ozonskega plašča ter skoraj nič-energijske gradnje, ampak tudi zaradi želenega ugodja bivanja in zavedanja, da smo s premišljeno zaščito naredili naložbo za celotno življenjsko dobo stavbe.

Glede na velike spremembe v gradnji in poudarek na kontinuiranem in kvalitetno izvedenem toplotnem ovoju je smiselno, da se znanje o tem iz akademskih krogov prenese tudi na gradbišče. In eden od pred leti skorajda nepoznanih elementov je zagotovo toplotna izolacija pod nivojem terena.

Izolacije za najmanj 50 let

Toplotna izolacija pod nivojem terena se je v preteklosti večinoma koristila kot mehanska zaščita hidroizolacije in je z minimalno zahtevano debelino po PURES-u zagotavljala, da ne bi prišlo do kondenzacije.

S povečanimi zahtevami po energijsko učinkoviti gradnji pa je bilo tudi podzemnim delom stavbe posvečene več pozornosti. Danes ni več vseeno, kakšne lastnosti ima toplotna izolacija, ki jo vgrajujemo pod objekt. Pomembno je tudi, kako jih ohranja po dolgotrajni izpostavljenosti vlagi v celotnem obdobju uporabe stavbe.

Tako se bo za izolacije v kratkem zahtevalo tudi dokazovanje lastnosti za najmanj 50 let. Trenutno se razen pri toplotnih izolacijah iz ekstrudiranega polistirena (XPS), ki imajo deklarirano toplotno prevodnost lambda D (pri čemer D pomeni “deklarirana”) za 25 let, slednje še ne dogaja, saj se navaja le trenutno lambdo, ne glede na časovne vplive ali spremenjene okoliščine.
A splošno znano je, da so le izolacije iz ekstrudiranega polistirena kos vsem vplivom pod terenom, predvsem pa vplivu stalno prisotne vode.

FIBRANxps 300-L, 400-L, 500-L, 700-L

Pri izolacijah, ki so izdelane s povsem ekološkimi plini, za katere v prihodnosti niso predvidene omejitve — kar še posebej velja za renomirane proizvajalce, ki zaradi tega svoj material lahko plasirajo na najzahtevnejših evropskih trgih (v Sloveniji je to le Fibran) — deklarirana vrednost v tehnični dokumentaciji že danes dokazano ustreza lastnostim tudi po 50 letih, kot bo določala v kratkem sprejeta zahteva za sodobno gradnjo.

Toplotna prevodnost in druge toplotne karakteristike toplotne izolacije

Toplotna prevodnost, pravzaprav deklarirana toplotna prevodnost λD, je osnovna lastnost toplotne izolacije. Deklarirana, nazivna lastnost pa je vrednost, ki se jo dobi s statično obdelavo meritev.

Da bi pri izračunu gradbene fizike lahko upoštevali lastnost izolativnosti za obdobje najmanj 50 let, se postopek kontrole toplotne prevodnosti opravlja na poseben način, in sicer s simulacijo pospešenega staranja materiala.
Ne glede na to, da je λD zahtevana karakteristika za vse toplotne izolacije, na trgu še vedno najdemo izolacije, ki imajo le oznako λ ali pa λ10 , kar nakazuje na enkratno meritev. Po dokumentih, ki jih prejemamo, so te meritve opravljene za npr. 5 cm debelo izolacijo, kar pa je v primeru ekstrudiranega polistirena povsem napačno, saj toplotne prevodnosti z debelino naraščajo, če bistveno ne spreminjamo receptur. Inštituti in laboratoriji izven EU še vedno uporabljajo stare metode in merijo le trenutno lambdo, kar pa je za investitorja, ki primerja vrednosti s proizvajalci, ki deklarirajo vrednosti po vseh pravilih, zavajajoče.

Odgovornost pri izbiri

Na toplotno prevodnost materiala v zemlji, pa naj si bo pod temeljno ploščo, na zasutem zidu ali v ravni obrnjeni strehi, kjer je toplotna izolacija izven hidroizolacijskega ovoja, vpliva še navzemanje vlage. To so tudi konstrukcijski sklopi, do katerih ne bomo več posegali, še posebej pa ne zdaj, ko se že zavedamo, kaj prinaša bližnja prihodnost in že gradimo skoraj nič-energijske stavbe.
Tu je še posebej pomembno, da vse lastnosti, ki so definirane, veljajo za najmanj 50 let.
Tehniki imamo tako odgovornost, da se vgrajujejo materiali, ki so ustrezni oziroma najbolj v skladu z interesi investitorja, saj slednji ne ve, da se materiali po ceni razlikujejo tudi zaradi nivoja kvalitete. O tem pa več prihodnjič.

Potrebujete mnenje strokovnjaka, katero toplotno izolacijo izbrati za vaš objekt? Pišite nam za brezplačen nasvet.

Povezane vsebine

Vsi nasveti na enem mestu

Vpišite e-naslov in redno vas bomo obveščali o novostih s področja pasivne gradnje in o tem, kaj morate vedeti o energijsko učinkoviti gradnji.