Deli

Vsekakor nam načrtovanje nove stavbe daje poseben občutek zadovoljstva in ustvarjanja nekega novega življenja. Naša domišljija lahko ustvari čisto nove prostore, neomejeni smo tudi z uporabo neskončne palete tehničnih rešitev. Vseeno pa v našem procesu dela ne smemo pozabiti na stavbe, ki že stojijo med nami in klavrno hrepenijo po pozornosti, življenju.

Tokrat smo spremljali, kako so se lotili projekta prenove stavbe v Zagrebu. Kakšen je izziv? Pri prenovi stavbe smo omejeni s prostorom, obstoječo geometrijo, mestnimi pogoji in investitorjevimi zahtevami. Hkrati pa moramo pri ustvariti enakovredno bivalno okolje in zagotoviti ustrezno energijsko učinkovitost, kar je včasih zelo zahtevno.

Ko se je lastnik odločil za prenovo omenjene stavbe iz sedemdesetih let, je bila ta že več let zapuščena in prepuščena zobu časa. To je bilo problematično predvsem z vidika aktualnih zahtev gradbene fizike, saj stavba ni imela nobene toplotne izolacije. Zaradi poškodovane strehe je bila popolnoma razmočena in ni zadostovala osnovnim zahtevam po Gradbenem zakonu.

Za vas smo pripravili študijo primera, ki podrobno obravnava proces obnove in načrtovanja. Predvsem bomo videli, kako je včasih treba uporabiti iznajdljive rešitve in sklepati kompromise, da na koncu stavbo oživimo ter ustvarimo zdravo in prijetno bivalno okolje v nizkoenergijski zgradbi.

Študija primera prenova hiše iz 70ih

Izziv prenove družinske hiše iz sedemdesetih

 

Prenesi študijo primera