Image

FIBRAN knjižnica in vtičnik BIMTech Tools

Na področju gradnje smo vajeni pogostih sprememb, s čimer ni nič narobe. Spremembe so ključ uspeha in gonilo napredka in z BIM-informacijskim modeliranjem objektov ni nič drugače.

POMIKAMO SE V SMERI OBVEZNE UPORABE BIM-ORODIJ PRI JAVNIH NAROČILIH

Direktiva 2014/24/EU Evropskega parlamenta in sveta znotraj 22. člena določa, da: »Države članice lahko zahtevajo, da se za javna naročila gradenj in projektne natečaje uporabljajo točno določena elektronska orodja, kot npr. BIM ali podobna orodja.«. Četudi v Sloveniji uporabe BIM-orodij po Zakonu o javnem naročanju še nismo neposredno uzakonili, slednje postaja le še vprašanje časa. To lahko predvidevamo na podlagi ostalih držav kot so Nizozemska, Francija in Avstralija, ki so kot obvezno uzakonile uporabo BIM v projektih javnega naročanja ter s tem narekujejo evropske in svetovne trende. 

Z željo ustvariti čim boljše projekte tudi sami spodbujamo uporabo naprednih BIM-rešitev, zato smo pripravili slovensko predlogo, ki olajšuje začetne korake uporabe programa ArchiCAD in prihrani kar nekaj časa. Poleg tega smo naše rešitve vključili v BIMTech Tools, ki je dostopen tudi znotraj drugih orodij BIM (Revit, Allplan).

KNJIŽNICA KONSTRUKCIJSKIH SKLOPOV

Zasnovali smo knjižnico z naborom konstrukcijskih sklopov za:

  • tla na terenu (TL),
  • zunanje stene (ZS),
  • ravne in poševne strehe (ST),
  • notranje zidove (NZ),
  • medetažne konstrukcije (MK) in
  • kletne zidove (KZ).

Nabor konstrukcijskih sklopov je zelo širok in sestavljen premišljeno, da ustreza različnim aplikacijam in predstavlja rešitve za detajle v različnih projektih. V knjižnici so po uvozu FIBRAN knjižnice poleg generičnih materialov na voljo še produkti FIBRANxps, FIBRANskin, FIBRANfilter, FIBRANgeo in FIBRANhydro z vsemi pripadajočimi materialnimi lastnostmi (toplotna prevodnost, gostota in specifična toplota).

VTIČNIK BIMTech Tools

BIMTech Tools je dostopen tudi za ostala orodja BIM. V vtičniku izberemo želeni konstrukcijski sklop in ga uvozimo v naš projekt. Podobno lahko uvažamo tudi posamezne materiale, barvne karte, katastrske mape, objekte in CAD-detajle.

Vse, ki se spoznavate z BIM, pa tudi tiste, ki orodja BIM že dobro poznate, pozivamo na testiranje pripravljenih rešitev. Veseli bomo vsakršnih povratnih informacij, saj se s svojimi tehničnimi rešitvami radi vključimo že v fazi projektiranja.

V priročnikih spodaj smo vam v ta namen pripravili tudi dva ločena vodiča za uporabo predloge FIBRAN ArchiCAD in BIMTech Tools. Prvi je primeren za začetnike, drugi pa bo koristil že obstoječim in bolj naprednim uporabnikom BIM-orodij.

dokument uporaba-fibran-archicad-predloge

Hitri vodič
Uporaba FIBRAN ArchiCAD predloge

 

Prenesi dokument
dokument Uporaba BIMTech Tools

Hitri vodič
Uporaba BIMTech Tools

 

Prenesi dokument

Povezane vsebine

Vsi nasveti na enem mestu

Vpišite e-naslov in redno vas bomo obveščali o novostih s področja pasivne gradnje in o tem, kaj morate vedeti o energijsko učinkoviti gradnji.