Image


Projekt z delovnim imenom Sladkovodni akvarij in muzej rek KAaquarium, ki ga danes poznamo pod imenom Aquatika, je eden najuspešnejših gradbenih projektov v EU. Gre za edini sladkovodni akvarij na tem delu Evrope, projekt pa je bil nagrajen tudi s prestižno nagrado A+Awards v kategoriji Architecture + Landscape. Sodobni kompleks akvarija in muzeja stoji ob reki Korani v Karlovcu, projekt pa je v celoti financirala Evropska unija. Ponosni smo, da smo bili s svojimi rešitvami zaščitnega ovoja stavbe tudi del tega enkratnega projekta.

Arhitekturni projekt je vodila in načrtovala ekipa Studio 3LHD iz Zagreba. Pri novi turistični atrakciji, subtilno vključeni v lokalni ekosistem, so želeli še posebej poudariti pomen ohranjanja biološke raznovrstnosti okoliških rek in pritokov.

Karlovac_Aquarium_drawings_ground_floor_plan
Slika 1: Tlorisna razporeditev kompleksa

Na slikah 1 in 2 vidimo, da je kompleks sestavljen iz treh vidnih delov, ki so med seboj pod zemljo povezani. Kompleks je zgrajen v dveh etažah in se skoraj v celoti nahaja pod nivojem zemljine, le osredni del s pročelji treh vhodov je »odprt«. Ta nadvse zanimiva rešitev je predstavljala velik izziv, saj je bilo treba pri načrtovanju ovoja posebno pozornost nameniti zaščiti objekta proti vdoru vode in hkrati poskrbeti tudi za prijetno ter energijsko učinkovito notranje okolje.

3LHD_224_Kaquarium_nacrti_presjeciSlika 2: Prerez skozi objekta, ki sta del kompleksa

Objekt se nahaja na območju, kjer se pogosto pojavljajo poplave in visoke vode. O tem smo se lahko prepričali tudi med gradnjo, ko je celotno gradbišče zalila voda, zato so arhitekti pri projektiranju kakovosten in učinkovit zaščitni ovoj  postavili na prvo mesto.

V študiji spodaj je predstavljena rešitev izvedbe podkletene stene s posebnim poudarkom na zaščiti hidroizolacije in energijsko varčnem ovoju. Na poseben način smo se lotili tudi izvedbe ometa, da je notranjost akvarija dobila videz prazgodovinske jame, celotno sliko pa smo zaokrožili z ozelenjeno ravno streho.

Izvedba5Slika 3: Izgled notranjosti akvarija

Prenesite študijo primera, kjer smo predstavili načrtovanje in izvedbo dveh tehničnih rešitev in sicer  sestava stene pod terenom in ozelenjene ravne strehe, s katerima smo v kompleksu sladkovodnega akvarija ustvarili enkratno vzdušje in povsem novo okolje za doživljanje pestrosti sladkovodnega sveta.

Študija primera Aquatika

Študija primera Aquatika

Prenesi dokument

Povezane vsebine

Vsi nasveti na enem mestu

Vpišite e-naslov in redno vas bomo obveščali o novostih s področja pasivne gradnje in o tem, kaj morate vedeti o energijsko učinkoviti gradnji.