Sanacija terase in balkona

“ Včasih lahko tudi navidezno majhna lepotna korekcija, kot je nova keramika, spremeni neproblematično teraso spremeni v veliko težavo ….«

Tukaj je nekaj poglavitnih zaključkov z našega prvega izobraževalnega webinarja, ki smo ga pripravili v juniju. Na njem smo vam želeli v prvi vrsti predstaviti različne sanacijske izzive, s katerimi ste se morda v praksi že srečali tudi sami in spoznali, da lahko predstavljajo velik zalogaj.

Poseben poudarek smo tokrat dali sanaciji balkona in terase, obema je skupna direktna izpostavljenost vlažnim in mokrim pogojem ter v družbi gostov —  Zlatka Mavrina, izkušenega izvajalca na področju sanacij teras in balkonov, ter Tanje Herr, ki je prav tako sodelovala že na nešteto projektih sanacij takšnih in drugačnih objektov — poiskali najprimernejše sanacijske rešitve zanje.

Če ste webinar zamudili ali bi radi le obnovili znanje, si spodaj lahko že ogledate posnetek.

Opozorilo: Zaradi manjših težav z zvokom smo objavili le del webinarja in ostale vsebine zapisali v obliki zapisnika, ki ga najdete nekoliko nižje. Pripravili smo vam oris osnovnega problema, vzroke za nastanek in optimalne rešitve.

ZAPISNIK: Sanacija teras in balkonov

PRIMER 1

V starejših večstanovanjskih objektih (blokih) se pogosto srečamo s sanacijami, ki jih investitorji sami izvajajo z namenom izboljšanja svojih bivanjskih razmer ali zgolj estetskega nadgrajevanja. Prvi primer opisuje situacijo, ko se spodnji sosed odloči zaprti balkon in ga spremeniti v loggio. Hkrati, pa imamo v tem prostoru visoko koncentracijo relativne vlažnosti (večje število ljudi, sušenje prerila).

 • Problem: v vogalu in na stropu loggie se začne pojavljati plesen.
 • Vzrok: zelo hladna stropna površina, pojav toplotnega mostu ob vogalu stavbe in kondenziranje vlažnega zraka ob dotiku.
 • Rešitev 1: dodatna notranja toplotna izolacija, ki bo zvišala površinsko temperaturo vogala in stropa in s tem preprečiti površinsko kondenzacijo.

fibran_webinar_01

PRIMER 2:

Običajno so vsi balkoni ali terase v starejših stavbah imeli zelo dober naklon, kar pomeni, da voda hitro in nemoteno odtekala. Potem se investitor odloči polepšati balkon z novimi keramičnimi ploščicami, ki jih zalepi zelo točkovno in z manjšim naklonom.

 • Problem: Zaradi točkovnega lepljenja pri nastopanju na keramiko fuge začnejo pokati in voda zateka noter v sistem. Spodnji sosed opazi moker madež na stropu in propadanje materiala. Imamo težave s pokanjem ploščič v zimskem času.
 • Vzrok: voda, ki zateka znotraj sistema se začne nabirati, ker ne more prosto odteči in zato navlaži cementni estrih ter armirano betonsko ploščo. Ko se plošča napije vode, začne zatekati tudi spodnji prostor.
 • Rešitev: odstranimo slabo položene ploščice, polno-površinsko nanesemo hidrotesno maso s kotnim elementom, medtem ko keramiko lepimo dvostransko in se s tem izognemo praznim prostorčkom..
 • Nasveti izvajalca: velika keramika ni primerna za velike terase, saj velikega raztezanja in krčenja. Sploh ne temna in velika keramika! Po drugi strani je potrebno paziti tudi na velikost fug in kvaliteto fugirne mase – uporabimo fugirno maso obstojno na zunanje pogoje. Fuge ne smejo biti premajhne saj takoj popokajo. Dimenzije fug od 3 mm do 10 mm. Najprimernejše so svetle keramike, dimenzij 30×30 cm in 30 x 60 cm. Hkrati moramo pri večjih dimenzijah polaganja keramike narediti dilatacije s tesnilnim kitom. Pri izvedbi robnega elementa je potrebno biti pozoren tudi na to, da vertikalno ploščico ne položimo direktno na horizontalno, tukaj moramo fugo zapolniti z elastičnim tesnilnim kitom.

fibran_webinar_02

PRIMER 3 (prikazan na video posnetku):

V prostoru pod teraso se nam stropu pojavijo mokri madeži ob sončnih dnevih, sestava strehe je prikazana na skici spodaj.

 • Problem: Iz vlažnega prostora vlaga počasi prehaja v notranjost konstrukcijskega sklopa in ob stiku z hidroizolacijo, ki se v nočnem času hitro ohladi, skondenzira – izločijo kapljice vode iz zraka. Te kapljice navlažjujejo celoten konstrukcijski sklop in ko pride do popolnega zasičenja se ustvari madež na stropu prostora. Dodaten problem, ki se lahko pojavi je tudi mehurjenje hidroizolacije, saj para želi izstopiti ampak hidroizolacija to preprečuje in zato nastanejo mehurji.
 • Dodaten problem: investitorji pogosto mislijo, da v tem primeru hidroizolacija pušča in dodajo še en sloj hidroizolacije na obstoječega, z žejo po rešitvi tež S tem pa še dodatno zatesnijo konstrukcijski sklop, medtem ko bi morali ujeto vlago spustiti ven iz sistema. Napita toplotna izolacija predstavlja tudi dodatno obtežbo.
 • Vzrok: parna ovira ni bila ustrezno izvedena ali parna ovira sploh ni bila položena, torej nepravilno načrtovan ali izveden konstrukcijski sklop terase.
 • Rešitev: odstranimo vse sestavne elemente do naklonskega betona in preverimo ustreznost naklona. Običajno ima naklonski beton precej grobo površino, zato da se izognemo potencialnih oslabitvam ali poškodbam hidroizolacije najprej položimo tanek sloj xps-a. Ta hkrati deluje kot zaščita hidroizolacije in hkrati nudi dodatno toplotno zaščito terase. Potem položimo hidroizolacijo – bitumensko ali sintetično. V primeru, da je to bitumenska mora biti obvezno prvi sloj enostransko samolepilen in drugi sloj varjen. Sledi debelejši sloj xps-a in tako ustvarimo obrnjeno ravno streho. Dodatni toplotno izolacijski sloj zaščiti hidroizolacijo pred vsemi mehanskimi poškodbami, UV vplivom sonca in velikimi temperaturnimi fluktuacijami. Pri sistemu obrnjene ravne strehe se vseeno želimo izogniti spuščanju vode globoko v sistem, zato na sloj zaščitne toplotne izolacije položimo membrano za pospešeno odvodnjo vode (FIBRANskin SEAL). Membrana je vodoneprepustna a hkrati paropropistna, torej imamo še vedno odprt sistem, ki omogoča odzračevanje vse vode, ki bi potencialno pronicala v sistem. Predvidevamo, da bo 90 % vode vseeno odvedemo že na zgodnjem nivoju.
 • Nasvet izvajalca: nikoli ne položimo keramiko direktno na XPS, saj kot prvo potrebujemo ustrezno obtežitev toplotne izolacije, kot drugo potrebujemo podlago, ki bo poskrbela za enakomerno razpršitev obtežbe na toplotno izolacijo. Torej moramo najprej nanesti minimalno 4 cm cementnega estriha, na katerega položimo keramiko.

PRIMER 4

Želimo sanirati fasado z dodano toplotno izolacijo na zunanji steni, hkrati ne vemo kaj narediti z balkon. Kaj se lahko zgodi, če na njega preprosto pozabimo?

 • Problem: nastajanje plesni ob vogalih, izguba energije.
 • Vzrok: intenziven toplotni most.
 • Rešitev: če res nimamo prostora za toplotno izolacijo na balkonu, je možnost, da jo dodamo na notranjo stran stropa in stene. Če imamo vsaj minimalno prostora izvedemo toplotno izolacijo po celotni površini balkona, tudi ob strani in spodaj. Namreč, zelo pomembno je, da sklenemo krog toplotne izolacije po zunanji strani in s tem zmanjšamo toplotni most. V tem primeru lahko uporabimo rešitev xps plošče z obdelano napolitanko površino, ki jo položimo na ustvarjen naklon in jo obdelamo kot fasado. Obdelava površine služi za stabilizacijo površine za keramiko, če jo želimo še dodatno stabilizirati (zaradi velikih temperaturnih nihanj) jo lahko tudi sidramo do nosilne konstrukcije. Na pripravljeno podlago pa potem uporabimo sistem hidroizolacije DITRA in gor položimo keramiko.
 • Nasvet izvajalca: Če uporabljamo sistem DITRA, le-to pomaknemo malenkost navzven, da vlago, ki bi eventualno bila prisotna pod keramiko, steče po tem robu in ne more zamakati nazaj.

fibran_webinar_03

Vsi nasveti na enem mestu

Vpišite e-naslov in redno vas bomo obveščali o novostih s področja pasivne gradnje in o tem, kaj morate vedeti o energijsko učinkoviti gradnji.