Image

Včasih so najbolj preproste ideje najboljše. To velja tudi v primeru, ko namesto težke kamnite zunanje okenske police ali dragih pločevinastih zaključkov uporabimo kar trdno toplotno izolacijo. Kako? Enostavno!

Preden razložimo, kako, je dobro vedeti tudi to, da z vgradnjo zunanje okenske police lahko nehote naredimo tudi linijski toplotni most oz. ga ob že tako slabši izolativnosti okenskega okvira v primerjavi z izolirano fasado le še povečamo – česar si zagotovo ne želimo.

Za okenske police običajno uporabljamo vodoodporne materiale, kot so kamen, umetna plastična masa, pločevina in podobno, predvsem materiale, ki imajo veliko toplotno prevodnost. Police so naslonjene na fasadno steno oz. nameščene pod okenski okvir in tako se zunanja temperatura prenaša neposredno v notranjost prostora.

Zato je preprosta rešitev – uporaba plošč FIBRANxps kot okenske police – tako dobrodošla.  Vse se začne s pravilno izbiro materiala, in sicer s FIBRANxps ETICS ali FABRIC, ki imata pobrušeno površino, kar posledično omogočajo dodatno obdelavo. Plošče FABRIC se proizvajajo v dolžini treh metrov, zato ustrezajo tudi daljšim policam, da jih izvedemo brez nepotrebnih stikov ali po domače štukanja.

Polica se namesti istočasno ob izvajanju fasade, pri obstoječih izolacijskih fasadah (ETICS) pa novi polici predhodno ustrezno prilagodimo ležišče. Prilepimo jo z nizkoekspanzijskim poliuretanskim lepilom, spoje s fasado povežemo s fasadno mrežico ali kotniki, da stik ostane trajno vodoneprepusten. Na rob namestimo ustrezen odkapni kotnik. Polico obdelamo kot fasado, tudi finalni sloj, ali pa za zaključek izberemo druge nanose in premaze.

okenska polica

Če se odločimo za zaključni sloj v stilu fasade, priporočamo silikonski fasadni zaključni sloj, da nesnaga lažje spolzi s sicer relativno grobe površine police. S tem je zagotovljena “samopralnost” polic.

Povezane vsebine

Vsi nasveti na enem mestu

Vpišite e-naslov in redno vas bomo obveščali o novostih s področja pasivne gradnje in o tem, kaj morate vedeti o energijsko učinkoviti gradnji.