Ravna streha

Splošno znano je, da ravna streha predstavlja izvedbeno najzahtevnejši del stavbe. Še posebej, ker je močno občutljiva na vsako napako pri gradnji. A z novimi rešitvami, materiali in načini izvedbe, ki jih imamo danes na voljo, je možno ravno streho narediti na način, da bo ta trajna in zanesljiva. Zato, če želimo vodotesno, stroškovno in energijsko učinkovito trajno ravno streho, je morda prav, da razmislimo tudi o izboljšavah, ki jih dopuščajo sodobni materiali in tehnologije gradnje.

Popolno odvodnjavanje je pri ravnih strehah tudi z zakonsko določenim minimalnim naklonom nemogoče. Zakaj ga v praksi še vedno upoštevamo?

Kot namiguje že ime, ravnim streham največjo težavo povzroča njihova ravna površina. Voda zaradi tega ne more odtekati sama in lahko na objektu povzroči veliko škode. Iz tega razloga ravne strehe gradimo pod blagim naklonom in po pravilu stroke, ki veli, da je minimalen naklon zahtevan glede na vrsto površine strehe in ravnost, ki jo je mogoče na površini doseči.

A ker se je naklon na ravnih strehah večinoma izvajal s težkim naklonskim betonom, so, da bi se izognili preobremenitvam, v praksi začeli uvajati čim manjše naklone. Ne upoštevajoč, da nakloni, manjši od 1,5 %, ne omogočajo zadovoljivega prostega odtekanja vode. Poglejmo, zakaj:

Za lažjo predstavo vzemimo 1 m dolgo jedilno mizo z gladko površino, ki jo na enem koncu privzdignemo za 1,5 cm. Če nanjo kapnemo kapljico vode, ta pod 1,5 % naklonom tudi na gladki površini ne bo mogla zdrseti. Ker pa je v gradnji gladke površine izredno težko doseči, lahko hitro ugotovimo, da je popolno odvodnjavanje na grobi strešni površini tudi z zakonsko določenim minimalnim naklonom nemogoče.

To je na številnih objektih pripeljalo do zastajanja vode in tvorjenja odličnega okolja za rast mahov oziroma drugih rastlin, ki so sčasoma začele uničevati površino strehe in z njo hidroizolacijski material. Dobro izvedene strehe so tako že po nekaj letih pričele puščati.

Zato masiven in težak beton za izvedbo naklona ravne strehe danes zamenjujejo gladke INCLINE (naklonske) plošče, ki se, poleg tega da so izdelane iz materialov, tudi do 67-krat lažjih od betona, ponašajo s toplotno izolativnostjo, skladno z novodobno skoraj ničenergijsko gradnjo.

Z enim izvedbenim ukrepom sta tako rešeni dve osnovni težavi: manjša obtežitev strehe in dodatna toplotna izoliranost.

Podrobnejše razlike med naklonskim betonom in naklonsko ploščo si oglejmo v tabeli, kjer smo za primer vzeli 10 m dolgo streho z 2-odstotnim enosmernim naklonom.

    Naklonski beton   Naklonska izolacijska plošča – INCLINE  
Naklon   2 %   2 %  
Povprečna obtežba na m2   300 kg   4 kg  
Debelina naklonskega elementa   5–25 cm   2–22 cm  
Povprečen doprinos izolacije z naklonskim elementom   < 0,5 cm   12 cm  
Do zakonskega minimuma (prb. 22 cm po PURES) je potrebno dodati še toplotno izolacijo debeline   22 cm   10 cm  
Tabela1: Primerjava uporabe naklonskega betona in naklonske plošče

Ravnih streh ne obtežujte z betonom. S prihranjenim denarjem si raje uredite nov najljubši kotiček pod milim nebom.

Poleg manjše obtežbe in dodatne toplotne izolativnosti pa naklonska plošča iz XPS toplotne izolacije prinaša tudi druge prednosti:

  1. Zmanjšana obtežba strehe omogoča, da streho naredimo pohodno brez dodatnih ojačitev podpornih sten.
  2. Trdnost in nosilnost. Zaradi svoje tlačne trdnosti naklonska plošča omogoča enostavno izgradnjo uporabne, pohodne, celo povozne strehe.
  3. Občutno tanjša in bolj izolativna streha.
  4. Ker je površina gladka, ni nevarnosti za preboj hidroizolacijske folije. Zaradi tega ni treba nameščati razdelilnega sloja, npr. geotekstila, kot v primeru grobega naklonskega betona.
  5. Ker je površina gladka, je odvodnjavanje veliko bolj učinkovito in ne prihaja do zastajanja vode.
  6. Naklonske izolacijske plošče iz ekstrudiranega polistirena (npr. FIBRANxps) lahko uporabimo tudi za primer obrnjene strehe kot najoptimalnejše in najtrajnejše strehe.

Kaj nam to pove? Morda to, da je streha najbolj kritičen del objekta, ki ga brez koristi ni smiselno dodatno obteževati. Zato je pomembno, da se o načinu izvedbe ravne strehe in materialih, ki jih nameravamo uporabiti, dobro pozanimamo. Samo tako si bomo brez nepotrebnih zapletov lahko pričarali prijeten in varen dom z najljubšim kotičkom pod nebom.

dokument Z obrnjeno ravno streho do sanjskega prostora pod oblaki

Hitri vodič
Z obrnjeno ravno streho do sanjskega prostora pod oblaki

Prenesi dokument

Povezane vsebine

Vsi nasveti na enem mestu

Vpišite e-naslov in redno vas bomo obveščali o novostih s področja pasivne gradnje in o tem, kaj morate vedeti o energijsko učinkoviti gradnji.