Ravna streha

Vodni madeži na stropu, nabiranje rose in posledični pojav plesni ter povečane toplotne izgube so le nekateri negativni pojavi, s katerimi se lahko srečamo v primeru neprimerne gradnje ravne strehe. Zato je že pri njeni izvedbi treba dobro razmisliti o postopanju, če le želimo strehi zagotoviti trajnost in trajno energijsko učinkovitost. Kar pa lahko pomeni tudi izbiro drugačnih pristopov h gradnji.

Osnovno pravilo, ki se ga moramo držati pri konstrukcijah, ki so izpostavljene soncu, temperaturnim spremembam, vodi ali mehanskim poškodbam, je, da jih moramo sestaviti na način in s takšnimi materiali, da so odporne na vse atmosferske grožnje.

Enostavno.

Tako kot sami izberemo letnemu času in vremenu primerno obleko, se pred dežjem zavarujemo z dežnikom ali dežnim plaščem in poleti oblečemo zračno obleko, moramo enako storiti tudi za hišo. Vendar s to razliko, da hišo, vključno s streho, oblečemo le enkrat. Zato uporabimo sloje in izberemo način, da bo trajno zaščitena pred vsemi vremenskimi razmerami.

Hidroizolacija je kot koža. Če jo brez zaščite predolgo izpostavljate soncu, se nikdar ne konča dobro.

Žal pa si je način, kako odpornost doseči, v praksi mogoče velikokrat razlagati drugače. Če si za primer pogledamo klasično izvedbo ravnih streh, kjer je zaščita pred vodo oziroma hidroizolacija gola, lahko hitro ugotovimo, da objekt res ščiti pred atmosfersko vlago. Vidimo pa tudi, da material zaradi večje izpostavljenosti velikim temperaturnim spremembam in mehanskim dejavnikom, kot so toča ali UV-žarki, hitreje dotraja in razpoka. Popravila pa, razen delnih sanacij, s hojo po otrdeli in nič več elastični hidroizolaciji stvari običajno le še poslabšajo.

Obrnjena streha za trajnost in dodatne brezplačne kvadratne metre

Edini način, da objekt zavarujemo pred zunanjimi nevarnostmi in si zaradi nenehnih popravkov nehamo beliti lase, je premišljeno načrtovanje izvedbe. Ker si želimo streho, ki bo trajno držala vodo, hkrati pa nam bo pod njo poleti ugodno hladno in pozimi prijetno toplo, poleg hidroizolacije ne smemo zanemariti ustrezne toplotne zaščite.

Trajna hidroizolacija = trajna streha

Trajnost strehi zagotovimo tako, da zaščitimo hidroizolacijo pred poškodbami, UV-žarki in temperaturnimi spremembami, ki jo pospešeno starajo in naredijo bolj krhko. Za to lahko uporabimo posebno toplotno izolacijo iz ekstrudiranega polistirena ali krajše XPS toplotno izolacijo (kot je npr. FIBRANxps), ki ne srka vode in ostane izolativna tudi ob padavinah in v stalni vlagi.

V tem primeru toplotna izolacija deluje kot penasta zaščita, ki je hkrati dovolj trdna, da se po njeni površini lahko hodi, vozi ali jo kako drugače obremenjuje.

Tako grajene strehe redno srečujemo na velikih objektih, kjer si investitorji ne morejo privoščiti velikanskega stroška za sanacije že po nekaj letih, medtem ko se pri manjših objektih zaradi nepoznavanja še vedno vztraja pri starem načinu z rizično izpostavljeno hidroizolacijo.

Obrnjena streha lahko nekajkrat podaljša življenjsko dobo vaše ravne strešne površine. Brez strahu pred zunanjimi vplivi.

Omenjenemu pristopu k izvedbi, ki lahko zagotavlja trajno obstojnost hidroizolacije, v gradnji pravimo obrnjena ravna streha. Z njim preprečujemo, da bi se hidroizolacijski material pod vplivom zunanjih dejavnikov prehitro dotrajal. Zaradi tega hidroizolacija lahko ostane dlje časa prožna in njena življenjska doba celo dosega življenjsko dobo objekta.

Toplotna izolacija – pot do ničenergijskih objektov

Obrnjena streha je za nizkoenergijske stavbe enostavna rešitev, ki v segmentu ravnih streh investitorju daje možnost, da na novo grajenih objektih zasnuje trajno in vsestransko uporabno streho in tako brez dodatnih stroškov pridobi dodatne kvadratne metre stanovanjske površine. Pri prenovi streh, ki še držijo vodo, pa lahko brez posegov v obstoječi del in zgolj s premišljenimi ukrepi ravno tako dobimo trajno, energijsko učinkovito ter nenazadnje novo koristno površino, ki dolgoročno povečuje kakovost bivanja v objektu.

Kaj pa vi? Načrtujete novogradnjo ali bi radi zgolj izboljšali ugodje bivanja pod obstoječo ravno streho? Za vas smo zbrali nekaj nasvetov:

Strokovnjak svetuje: Kako do zelene strehe?

Zaradi pomanjkanja zelenja so še posebej v mestih vse bolj moderne t. i. zelene strehe, ki pomagajo zmanjšati obremenitev okolja in skrbijo za boljše ozračje. Da bi jo lahko izvedli tudi na svoji strehi, najprej zagotovite dobro odvodnjavanje, hidroizolacijo pa obvarujte pred vdorom korenin. Pri konstrukciji ravne strehe ne pozabite tudi na dodatno obtežbo strehe, ki jo povzroča plast zemlje oziroma voda, ki jo le-ta lahko vpije.

Več idej, kako ustvariti svoj idilični prostor na strehi, poiščite v brezplačnem dokumentu Z obrnjeno ravno streho do sanjskega prostora pod oblaki.

dokument Z obrnjeno ravno streho do sanjskega prostora pod oblaki

Hitri vodič
Z obrnjeno ravno streho do sanjskega prostora pod oblaki


Prenesi dokument

Povezane vsebine

Vsi nasveti na enem mestu

Vpišite e-naslov in redno vas bomo obveščali o novostih s področja pasivne gradnje in o tem, kaj morate vedeti o energijsko učinkoviti gradnji.