Image

Morda ne spadate med tiste, ki se pogosto odpravijo v gledališče ali v opero. Nemara vam bolj diši šport in včasih zavijete na nogometni stadion. Na daleč se zdi, da naštete aktivnosti nimajo prav veliko skupnega. A tako v gledališču kot v operi in na stadionu najdemo zanimiv prostor, ki omogoča najboljši pogled na dogajanje, hkrati pa zagotavlja prijeten občutek zasebnosti. Govorimo seveda o loži, v notranjost stavbe pomaknjenem »balkonu« ali »terasi«, ki lahko tudi v vašem domu postane vaš najljubši prostor in vam vsakodnevno nudi občutek posebnosti.

Konstrukcijsko gledano je loža (včasih jo imenujemo tudi loggia) prostor, ki je vgrajen v samo stavbo in je načeloma odprt samo z ene strani – v tem primeru govorimo o odprti loži. Nosilnost same lože je zagotovljena z njeno vpetostjo v nosilne stene objekta, zato je pred zunanjimi vplivi, kot so dež, sneg, toča, veter in vročina, zaščitena nekoliko bolje kot običajni balkoni in terase.

Kljub temu da je loža nekoliko manj izpostavljena degradacijskim vremenskim vplivom, pa je tudi v tem primeru treba opozoriti na določene specifike pri načrtovanju in gradnji, s katerimi boste zagotovili kakovostno in trajnostno izvedbo vseh površin. Zidovi, strop in tla v loži namreč predstavljajo povečano lomljeno površino fasade, zato je za začetek priporočljivo, da se toplotno izolirajo vse površine v loži. Ko govorimo o stenah in stropu, je potrebno toplotno izolacijo izvesti po običajnem fasadnem postopku, ki vključuje tudi izvedbo fasadnega cokla za dodatno zaščito.

Zlasti pomembna je izolacija talnih površin. Daleč najboljša rešitev je, da se tla lože postavi po sistemu obrnjene ravne strehe, saj so tla v loži namreč natanko to – ravna strešna površina. Pri klasičnih izvedbah postavljanja ravnih streh je toplotno izolacijo prekrivala plast hidroizolacije, ki je bila posledično izpostavljena vsem ekstremnim vremenskim pogojem, to pa je nezanemarljivo vplivalo na trajnost in izolativne lastnosti strehe. Obrnjena ravna streha danes velja za najbolj napreden način gradnje tako pohodnih kot nepohodnih ravnih streh, zaporedje izolacijskih plasti pa je v tem primeru obrnjeno na glavo. Hidroizolacijski sloj se je namreč včasih nanašalo na zunanjo stran strehe, pri obrnjeni ravni strehi pa ga ščiti dodatni sloj zelo trdne toplotne izolacije iz ekstrudiranega polistirena (xps), kar omogoča, da se strešno površino dodatno izkoristi in na njej uredi teraso, manjše igrišče za otroke ali od oči sosedov umaknjeno ložo.

Hkrati je treba pri načrtovanju lože upoštevati še en izjemno pomemben vidik. Nihče si namreč ne želi, da bi kljub odlični izolaciji sčasoma prišlo do zamakanja zaradi pomanjkljivo načrtovanega sistema odvodnjavanja. Včasih se je pri zagotavljanju odvodnjavanja zanašalo zlasti na načrtovanje celotne nosilne konstrukcije v nagibu ali pa se je izvedlo izgradnjo naklona z uporabo težkega naklonskega betona, ki pa zelo obremeni celotno nosilno konstrukcijo. Danes so seveda na voljo lažje rešitve, kot so recimo toplotnoizolacijske plošče INCLINE z ustrezno izbranim naklonom (od cca 1,67 do 2 %), ki so bistveno bolj učinkovita in lažja alternativa, padavine pa bodo na ta način bistveno hitreje odtekle s tal vaše lože.

Skratka ni razloga, da si ne bi sproščujočega počitka v udobnem zavetju lože privoščili kar doma. Z nekoliko načrtovanja pa je mogoče zagotoviti, da boste v mirnih trenutkih uživali še dolgo vrsto let – brez nepotrebnega razmišljanja o popravilih in saniranju.

dokument Z obrnjeno ravno streho do sanjskega prostora pod oblaki

Hitri vodič
Z obrnjeno ravno streho do sanjskega prostora pod oblaki

Prenesi dokument

Povezane vsebine

Vsi nasveti na enem mestu

Vpišite e-naslov in redno vas bomo obveščali o novostih s področja pasivne gradnje in o tem, kaj morate vedeti o energijsko učinkoviti gradnji.