Obrnjena ravna streha

Kljub še tako skrbnemu načrtovanju ob gradnji nove hiše se čez čas pogosto zgodi, da bi potrebovali še nekaj dodatnega nebivanjskega prostora. Morda en od partnerjev dobi službo v oddaljenem kraju in se pri hiši kar naenkrat znajde dodaten avtomobil, v garaži pa je dovolj prostora le za enega. Morda se odločite, da boste odprli popoldansko obrt in bi vam prav prišel nekoliko večji pokrit prostor, kjer se boste lahko gibali brez strahu, da boste ob vsakem koraku okrušili del zidu. Morda pa si zgolj želite vse povabljence na družinsko zabavo posesti za eno mizo, v vašo dnevno sobo pa se jih seveda ne more zgnesti niti polovica. Enostaven prizidek se zaradi svoje preprostosti zdi idealna rešitev, vendar je tudi v tem primeru vredno temeljito razmisliti o izvedbi.

Toplotna izolacija in obrnjena ravna streha nad odprto garažo? Neumnost! Pa je res?

O osnovah in prednostih obrnjene ravne strehe smo že pisali. Na prvi pogled se zdi plast XPS toplotne izolacije, ki pri obrnjeni ravni strehi ščiti spodnjo hidroizolacijsko plast, pri izvedbi odprtega ali neogrevanega prizidka ali garaže zgolj nepotreben dodaten strošek. Vsak skrben investitor, ki pri gradnji pazljivo gleda na omejen proračun, bo to postavko z zadovoljstvom prečrtal z debelim flomastrom in se omejil na osnovno izvedbo v skladu z načelom manj je več ali suh avto in polna denarnica. A najbolj očitna rešitev na žalost ni nujno optimalna. Obrnjena ravna streha ima namreč v primerjavi z običajno izvedbo tudi v tem primeru dve veliki prednosti:

  • zagotavlja izjemno trajnost, saj je hidroizolacijski sloj, ki se ga običajno nanaša na zunanjo stran strehe, zaščiten z dodatnim tankim slojem ekstrudiranega polistirena oz. XPS izolacijo;
  • trdna polistirenska struktura pa omogoča, da se strešno površino dodatno izkoristi in na njej uredi manjši vrtiček, teraso ali otroško igrišče.

Dolgotrajna obstojnost ravnih streh

Postavitev poševne strehe je v primerjavi z ravno streho oziroma »ploščo« precej draga. Prav zato se ji pri gradnji objektov, kjer ni nujno potrebna, najraje odrečemo. Vendar je obstojnost ravnih streh odvisna predvsem od kvalitete hidroizolacije in njene postavitve. Še tako kakovosten hidroizolacijski sloj bo na zunanji strani strehe pod vplivom sonca, vetra in dežja sčasoma razpokal, streha pa bo pričela puščati. Z izvedbo obrnjene ravne strehe je mogoče zagotoviti optimalno zaščito pred zamakanjem za celotno življenjsko dobo objekta. Tudi stroški izvedbe v tem primeru ne bodo pretirano narasli, saj za neogrevan ali odprt objekt izberemo tanko, lahko zgolj 5 cm debelo plast XPS toplotne izolacije (npr. FIBRANxps 300-L), streho pa zaključimo s preprostim in estetskim nanosom plasti iz prodca.

Dodana vrednost vašega doma

Dodatna trdna plast na ravni strehi hkrati odpira nove možnosti obogatitve in nadgradnje novo pridobljene površine. Garažno streho lahko tudi čez čas preuredite v manjšo teraso, morda vam hišna konstrukcija celo omogoča, da z novim izhodom iz bivanjskih prostorov neposredno na garažno streho domiselno zaokrožite celoto vašega doma. A to je zgolj ena od možnosti, kako pusto streho prizidka preoblivati v prostor z izrazito dodano vrednostjo. Kaj pa majhen zelenjavni vrt za vse, ki si želijo kanček stika z naravo? Prostor za vadbo joge? Mini kino na prostem? Omejuje vas samo lastna domišljija.

dokument Z obrnjeno ravno streho do sanjskega prostora pod oblaki

Hitri vodič
Z obrnjeno ravno streho do sanjskega prostora pod oblaki

Prenesi dokument

Povezane vsebine

Vsi nasveti na enem mestu

Vpišite e-naslov in redno vas bomo obveščali o novostih s področja pasivne gradnje in o tem, kaj morate vedeti o energijsko učinkoviti gradnji.