Toploto učinkovita izolacija fasade

Fasada nam razkriva identiteto zgradbe, ustvarjalno moč njenega snovalca in obenem naravnanost njenih stanovalcev oz. uporabnikov. Njen videz na nas naredi vtis ali pa nas pusti brezbrižne. Brez tehnično dovršene izvedbe fasadnega ovoja, ki vključuje le prave in visoko kakovostne izdelke, ni mogoče izvesti trajne, učinkovite in navsezadnje lepe fasade.

Da bo stavba trajna, funkcionalna in energijsko učinkovita, je potrebno prav vsak njen del skrbno načrtovati in tudi izvesti. Le znanje in izvedba izkušenega mojstra, ki izbere učinkovit fasadni sistem in primerno toplotno izolacijo za posamezne dele stavbe, sta jamstvo za kakovost. Veliko pozornosti pa je potrebno nameniti tistim predelom fasade, ki so še posebej izpostavljeni različnim zunanjim vplivom – to so fasadni cokel, napušč stavbe, okenske in vratne odprtine ter balkonske ograje. 

Fasadni cokel (podzidek)

V predelu cokla fasade moramo izbrati in namestiti toplotno izolacijo, ki je kljub vlagi enakovredno učinkovita kot toplotna izolacija preostale fasade. V to skupino sodijo proizvodi iz ekstrudiranega polistirena (XPS), kot sta npr. FIBRANxps ETICS GF in FIBRANxps ETICS BT. S tem zagotovimo enovit toplotni ovoj stavbe in preprečimo nastanek toplotnih mostov, ki lahko povzročijo plesen ter postopno razpadanje fasadne obloge ali notranjega ometa.

Fasadni cokel je tisti del zunanjega zidu, ki se dotika nivoja terena in se dviga nad teren v pasu širine 30–50 cm. Predel fasadnega cokla mora biti vedno zaščiten tudi s hidroizolacijo, ki prav tako sega nad teren v višini do 50 cm in ščiti objekt pred vodo in vlago. Predel cokla je v stalnem stiku z vlago, kot so zemljina, dež ali sneg, zato se na ta del stavbe ne namešča toplotne izolacije, ki je vodovpojna (npr. EPS, volna), saj ni primerna za uporabo. Zaradi navlaževanja lahko takšna uporabljena toplotna izolacija povzroči razpadanje ali luščenje fasadne obloge. Hkrati pa navlažena toplotna izolacija izgubi osnovno funkcijo toplotne učinkovitosti.

Na predelu fasadnega cokla se tako uporablja le toplotna izolacija, ki je temu namenjena, saj je vodoodporna, kot to določajo pravila za vgradnjo toplotne izolacije v vlažnem okolju. V skupino izdelkov s takšnimi tehničnimi lastnostmi spadajo le XPS toplotne izolacije, kot sta FIBRANxps ETICS GF ali FIBRANxps ETICS BT.

FIBRANxps ETICS GF plošče z napolitanko strukturo, ki
zagotavljajo visoko površinsko natančnost (toleranca debeline T3)
in dober oprijem lepilne malte.

Za učinkovit toplotni ovoj stavbe v predelu fasadnega cokla je bistvenega pomena, da izberemo pravilno toplotno izolacijo. Pozorni bodite na kakovost izdelkov, saj ne sodijo vsi izdelki XPS na trgu v isti kakovostni razred, zato zahtevajte dokazila o kakovosti. Le mehansko odporni izdelki, odporni na vlago in s primerno površinsko strukturo, lahko zagotovijo dober oprijem lepilne malte in trajnost finalne fasadne obloge.

Strešni napušči

Strešni napuščipredstavljajo tako estetski kot tudi funkcionalni prehod med fasadno steno in streho. Kratki, na pogled prijetni zaključki fasade primarno ščitijo steno pred dežjem in snegom. Tudi pri izvedbi napušča se lahko uporabi toplotna izolacija FIBRANxps ETICS GF, ki predstavljatrdno toplotno izolacijo z napolitanko strukturo in zagotavlja visoko površinsko natančnost ter dober oprijem lepilne malte.

Mehansko izpostavljeni deli stavbe

Toplotna izolacija iz ekstrudiranega polistirena (XPS) ima zadostno trdnost, primerno paroprepustnost in ni občutljiva na navzemanje vlage, zato trajno ohranja energijsko učinkovitost tudi na mehansko izpostavljenih delih stavbe. Toplotno izolacijo FIBRANxps ETICS GF uporabljamo tudi za toplotno zaščito okenskih špalet in betonskih preklad ter potresnih vezi.

Toplotno je potrebno izolirati balkone, lože, masivne ograje, stebre in grede. Pogosto se dodatno izolira nehomogene elemente konstrukcije (npr. armiranobetonski elementi v opečni steni). Le tako je toplotni ovoj stavbe izveden kontinuirano, brez toplotnih mostov in omogoča prijetno bivalno okolje.

Fasada s kamnito oblogo

Pri izvedbi fasade s kamnom priporočamo uporabo toplotne izolacije FIBRANxps ETICS BT-I. To so plošče z napolitanka strukturo in vrezanimi kanali, ki poleg visoke debelinske natančnosti T3 zagotavljajo tudi dober oprijem lepilne malte in kamna. Trdna toplotna izolacija z ustrezno paroprepustnostjo (MU50) in visoko razplastno trdnostjo omogoča izvedbo težkih fasadnih kamnitih oblog. Pomembno je, da je toplotna izolacija odporna na navlaževanje, saj se lahko kamnita obloga ob visoki zunanji zračni vlagi navlaži.

Sanacija fasade in zida v zemlji

Pri izvedbi sanacije fasade ni dovolj, da toplotno izoliramo le tisti del objekta, ki se nahaja nad terenom, temveč je zelo pomembno, da toplotno saniramo tudi del stavbe, ki se nahaja v zemlji. Za del stene, ki je v zemlji, vedno uporabimo plošče z gladko površino. V praksi pogosto opažamo, da se za ta del stavbe uporabljajo napačni proizvodi, npr. XPS izdelki s strukturo napolitanke. Zato velja še enkrat opozoriti, da dele stavbe v zemlji, kjer nimamo površinskih obdelav z lepilno malto, izoliramo z gladkimi ploščami, namenjenimi točno tej rešitvi. 

Kako prepoznati pravo toplotno izolacijo za vgradnjo pod nivojem terena?

FIBRANxps 300-L plošče z gladko površino na preklop (L rob), ki
preprečujejo nastajanje linijskih mostov.

Poleg zahtevane tlačne trdnosti (300 kPa) je potrebno pri toplotni izolaciji v zemlji ali v kontaktu z vodo in vlago izpostaviti tudi njeno vodovpojnost. Toplotna izolacija sme vpijati le minimalne količine vlage, niti v primeru potopitve. Za ta področja uporabe po standardu DIN 4108-10 ustrezajo le toplotne izolacije z zaprto celično strukturo (najmanj 95 % zaprtih celic), kot je izolacija XPS s specifičnimi tehničnimi karakteristikami, ki jih najdete v spodnjem dokumentu.

POMEMBNO
Za uporabo materiala v zahtevnih konstrukcijskih sklopih so potrebna posebna preverjanja lastnosti. Z ETA-17/0910 dokazujemo konstantne in trajne izolacijske lastnosti izdelkov (za najmanj 50 let). ETA je dokazilo kvalitete za uporabo toplotnih izolacij v zahtevnih konstrukcijskih sklopih.


Če imate dodatna vprašanja o rešitvah fasadnega ovoja, se posvetujte s FIBRAN strokovnjaki in nas pokličite na brezplačno telefonsko številko 080 8760 ali nam pišite na nasvet@fibran.si.


Izolacija fasada

Toplotna izolacija za fasade, fasadni cokel in kletne stene

Prenesi dokument

Povezane vsebine

Vsi nasveti na enem mestu

Vpišite e-naslov in redno vas bomo obveščali o novostih s področja pasivne gradnje in o tem, kaj morate vedeti o energijsko učinkoviti gradnji.