Izolacija tal industrijskih objektov

Izolacija tal industrijskih objektov se najpogosteje izvede kot talne plošče, ki jih v praksi imenujemo tudi industrijska tla ali industrijski pod. Izvedbo industrijskih tal uvrščamo med zahtevnejše gradbene konstrukcije, saj zahtevajo veliko natančnost pri izvedbi ravnosti zaključne površine tal, ki kasneje ne dopuščajo nikakršnih posedkov v primeru preobremenitve tal ali nezadostne nosilnosti podlage. Pri izvedbi tal industrijskih objektov, ki bodo sposobna prenašati velike obremenitve, igra pomembno vlogo tudi izbira ustrezne toplotne izolacije ter njena vgradnja.

Toplotna izolacija industrijskih tal

Pri izolaciji tal ni vseeno, katero toplotno izolacijo vgradite. Tip toplotne izolacije FIBRANxps, ki je namenjena toplotni zaščiti tal industrijskih objektov, določi projektant glede na predvidene obremenitve tal. Toplotne izolacije, ki so sposobne prevzemati velike obremenitve, imajo oznake deklarirane tlačne trdnosti od 400 do 700 kPa. Takšne toplotno izolacijske plošče so izdelane s preklopom in se lahko uporabijo tudi kot enoslojne toplotne izolacije. Polaga se jih z zamikom (opečna vezava), da dobimo kompaktno podlago med seboj povezanih plošč.

Po standardu DIN 4108-10 za izvedbo izolacije tal industrijskih objektov ustrezajo le toplotne izolacije z zaprto celično strukturo. Primer takšne izolacije je ekstrudirani polistiren ali krajše XPS, ki premore specifične tehnične karakteristike oz. oznake na etiketi. Naj izpostavimo nekatere najpomembnejše, ki omogočajo, da je toplotna izolacija XPS primerna za izvedbo izolacije industrijskih tal:

 • Deklarirana tlačna trdnost pri 10 % deformaciji 400 ≤ CS(Y\10) ≤ 700 [kPa]
 • Dovoljena tlačna napetost za trajno obremenitev 50 let po stiskanju < 2 % CC(2/1,5/50) ≥ 150 kPa
 • Dolgotrajno navzemanje vode pri difuziji WD(V) 1 vol%
 • Dolgotrajno navzemanje vode pri potopitvi WL(T) ≤ 0,7 vol%
 • Koeficient difuzijske upornosti vodni pari MU 50-150
 • Deklarirana toplotna prevodnost 0,032 ≤λD≤ 0,036 [W/mK]
Zaščita temelja in talne plošče skladiščnega objekta in izvedba hidroizolacije pred polaganjem toplotne izolacije FIBRANxps 500-L.

Pred armiranjem in betoniranjem namestimo tesnilno folijo oz. ločilni sloj med toplotno izolacijo in armiranim betonom. Če je zahtevana tudi zaščita pred udarnim zvokom, uporabimo penjeno folijo za preprečevanje širjenja udarnega zvoka.


Za uporabo materiala v zahtevnih konstrukcijskih sklopih so potrebna posebna preverjanja lastnosti. Z ETA-17/0910 lahko proizvajalec dokazuje konstantne in trajne izolacijske lastnosti proizvodov (za najmanj 50 let). ETA je obvezno dokazilo kvalitete proizvodov za uporabo toplotnih izolacij v zahtevnih konstrukcijskih sklopih. Toplotna izolacija FIBRANxps je z dokazilom ETA preizkušena za uporabo v najzahtevnejših konstrukcijskih sklopih.

Vgradnja toplotne izolacije

Pri vgradnji toplotno izolacijskih plošč XPS je včasih potrebno izravnati podlago, ki ni pripravljena z največjo natančnostjo. Neravninam se v praksi izognemo s tankim slojem mivke, tako da toplotno izolacijske plošče FIBRANxps ležijo enakomerno na podlagi že pred obremenitvijo z nosilno betonsko ploščo.

Toplotna zaščita industrijske talne plošče s FIBRANxps 500-L. V primeru neravne površine lahko za izravnavo uporabimo mivko.

Gradnja nosilne betonske plošče

Na toplotno izolacijo XPS položimo tesnilni sloj ter namestimo predvideno armaturo. Če nosilna betonska plošča zahteva delovne in konstrukcijske dilatacije, se jih izvede z npr. drsnimi mozniki, ki omogočajo premike zaradi raztezanja in krčenja betona po ločilnem sloju.

Tipična sestava industrijskih tal je sledeča:

 • AB talna plošča
 • PE folija (dvoslojna)
 • FIBRANxps 400-L, 500-L ali 700-L
 • hidroizolacija
 • podložni beton
 • pesek za izravnavo
 • gramoz
 • utrjen (raščen) teren

Poleg izjemno visokih tlačnih obremenitev, kot jih predstavljajo npr. letališki hangarji, so izolacijske plošče FIBRANxps sposobne prenašati tudi izredno velike strižne in dinamične obremenitve. Zato je še posebej pomembna vloga statika, ki z izračunom definira potrebne tlačne trdosti plošč XPS.

Toplotna zaščita tal letališkega hangarja s FIBRANxps 700-L.

Obremenitve, ki jih povzročajo skladiščni regali, vožnja težkih tovornih vozil, obremenjeni viličarji ali nenazadnje letala po betonski plošči industrijskega poda, se preko toplotne izolacije prenašajo v temeljna tla. Preprečiti želimo nastanek razpok betona, ki bi lahko bile posledica lokalnih, trenutnih deformacij spodnjih slojev. Zato je izjemnega pomena, da natančno določimo pričakovane obremenitve in izberemo toplotno izolacijo, ki je sposobna prenašati takšne obremenitve. Toplotne izolacije FIBRANxps tlačnih trdnosti 400 kPa, 500 kPa in 700 kPa so preverjeno kos takšnim nalogam in zagotavljajo odlično toplotno izolativnost, visoko tlačno trdnost in stabilnost industrijskega objekta.

Imate vprašanje za strokovnjake FIBRAN? Vprašajte nas!

Stopite v stik z nami

Povezane vsebine

Vsi nasveti na enem mestu

Vpišite e-naslov in redno vas bomo obveščali o novostih s področja pasivne gradnje in o tem, kaj morate vedeti o energijsko učinkoviti gradnji.