Image

»Membrane, kot češnja na torti«

Pogosto se sprašujemo, kako načrtovati ravne strehe, ki omogočajo primerno zaščito hidroizolacije ter s tem podvojijo (včasih tudi potrojijo) življenjsko dobo le-te. Mislim, da vsi že dobro veste, da govorimo o obrnjenih ravnih strehah.

Seveda pa lahko sestavo obrnjenih ravnih streh še dodatno izboljšamo z uporabo pravilnih membran. Poglejmo si dve najpomembnejši!

Sloj za pospešeno odvodnjavanje vode: FIBRANskin SEAL

Kot nakazuje že naslov, membrana FIBRANskin SEAL pomaga pospešeno odvodnjavati vodo, ne da bi ovirala prehod pare. Hkrati pa lahko deluje tudi kot ločilni sloj in preprečuje infiltracijo manjših delcev v sistem. Spodaj podajamo nekaj osnovnih informacij.

  1. Priporočena uporaba: Sistem obrnjene ravne strehe – en debelejši sloj toplotne izolacije nad hidroizolacijo, sistem ozelenjenih streh.
  2. Obvezna uporaba: Sistem obrnjene ravne strehe – dva sloja toplotne izolacije nad hidroizolacijo, tako preprečimo potencialni nastanek vodnega filma.
  3. Material: Neskončno fino brizgana vlakna iz polietilena (PE), spojijo se pod pritiskom in visoko temperaturo, brez uporabe veziv ali lepil.

Opomba k sliki: Beseda para označuje vodno paro, ki je posledica vode, ki pride v sistem od zgoraj. To nikakor ni para iz notranjosti konstrukcije.

Vode ne želimo spuščati v konstrukcijski sistem

Glavni cilj obrnjene ravne strehe je z zaščito hidroizolacije ustvariti trajno ravno streho, ki omogoča nešteto finalnih obdelav — pohodna streha, nepohodna streha, povozna streha ali ozelenjena ravna streha — brez posebnih prilagajanj spodnje sestave sklopa. Voda lahko poleg hipne ohladitve s seboj prinese tudi majhne delce, ki se lahko infiltrirajo med ploščami, zato pri obrnjeni strehi ni cilj, da vodo spuščamo v sistem. Z uporabo membrane za pospešeno odvodnjavanje vode se temu elegantno izognemo že na zgornjem nivoju, kar predstavlja res dobro nadgradnjo sistema.

Ločilni, drenažni in filtracijski sloj: FIBRANfilter SF-32

Pri finalnih obdelavah, kot sta povozna površina ali zelena streha, oz. pri parno zelo zaprtih obdelavah, kot je cementni estrih v kombinaciji s keramiko, je priporočljivo uporabiti membrano, ki deluje kot ločilni ter drenažni sloj.

Nekaj osnovnih informacij o FIBRANfilter SF-32.

  1. Priporočena uporaba: pri specifičnih finalnih obdelavah, kot so naštete zgoraj.
  2. Funkcije: ločevanje, drenaža, filtracija.
  3. Obvezna uporaba: kadar se v sistem lahko infiltrirajo manjši delci.
  4. Material: neskončno fino brizgana vlakna iz polipropilena (PP), spojijo se pod pritiskom, brez uporabe veziv ali lepil.
  5. Lastnosti: prepušča vodo in paro, ne zmrzuje.

Spodaj smo za vas pripravili tudi dva osnovna detajla konstrukcijskega sklopa strehe.

  1. Pri prvem smo uporabili membrano za pospešeno odvodnjavanje vode pri dvoslojni aplikaciji toplotne izolacije nad hidroizolacijo (sNES).
  2. Pri drugem pa smo predvideli filtrirni sloj, ki služi za infiltracijo in odzračevanje odvečne pare iz sklopa.

dokument povozna površina

Detajl
Ravna streha s povozno površino

Prenesi dokument

dokument NEPOHODNA OPTIMO skin SEAL STREHA 2

Detajl
Ravna streha z nepohodno površino

Prenesi dokument

Povezane vsebine

Vsi nasveti na enem mestu

Vpišite e-naslov in redno vas bomo obveščali o novostih s področja pasivne gradnje in o tem, kaj morate vedeti o energijsko učinkoviti gradnji.