Image

Tokrat bomo obravnavali sanacijo ravne strehe na poslovnem objektu v Sodražici. Lokacija objekta pomeni, da je bila taka streha izpostavljena tako ekstremnim zimam kot vročim poletjem.

Pri sanaciji objekta sem se pridružila tehnični ekipi, sestavljeni iz več gradbenikov in strokovnjakinje za ozelenjene strehe, ki je načrtovala detajle in izvedbo ravne strehe. Problematično ravno streha na zgradbi je nerajena kot kombinacija pohodne terase in ozelenjenega dela. . Streha je bila grajena leta 2006 in precej hitro so se pojavile prve težave – puščanje, zamakanje in plesen, ki so nastale kot posledica slabe izvedbe in površnosti pri detajlih.

ANALIZA TEŽAVE

Najprej smo dobro preučili stanje: poiskali smo lokacije napak in poškodb hidroizolacije. Precej hitro smo odkrili poškodbo v hidroizolaciji in jo označili kot glavni vzrok za puščanje. Na žalost pa smo kasneje ugotovili, da ta poškodba na ozelenjenem delu ni bila edini vzrok puščanja.

TEŽAVE ZARADI ZAMAKANJA

V prostorih pod ravno streho je bilo jasno vidno, da se soočamo z resnimi težavami. Na stenah so se pojavljali temni madeži in plesen. Zaradi navlaževanja je odpadal omet s sten in stropa.

SANACIJA

Včasih je veljalo, da je najboljša streha vedno poševna. Vendar prepričanje, da so ravne strehe manj kakovostne, ni nastalo zaradi slabih materialov ali slabih rešitev, temveč običajno zaradi nekakovostne vgradnje in slabo izvedenih detajlov.

Preberite, kako smo se lotili sanacije v tem primeru. Ugotovite, kakšen sistem ravne strehe smo izbrali in kako so si sledili strešni elementi. Ogromno pozornosti smo namenili tudi detajlom – detajl atike in strehe, detajl atike in terase, detajl odtoka … In predvsem preverite, na kaj morate biti še posebej pozorni, da bo streha res trajna.

dokument Poslovni objekt v sodrazici

Študija primera
Poslovni objekt v Sodražici: sanacija terase in ozelenjene ravne strehe

Prenesi dokument

Povezane vsebine

Vsi nasveti na enem mestu

Vpišite e-naslov in redno vas bomo obveščali o novostih s področja pasivne gradnje in o tem, kaj morate vedeti o energijsko učinkoviti gradnji.