Svetloba in zrak skozi streho

Razvoj in sodobni materiali za izvedbo ravnih streh omogočajo različne načine izkoristka tako imenovane pete fasade objekta. Ravna streha še zdaleč ni namenjena zgolj osnovnemu upravljanju svoje funkcije, trajni zaščiti pred vsemi vremenskimi vplivi. Vse pogosteje se namreč izkorišča kot dodatna zelena površina znotraj urbanega okolja. Strehe so stičišče družabnega življenja na prostem, pa tudi izjemen vir svetlobe in svežega zraka za bivanje.

Ključen izziv globokih prostorov ali prostorov, ki se nahajajo v sredini objekta brez posrednega ali neposrednega vira dnevne svetlobe, je, kako dvigniti njihovo bivalno kakovost, pa naj gre za poslovne prostore ali šole, vrtce in stanovanja. Dejstvo je, da dobro osvetljeni prostori z dnevno svetlobo vplivajo na boljšo delovno učinkovitost. Visoke svetlobne vrednosti stimulirajo delovanje človeškega bioritma, kar v praksi pomeni, da se ljudje zjutraj hitreje zbudijo in ostanejo budni. Kvalitetno osvetljen prostor vpliva tudi na delovno razpoloženje. Rezultati analiz kažejo do 15 % večjo produktivnost.

fibran-blog
Podobno velja za stanovanja. Dnevna svetloba je kvaliteta in eden izmed pomembnih faktorjev, ki vpliva na zdravje in percepcijo ljudi o zdravem bivanju.

Poleg kvalitete bivanja je pomemben dejavnik tudi prihranek pri energiji za umetno razsvetljavo. Visoke vrednosti dnevne svetlobe povečajo število ur, ko luči enostavno ni treba prižgati. V kontekstu skoraj nič-energijskih stavb je pomembno predvideti tudi ta učinek. Močna vzporednica je kvaliteta bivanja, ki ima za posledico povišano storilnost in zdravje ter s tem povezane nižje stroške.

Izkoriščanje ravnih streh za naravno osvetlitev prostorov ima prednost tudi v intenziteti osvetlitve. Zenitalni vir svetlobe je namreč bistveno močnejši od svetlobe, ki prihaja v prostor preko fasadnih oken. Razlika je lahko dvakratna ali več. V praksi je zato smiselno izkoristiti streho za osvetlitev, analizirati vpliv različnih velikosti odprtin in v skladu s tem oblikovati zunanjo podobo objekta. Nenazadnje lahko to vpliva tudi na racionalizacijo stroškov gradnje objekta.

Primer prostora s 30% površino stekla na površino tal (samo fasadno okno).
Primer prostora z 20% površino stekla na površino tal

Prednost osvetlitve preko ravnih streh je tudi v tem, da se lahko locira odprtino tam, kjer je potrebno, nad delovno mizo, kuhinjskim pultom ali na sredini hodnika. Vsekakor je pomembno načrtovati pozicijo odprtin celostno, v sklopu ostalih prebojev in inštalacij.

Toplotne izgube skozi streho so največje, zato je pomembno, da se izbere primeren izdelek. Za bivalne prostore, pa naj gre za šole, vrtce, pisarne, stanovanja ali hišo, je na voljo okno za ravne strehe, ki je na zunanji strani krito s kupolo ali steklom. Od znotraj torej okno, od zunaj pa izgled, ki zavisi od tega, kakšna je zahteva glede zunanje estetike pokrova.

Okna za ravno streho se lahko uporabijo tudi za nočno ohlajevanje objekta. Z uporabo nadzorovanega odpiranja oken na strehi in fasadi se lahko temperatura prostorov v poletnih mesecih zniža tudi za do 6 °C.

Prednosti uporabe oken za ravno streho je veliko, pa o njih več v prihodnjih objavah.

Neža Močnik, u.d.i.a.

VELUX Slovenija d.o.o.

dokument Z obrnjeno ravno streho do sanjskega prostora pod oblaki

Hitri vodič
Z obrnjeno ravno streho do sanjskega prostora pod oblaki

Prenesi dokument

Povezane vsebine

Vsi nasveti na enem mestu

Vpišite e-naslov in redno vas bomo obveščali o novostih s področja pasivne gradnje in o tem, kaj morate vedeti o energijsko učinkoviti gradnji.