Image

Kaj imajo skupnega gledališče, opera in nogometni stadion? Tako v gledališču kot v operi in na stadionu lahko najdemo zanimiv prostor, ki omogoča najboljši pogled na dogajanje, hkrati pa zagotavlja prijeten občutek zasebnosti, ki ga tudi v lastnem domu zelo cenijo prav vsi, ki so ga deležni. Govorimo seveda o loži, v notranjost stavbe pomaknjenem »balkonu« ali »terasi«, ki lahko s pomočjo novih rešitev postane najljubši prostor vašega stanovalca in jim vsakodnevno nudi občutek posebnosti.

Konstrukcijsko gledano je loža (loggia) prostor, ki je vgrajen v samo stavbo in je načeloma odprt samo z ene strani – v tem primeru govorimo o odprti loži. Nosilnost same lože je zagotovljena z njeno vpetostjo v nosilne stene objekta, zato je pred zunanjimi vplivi, kot so dež, sneg, toča, veter in vročina, zaščitena nekoliko bolje kot običajni balkoni in terase.

Kljub temu da je loža zaradi svoje zaprtosti nekoliko manj izpostavljena degradacijskim vremenskim vplivom, pa je tudi pri njej treba opozoriti na določene specifike pri načrtovanju in gradnji, s katerimi boste zagotovili kakovostno, trajno in energetsko učinkovito izvedbo vseh površin. Zidovi, strop in tla v loži namreč predstavljajo povečano lomljeno površino fasade, zato je za začetek priporočljivo, da se toplotno izolirajo vse površine v loži. Ko govorimo o stenah in stropu, je potrebno toplotno izolacijo izvesti po običajnem fasadnem postopku, ki vključuje tudi izvedbo fasadnega cokla za dodatno zaščito.

Najbolj priporočljiva toplotna izolacija za stene in strop lože je FIBRANxps ETICS GF.

Detajl križanja: primer ravne strehe

Zlasti pomembna pa je izolacija talnih površin. Daleč najboljša rešitev je, da se tla lože postavi po sistemu obrnjene ravne strehe, saj so namreč natanko to – ravna strešna površina. Pri prej običajnih oziroma klasičnih izvedbah postavljanja ravnih streh je toplotno izolacijo prekrivala plast hidroizolacije, ki je bila posledično izpostavljena vsem ekstremnim vremenskim pogojem (pri ložah in terasah predvsem pregrevanju in podhladitvam), to pa je nezanemarljivo vplivalo na trajnost in izolativne lastnosti strehe. Obrnjena ravna streha danes velja za najbolj napreden način gradnje tako pohodnih kot nepohodnih ravnih streh, zaporedje izolacijskih plasti pa je v tem primeru obrnjeno na glavo.

Hidroizolacijski sloj se je namreč včasih nanašalo na zunanjo stran strehe, medtem ko ga pri obrnjeni ravni strehi ščiti dodatni sloj zelo trdne toplotne izolacije iz ekstrudiranega polistirena (xps), kar omogoča, da se strešno površino dodatno izkoristi in na njej uredi teraso, manjše igrišče za otroke ali od oči sosedov umaknjeno ložo. Ker gre za pohodno streho, je najbolj priporočljivo, da se toplotno izolacijo izvede s pomočjo trdne izolacije, ki ima tudi vsa ustrezna dokazila o kakovosti (npr. ETA – Evropska tehnična ocena), tak je denimo ekstrudirani polistiren FIBRANxps 300-L.

Hkrati je treba pri načrtovanju lože upoštevati še en izjemno pomemben vidik. Nihče si namreč ne želi, da bi kljub odlični izolaciji sčasoma prišlo do zamakanja zaradi pomanjkljivo načrtovanega sistema odvodnjavanja. Včasih se je pri zagotavljanju odvodnjavanja zanašalo zlasti na načrtovanje celotne nosilne konstrukcije v nagibu ali pa se je izvedlo izgradnjo naklona z uporabo težkega naklonskega betona, ki pa zelo obremeni celotno nosilno konstrukcijo. Danes so seveda na voljo lažje rešitve. Z naklonskim betonom cenovno primerljive toplotnoizolacijske plošče INCLINE z ustrezno izbranim naklonom (od ca. 1,67 do 2 %) so bistveno bolj učinkovita in lažja alternativa, hkrati pa na ta račun na zgornji strani ni potrebe po dodatni toplotni izolaciji. Hkrati se zmanjša število hidroizolacijskih slojev, padavine pa bodo na ta način bistveno hitreje odtekle s tal vaše lože.

Z obrnjeno ravno streho do sanjskega prostora pod oblaki

Hitri vodič

Z obrnjeno ravno streho do sanjskega prostora pod oblaki

Prenesi dokument

Povezane vsebine

Vsi nasveti na enem mestu

Vpišite e-naslov in redno vas bomo obveščali o novostih s področja pasivne gradnje in o tem, kaj morate vedeti o energijsko učinkoviti gradnji.