Image

Dom ni samo prostor za počitek, temveč je tudi prostor za druženje in preživljanje najbolj posebnih trenutkov v življenju. A ta prijeten občutek v prostoru lahko ustvarimo le, ko izpolnimo tri najbolj ključne komponente: primerno občuteno temperaturo v prostoru, nepremočljivost ovoja in reden dotok svežega zraka. Poglejmo, kako to doseči:

1. Dom, topel pozimi in hladen poleti

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) v zimskem času v notranjih prostorih priporoča temperaturo zraka najmanj 18 °C. To lahko dosežemo na dva načina:

 • z veliko porabe energije za ogrevanje ali pa
 • z ustreznim ovojem stavbe in minimalnim deležem ogrevanja.

A četudi družinski proračun še nekako zmore pokriti visoke stroške za ogrevanje, se moramo zavedati, da z veliko porabo energije zelo onesnažujemo in obremenjujemo okolje. Podobno velja tudi v poletnem času, saj se stavba lahko hitro pregreje, če je ne zaščitimo in pravilno načrtujemo, zato moramo sončni energiji in toplemu zraku preprečiti vstop v stavbo.

Dobra termoizolacija poskrbi, da toplota pozimi ostane v prostoru, medtem ko v poletnem času prepreči, da bi vstopila v prostor. Pomembno je, da se toplotna izolacija namesti po celotnem ovoju (tudi pod terenom!), še bolj pomembno pa je, da rešimo najbolj kritične točke, t.j. toplotne mostove, o katerih smo obširneje že pisali tukaj.

2. Suh in zdrav dom

Poleg tega, da v stavbi ustvarimo prijetno temperaturo, je pomembno, da jo zaščitimo pred vdorom vode in vlage. Vlažni prostori so zelo škodljivi za naše zdravje, saj so ustvarjeni odlični pogoji za razvoj plesni. Vzporedno pa se lahko v vlažnih prostorih pojavijo tudi drugi problemi, kot so neprijeten vonj, vlažna oblačila, madeži na pohištvu in stenah.


Slika 1: kondenz

Razvlaževalci in prezračevanje lahko sicer pripomorejo k reševanju teh problemov, a ne razrešijo vzroka njihovega nastanka. Trajno rešitev nam nudi samo celostno iskanje vzrokov za pojav odvečne vlage.

Tako se moramo vprašati: od kod prihaja vsa ta odvečna vlaga? Eden od izvirov vlage je lahko kuhanje ali sušenje perila. Torej moramo prostore, kjer opravljamo takšne dejavnosti, zelo učinkovito prezračevati. Da bi preprečili kondenzacijo vlažnega zraka in navlaženje sten ali oblačil, moramo ohranjati relativno vlažnost v prostoru pod 65 %. Hkrati pa temperatura v prostoru ne sme pasti pod 18 °C.

Osnovni nasveti za reševanje težav z vlago v prostoru:

 • V zimskem času naj bo dom vedno topel, dobra toplotna izolacija na ovoju in redno prezračevanje preprečita hladne površine, kjer lahko kondenzira bolj vlažen zrak.
 • Večkrat na dan dodobra prezračite stavbo, tako da oprete okna na različnih koncih stavbe in ustvarite vlek. To se zgodi zaradi razlik v temperaturi. Zrak na osenčenem delu stavbe je hladnejši kot na osončenem delu.
 • Pri kuhanju vedno uporabljajte lokalne odvode zraka.
 • Perila ne sušite v notranjih prostorih. Če nimate na razpolago zunanjega prostora, investirajte v sušilni stroj.
 • Ne postavljajte pohištva ob zunanje neizolirane stene, saj tam zastaja vlažen zrak, ki se dotakne mrzle stene in kondenzira.
 • Vrata neprezračevanih garderob občasno pustite odprta, da omogočite vsaj minimalno kroženje zraka.
Drugi razlog za vlago lahko iščemo v neustrezno zaščitenem ovoju stavbe. Deli konstrukcije, običajno tisti pod terenom, so lahko neustrezno zaščiteni proti vdoru vode/vlage. Konstrukcija se tako navzema vode, ta pa se preko kapilar dviga in potuje v notranji prostor. To lahko rešimo le s celostno sanacijo sten pod terenom.


Slika2: čiščenje stene, priprava za polaganje hidro- in toplotne izolacije

Okvirno se sanacije lotimo tako, da okoli hiše izkopljemo zemljo in preverimo, kakšno je stanje hidroizolacije. Če je poškodovan le del hidroizolacije, ga saniramo. Če je vsa hidroizolacija v zelo slabem stanju ali pa je celo ni, jo moramo ponovno navariti na stene pod terenom, dodati toplotno izolacijo in jo zasuti z ustreznim drenažnim slojem.

OPOZORILO: pod teren lahko namestimo le dokazano ustrezno toplotno izolacijo. To zagotovilo in dokazilo ustreznosti nam daje Evropska tehnična ocena za proizvod (ETA).
Zahtevajte jo!

Če imate tudi sami podobne težave, se kadar koli obrnite na nas za nasvet. Pomagali vam bomo pri vašem specifičnem primeru: nasvet@energijskiscit.si.

3. Prezračevan dom

Dobro prezračevanje spada med ključne ukrepe za zmanjševanje odvečne vlage v prostoru in vzdrževanje kakovostnega notranjega zraka. Če nimate mehanskega prezračevanja, poskusite vzpostaviti vsakodnevno rutino prezračevanja. Da bi se v zimskem času izognili neugodnemu hladnemu občutku po zračenju, to naredite v jutranjih urah, preden se odpravite v službo/šolo.

Po standardih Pasivne hiše mora biti zagotovljena zrakotesnost in načrtovano prezračevanje. Tukaj je obvezen sistem mehanskega prezračevanja. Ta nam zagotovi kontrolirano izmenjavo zraka.
ZAPOMNIMO SI
Z vlago se lahko spopadamo na različne načine, a da bi res preprečili vzrok nastanka vlage, je potrebno:

 • Uporabiti ustrezno toplotno izolacijo,
 • odpraviti vse toplotne mostove in
 • ustrezno zaščititi hidroizolacijo,
 • poleg ustrezne vrste izolacije mora biti ta tudi prave debeline in pravilno položena.
 • Povezane vsebine

  Vsi nasveti na enem mestu

  Vpišite e-naslov in redno vas bomo obveščali o novostih s področja pasivne gradnje in o tem, kaj morate vedeti o energijsko učinkoviti gradnji.