Toplotni most

Kljub še tako skrbnemu načrtovanju ob gradnji nove hiše ali renovaciji starejšega objekta se lahko zgodi, da pozabimo na podrobnosti, ki nam čez čas pričnejo greniti življenje. Toplotni mostovi, ki niso nujno posledica površnega načrtovanja, temveč lahko nastanejo tudi zaradi izbire neustreznih materialov ali napak pri montaži, so zagotovo ena od tovrstnih nevšečnosti. Vsak napreden investitor mora zato poznati nekaj osnov o toplotnih mostovih, o načinih njihovega prepoznavanja in metodah, s katerimi se jih da preprečiti.

Strokovnjaki se skoraj soglasno strinjajo, da je praktično nemogoče postaviti hišo, ki bi bila popolnoma brez toplotnih mostov. Z natančnim načrtovanjem in pazljivostjo pri vseh fazah izvedbe pa je njihovo pojavnost zagotovo mogoče zmanjšati na najnižjo možno raven. Kaj torej sploh so toplotni mostovi?

Preprosto povedano so toplotni mostovi mesta na ovoju zgradbe (streha, zidovi, ob oknu, na mestih vgradnega pohištva, ob balkonih), na katerih prihaja do povečanega prehajanja toplote glede na okolico. Razlogi za toplotne mostove so različni – lahko gre zgolj za stik dveh različnih materialov, pojavljajo se zaradi specifične geometrije konstrukcije ali zaradi razlike v debelini ali toplotni prevodnosti materialov (opeka-beton).

Kot smo že omenili, pa lahko nastanejo tudi kot posledica človeške napake ali malomarnosti. Pojavijo se na primer, če toplotna izolacija ni bila do konca izvedena, če je nemarno nameščena ali je bila morda namočena ali poškodovana, pa tudi kot posledica nepremišljeno vgrajenih inštalacij.

Kot primer vzemimo izvedbo ograje na ravni strehi, ki bo služila kot terasa ali otroško igrišče. Zelo pomembno je, da se vgradnje ograje ne načrtuje šele na koncu, temveč jo imamo v mislih že na samem začetku načrtovanja. Ne glede na to, kako skrbno je izvedena montaža hidroizolacije in toplotnoizolacijskega sloja, lahko že manjša površnost pri postavitvi ograje na področju preboja spodnjih plasti, povzroči nastanek toplotnih mostov, kar sproži pojav kondenza in plesni.

Zakaj je toplotne mostove treba preprečiti in kako jih lahko odkrijemo?

O kondenzu, ki je ena od posledic toplotnih mostov, bomo podrobneje pisali v enem od prihodnjih prispevkov. Bistveno je razumeti, da je na področju toplotnih mostov poraba energije večja, kar posledično pomeni višje stroške ogrevanja. Na takšnih mestih se izjemno rade razvijejo plesni in gobe, pa tudi konstrukcija se sčasoma lahko poškoduje.

V nasprotju s splošnim prepričanjem, da so toplotni mostovi težava, ki se pojavlja zgolj pri starejših hišah, gre dejansko za problem, ki je lahko zelo resen tudi pri novogradnjah. Največ napak se zgodi zaradi nerešenih detajlov, pa naj si bo v projektih ali le na objektu. Novejši termoizolacijski materiali so seveda bistveno bolj učinkoviti kot tisti, ki so jih uporabljali pred desetletji, a tudi ti materiali ne odpuščajo napak pri montaži. Kadar se z gradnjo mudi — in priznajmo si, mudi se skoraj vedno — praviloma dejansko pride do napak. Strokovni pregledi pogosto ugotavljajo, da kakovost toplotne izolacije znotraj stavb niha, ponekod se jo včasih celo pozabi, stiki med različnimi materiali pa so slabo zaključeni. Upajmo, da je to veljalo le za stavbe, ki so zdaj podvržene energijskim sanacijam, nikakor pa se to ne sme zgoditi novim stavbam, ki bodo že sedaj imele debel ovoj toplotne izolacije, ki jo vgrajujemo za celotno življenjsko dobo objekta.

Toplotne mostove je pred pojavom vidnih znakov težko odkriti. Uporabiti moramo termografsko analizo (torej uporabo termo kamere), ki lahko opozori na nepravilnosti pri izvedbi toplotne izolacije. Običajno se pregled izvaja v kurilni sezoni, ko je razlika med zunanjo in notranjo temperaturo še bolj občutna in so mostovi na kameri najbolje vidni. V vsakem primeru se je za tovrstne preglede modro obrniti na strokovnjaka, ki vam bo znal svetovati, kako najbolj učinkovito sanirati in v prihodnosti preprečevati toplotne mostove.

kako Novakovi resili tezave z nevzdrznimi bivanjskimi razmerami v podstresnem stanovanju

Hitri vodič

Kako so Novakovi rešili težave z nevzdržnimi bivanjskimi razmerami v podstrešnem stanovanju

Prenesi dokument

Povezane vsebine

Vsi nasveti na enem mestu

Vpišite e-naslov in redno vas bomo obveščali o novostih s področja pasivne gradnje in o tem, kaj morate vedeti o energijsko učinkoviti gradnji.