Fibran fasada

Tehnologija in novi materiali so nedvomno povzročili velike premike v gradnji. Tako so tudi fasade, s katerimi ovijamo objekte, vse bolj drzne in vse bolj estetske. Zapolnjujemo jih s stekli, kamnitimi, lesenimi ali raznimi barvnimi oblogami in z njimi skušamo na najboljši način pričarati svojo hišico iz sanj. Toda sam izgled stavbe s kakovostjo bivanja še nima veliko opraviti. Še posebej, če materiali, ki jih uporabimo, ne prinašajo zadovoljive funkcionalne vrednosti. Kaj lahko storite?

Pomislimo, steklene obloge so prav gotovo odlične pri opravljanju določenih nalog, npr. dovajanju svetlobe in sočnih žarkov v prostor. Varujejo nas tudi pred dežjem in vetrom. Pa vendar se po drugi strani pri ohranjanju toplote in hladu ne obnesejo najbolje. Predajajo nas temperaturnim ekstremom, ki močno slabšajo bivanjske razmere. Kaj nam to pove?

Tako kot barva tudi steklo ali druge moderne fasadne obloge same po sebi še niso toplotni izolatorji. Kar pomeni, da nam pri dvigu kakovosti življenja še ne prinašajo večjih koristi. Njihov učinek je povsem podoben, kot če bi poleti na soncu nosili plašč, pozimi pa se v mrazu sprehajali v spodnji majici.

Barva, steklo, kamen in druge moderne fasadne obloge še niso toplotni izolatorji. Razen estetskega videza ne prinašajo dodatnih bivanjskih vrednosti.

Ko planiramo izvedbo fasade, torej ne glejmo samo na njen videz, ampak o njej razmišljajmo kot o sistemu, ki nas bo varoval pred okoljskimi vplivi. Način, kako bomo odeli vsak del oboda stavbe, je ključen, če le ne želimo tvegati nastanka toplotnih mostov.

Slednje velikokrat zmotno povezujemo s starimi stavbami, ki so bile praviloma grajene brez toplotne izolacije. V resnici pa so toplotni mostovi lahko veliko večji problem v novejših objektih. Četudi so ti praviloma dobro toplotno izolirani, vzrok za nastanek toplotnih mostov tiči v slabem načrtovanju detajlov in izvedbenih napakah. Slednje občutimo kot slabši izkoristek toplotne energije. Simptomi pa se kažejo tudi drugje, denimo v slabih bivalnih razmerah, saj se na teh mestih nabira tudi vlaga in nastaja plesen. Še posebej v stavbah z zrakotesnimi okni, kjer ni prepiha ali naravnega prezračevanja.

Koraki do popolne fasade

Danes si skoraj ne predstavljamo izvedbe stavbne fasade brez toplotne izolacije, saj gre svetovni trend novodobnih stavb v smeri trajno učinkovite gradnje.

Če obnovitev fasade zaradi finančnih ali estetskih razlogov — kulturna dediščina, nestrinjanje sostanovalcev v bloku — ne pride v poštev, lahko kot delno rešitev izberemo izolacijo na notranji strani objekta, ki bo uspela povečati energijsko učinkovitost stavbe. A pri tem moramo v zakup vzeti tudi dejstvo, da se bo s tem zmanjšala uporabna površina prostora.

Če pa načrtujemo obnovo fasade ali gradimo nov objekt, skrbno razmislimo o alternativah. Samo s kvalitetno toplotno izolacijo oboda stavbe lahko dosežemo največje prihranke in kakovostno raven bivanja. Fasado pa brez tveganj po potrebi tudi oblečemo v pestre fasadne obloge, na primer kamen, ki poskrbijo za veliko bolj estetski izgled objekta.

Kamnite obloge so na pročeljih stavb ponekod odraz kulturne dediščine ali lokalnih zahtev. Zaradi svoje estetskosti pa jih vse pogosteje srečujemo tudi na drugih območjih po Sloveniji. A izvedba kamnite fasade ni tako enostavna kot običajna ometana fasada. Še posebej, če želimo obnoviti stare kamnite hiše in jih približati sodobni skoraj nič-energijski gradnji. Kako torej pravilno izvesti kamnito fasado v kombinaciji s toplotno izolacijo, preberite tukaj.

Povezane vsebine

Vsi nasveti na enem mestu

Vpišite e-naslov in redno vas bomo obveščali o novostih s področja pasivne gradnje in o tem, kaj morate vedeti o energijsko učinkoviti gradnji.