Toplotnoizolacijske plošče z L- robom

Toplotne izolacije iz ekstrudiranega polistirena (XPS) v osnovi ločujemo po razredih tlačne trdnosti, hkrati pa jih lahko ločimo tudi po površini plošč, saj poznamo takšne z gladko in obdelano površino, pri čemer ima vsaka svoj namen uporabe. Plošče z obdelano površino FIBRANxps ETICS GF prepoznamo po tako imenovani strukturi napolitanke na površini plošč. Njen namen je boljše oprijemanje zaključnih oz. fasadnih slojev na toplotno izolacijo, zato bomo ta tip plošče najpogosteje srečali prav na različnih predelih fasade.

Image
Slika 1: Toplotnoizolacijska plošča s strukturo napolitanke FIBRANxps ETICS GF

Zakaj nastane toplotni most?

Toplotni most je danes že globoko zasidran v zavedanju vseh, ki smo udeleženi v procesu gradnje objektov. Najpogosteje ga povezujemo s povečanimi toplotnimi izgubami, ki vodijo v večjo rabo energije za ogrevanje. Še prej kot na računu za ogrevanje pa toplotni most opazimo v obliki temnih madežev na notranjih površinah stavb, saj so mesta toplotnih mostov praviloma idealna okolja za nastajanje plesni.

Plesen
Slika 2: Nastanek plesni zaradi toplotnih mostov

Razlika med L- in I-robom

Glede na obdelavo robov ločimo med dvema tipoma proizvodov. Ravni ali I-rob ter stopničasti ali L-rob v osnovi nimata pomembnega vpliva na gradnjo stavb, vendar moramo biti tudi tu pozorni na detajle. Prednost stopničastega roba proizvoda FIBRANxps ETICS GF je v tem, da odpušča manjše napake pri izvedbi. Preklop, ki spaja dve plošči, zagotavlja, da je tudi pri netočnem stikanju dveh plošč, do katerega lahko pride zaradi raztezanja in krčenja materiala ali površne izvedbe, fasadna stena karseda dobro zaščitena. Učinek seveda ni kritičen, vseeno pa se na celotni fasadi lahko nabere kar nekaj metrov takšnih mikro toplotnih mostov, ki lahko vplivajo na rabo energije v zelo dobro izoliranih stavbah.

ImageIzolacija
Slika 3: Toplotnoizolacijska plošča z L- in toplotnoizolacijska plošča z I-robom

Predeli fasade, kamor vgradimo toplotno izolacijo FIBRANxps ETICS GF

Zelo pogost namen uporabe toplotne izolacije FIBRANxps ETICS GF je na mestih, kjer želimo omiliti tako imenovane konstrukcijske toplotne mostove. To so tisti, ki nastajajo na križanjih dveh konstrukcijskih sklopov oz. pri stiku dveh gradbenih materialov z različno toplotno prevodnostjo. Tipičen primer so stiki medetažne plošče in zunanje stene, protipotresne armiranobetonske vezi na zidanih stavbah ali špalete pri stavbnem pohištvu. V tem primeru govorimo o dvojni prednosti, saj toplotna izolacija zmanjšuje toplotni most in hkrati zagotavlja ravno podlago za vgradnjo stavbnega pohištva.

Fasada
Slika 4: Izvedba špalete pri stavbnem pohištvu

Izolacija kritičnih predelov fasade

Izolacijske plošče tipa FIBRANxps ETICS GF se praviloma vgrajujejo na fasadah. Najpogostejša uporaba je na fasadnem podzidku ali coklu stavbe, kjer moramo uporabiti na vlago in vodo odporno toplotno izolacijo. Tu je pomembna ustrezna izbira zaključnega fasadnega sloja v kombinaciji s primerno toplotno izolacijo, ki ima visoko tlačno trdnost, saj je ta predel stavbe zelo izpostavljen poškodbam zaradi trkov vozil, nakupovalnih vozičkov ali naslanjanja koles.

Pri izolaciji cokla stavbe moramo pozornost posvetiti tudi delu stavbe, ki je skrit v zemlji. Tukaj govorimo o vertikalni izolaciji temelja – od pete temelja do vidnega dela stavbe, tj. t. i. cokla. Predvsem je to pomembno pri energetskih sanacijah stavb, kjer je nujno izolirati tudi ta del stavbe, saj bi v nasprotnem primeru lahko povečali toplotni most na stiku temelja in stene. Za zasute dele stavbe uporabljamo gladke toplotnoizolacijske plošče FIBRANxps 300-L, saj so bolj odporne na vlago, prisotno v zemljini.

Toplotna izolacija FIBRANxps se primarno uporablja v najbolj zahtevnih, pogosto očem skritih aplikacijah, kjer je prisotna voda ali vlaga, ter za prenašanje izjemno velikih obremenitev, saj nanjo lahko postavimo celotne stavbe. Fasade so zelo pomemben del stavbe, tako z estetskega kot tudi zaščitnega in energetskega vidika. Za izoliranje fasad se prednostno uporabljajo proizvodi iz ekspandiranega polistirena (EPS oz. stiropor) in mineralnih voln. Na določenih delih stavbe, ki so bolj izpostavljeni zunanjim vplivom, pa izberemo posebne izolacije, kot je npr. XPS-izolacija. Zaradi svojih izjemnih lastnosti so izolacijske plošče FIBRANxps tako pogosta izbira za kritične predele fasade.

Toplotna izolacija za fasade, fasadni cokel in kletne stene

Prenesi študijo primera

Povezane vsebine

Vsi nasveti na enem mestu

Vpišite e-naslov in redno vas bomo obveščali o novostih s področja pasivne gradnje in o tem, kaj morate vedeti o energijsko učinkoviti gradnji.