Image

Hiša, ki bi jo sestavili v tovarni? Pha, pa kaj še! Odgovor, ki bi ga pred leti ob omembi montažne hiše še lahko srečali med zagrizenimi zagovorniki klasične gradnje, danes stoji na vse bolj trhlih temeljih. Montažne hiše so v gradnji vedno bolj priljubljene, saj zaradi svoje hitre izvedbe in relativno nizke cene v primerjavi s stroški klasične gradnje marsikoga pripravijo do tega, da začne razmišljati o novem domu. Še posebej, če si po letih življenja v stanovanju zaželi ljubi mir ali mu s povečanjem števila članov družine kaj drugega niti ne preostane.

A tako kot je z vsemi pomembnimi stvarmi v življenju, je tudi pred odločitvijo za montažno hišo treba dobro premisliti, saj je na koncu najdražja in najmanj udobna zagotovo tista hiša, ki ni bila zasnovana v skladu s potrebami ljudi, ki bodo v njej živeli, oziroma se pri izvedbi ni dovolj dosledno upoštevalo značilnosti okolja, v katerega je bila postavljena. Pa naj bo kakršna koli že.

Tudi pri montažnih hišah gre lahko hitro kaj narobe

Čeprav so montažne hiše sestavljene v halah pri idealnih klimatskih in delovnih pogojih, ne pomeni, da se v procesu njihove izgradnje nič ne more zalomiti. Še vedno jim morate izbrati in kakovostno izvesti podstavek, na katerega jih kanite postaviti. Od njega bo nenazadnje odvisno, kako se bo objekt v novem okolju obnašal.

Bo montažna hiša vaša ponosna investicija za prihodnost, ali pa se boste zaradi posledic slabega temeljenja, ki jih boste v blagih oblikah občutili kot nagib vrat, v problematičnih pa kot razpoke, pogrezanja, zamakanja ali potresno občutljivost, spopadali vse življenje?

Pri konstrukcijah, ki so v neposrednem stiku z zemljino, popravnih izpitov ni, zato pred izvedbo temeljev vselej premislite o:

  • vrsti in nosilnosti zemljine, na kateri želite temeljiti,
  • prisotnosti podtalnice, ki bi utegnila povzročati nevšečnosti,
  • potresni ogroženosti, zaradi katere bi bil lahko ogrožen obstoj objekta in inštalacij,
  • strokovnosti izvajalca, ki bo dela izvedel.

O nevarnostih, ki pretijo modernim stavbam, smo več besed zbrali tukaj.

Zakaj je v Sloveniji temeljna plošča najbolj primerna za temeljenje montažnih hiš?

Danes ni več montažne hiše, ki ne bi bila grajena po načelih ničenergijske gradnje, zato je izolacija pod njo nujna. Najoptimalnejša — najcenejša in toplotno najučinkovitejša — oblika temeljev je v primeru montažnih hiš zagotovo temeljna plošča, saj jo lahko v celoti podložimo s toplotno izolacijo, kar pomeni, da masa betonske plošče, ki je na spodnji strani toplotno izolirana, ohranja stabilno temperaturo prostora. Česar pa za pasovne ali linijske temelje ne moremo trditi.

Z izvedbo temeljne plošče lahko rešimo še številne druge težave, ki zadevajo novogradnje na slovenskih tleh:

Zaščita pred potresi

Po številu in moči potresov spada ozemlje Slovenije med aktivnejša območja, zato želite storiti vse, da bi svoj pravkar zgrajeni dom na potres kar najbolje pripravili.
Montažnim hišam v prid zagotovo govori njihova masa, ki je lahko tudi do petkrat manjša v primerjavi z zidanimi objekti. Hiša je zato do neke mere res fleksibilna, a to še ne pomeni, da je pred potresnimi sunki tudi zares obvarovana.

Zaradi potresa bo montažna hiša hitreje razpokala po spojih kot masivni objekt, v primeru nepravilnega temeljenja pa hitreje zdrsnila ali ob ponavljajočih se potresih zavzela drug položaj. Najhuje pa je, da se lahko pri tem pretrgajo ali poškodujejo tudi inštalacije, zaradi česar hiša za stanovalce postane neuporabna.

Da bi objekt učinkovito zavarovali pred zdrsi zaradi potresa, je tudi v primeru montažnih hiš priporočljiva izvedba SEISMIC temeljne blazine — SEISMIC temeljna blazina predstavlja nadgradnjo dosedanjega načina izvedbe s toplotno izolacijo podložene temeljne plošče, ki ima preverjeno nosilnost za primer dinamičnih obremenitev, kot je potres.

Z uporabo SEISMIC izolacijskih plošč ter dvostranske samolepilne hidroizolacije do zdrsov med sicer površinsko gladkimi sloji toplotne in hidroizolacije ne pride, kar je posebej pomembno pri lahkih montažnih hišah, ki se ob večjih horizontalnih potresnih silah premaknejo še hitreje kot masivnejše stavbe.

Zaščita pred vodo

Vsi temelji morajo biti zaščiteni tudi s hidroizolacijo, ki je ne smemo na nobeni točki prekiniti, saj bi s tem dopustili možnost, da bi podtalna voda vdrla v objekt. Če se odločimo za temeljenje na plošči, se z izvedbo temeljne blazine lahko obvarujemo tudi pred vodo. Hidroizolacija je v tem primeru umeščena med dva sloja toplotne izolacije, skupaj pa tvorijo za vodo nepropusten element tudi v primeru visoke podtalnice.

Energijska varčnost

Vse montažne hiše so znane po tem, da so dobro zaščitene pred energijskimi izgubami. A z izvedbo temeljne blazine (podložene temeljne plošče) lahko energijske prihranke še povečate, saj s tem, ko postavite toplotno izolacijo pod betonske temelje, preprečite, da bi temeljna plošča prišla v stik z zemljino in iz nje absorbirala hlad ter ga akumulirala v prostor. Zaradi tega lahko, tudi ko gre za montažne hiše, opazno znižamo stroške ogrevanja in izpuste škodljivih emisij v okolje.

Hitra in enostavna izvedba, ki povsem sovpada s konceptom montažnih hiš

Ploščata betonska površina kljub 25 do 30 cm debeli armirani betonski plasti zahteva manj izkopa od običajnih oblik temeljenja. Potrebuje tudi veliko manj opaževanja in omogoča enostavnejšo armaturo. Izvedemo jo lahko tudi pri slabše nosilnih tleh, ker je napram drugim vrstam temeljev obtežba na temeljni plošči zaradi njene velike površine bolj enakomerno porazdeljena in posedkov praktično ni. Za povrh pa je temeljna plošča od pasovnih temeljev veliko cenejša in energijsko učinkovitejša, saj betonskih blokov, preko katerih radi nastajajo toplotni mostovi, ni. Primerna je za domala vse vrste objektov, od lop, paviljonov, garaž, brunaric, družinskih ali montažnih hiš do vrtcev, šol, športnih, poslovnih, stanovanjskih in kulturnih objektov, skratka vseh ogrevanih objektov, kjer je v ospredju njihova energijska učinkovitost.

Kdo potemtakem še pravi, da z ustrezno načrtovano izvedbo montažne hiše ne moremo ustvariti brezskrbnega doma tudi za naše zanamce?

Nekaj besed o tem, kako lahko pravilno izvedena temeljna plošča kljubuje tudi tako nepredvidljivim pogojem, kot so močvirnata in potresno ogrožena tla na Ljubljanskem barju, smo zbrali tudi v brezplačnem hitrem vodiču.

Prenesite si ga na spodnji povezavi.

dokument Temeljna blazina: prvi korak do potresno varne nič-energijske stavbe na Ljubljanskem barju

Hitri vodič
Temeljna blazina: prvi korak do potresno varne nič-energijske stavbe na Ljubljanskem barju

Prenesi dokument

Povezane vsebine

Vsi nasveti na enem mestu

Vpišite e-naslov in redno vas bomo obveščali o novostih s področja pasivne gradnje in o tem, kaj morate vedeti o energijsko učinkoviti gradnji.