Podstrešna stanovanja

Spreminjanje podstrešnega prostora v novo stanovanje je lahko odličen način, kako povečati življenjski prostor v objektu, pa tudi priložnost, da za vselej znižate stroške kurjave.

Če že živite v podstrešnem stanovanju ali hiši z uporabno podstreho, potem se lahko strinjate, da so podstrešna stanovanja eden najlepših bivanjskih prostorov. Žal pa prevečkrat tudi neprijetnih. Še posebej, če niso dovolj in pravilno toplotno izolirana.

Pomanjkanje ugodja v njih je mogoče hitro občutiti. Pozimi stanovanja nikakor ni mogoče ogreti. Poleti je temperatura pod streho znatno višja kot v drugih etažah objekta. Za nameček pa se ob vetrovnem vremenu toplota zraka relativno hitro spreminja. Ne da bi morali spremljati porabo kuriva, lahko hitro zaznamo, da se velik del toplote izgublja.

Ste vedeli, da se ob neustrezni toplotni izolaciji skozi streho zgubi kar 30 % toplote? Zaradi tega so stroški ogrevanja občutno višji.

In zakaj do slednjega sploh prihaja? Odgovor je preprost. Poševne strehe so zaradi svoje velike površine v večjem kontaktu z zunanjo temperaturo. In ker so običajno montažne, torej sestavljene iz različnih slojev in materialov, lahko hitro pride do težav. Če je sestava neustrezna, če niso vgrajeni vsi potrebni sloji z ustreznimi lastnostmi ali pa je slaba sama izvedba, se podstrešja poleti hitreje segrevajo in pozimi hitreje ohlajajo od drugih prostorov.

V primeru, da imamo betonsko streho, ki jo izoliramo iz notranje strani, ta poleti deluje kot dodatno grelno telo, pozimi pa akumulator hladu.

Za vse pa ni kriva le izvedba. Dom pod streho nevede nudimo tudi drugim stanovalcem, kot so miši ali kune, ki se v volneni toplotni izolaciji najraje zadržujejo in v njej lahko naredijo veliko škode. Toplotni mostovi, ki s tem nastajajo, povzročajo slabši izkoristek energije, na kar je treba biti pozoren tudi, če neuporabno podstrešje šele spreminjate v bivanjske prostore.

Vloga toplotne izolacije pri kakovosti življenja pod streho

Če razmišljate o tem, da bi iz neuporabnega podstrešja ustvarili nove bivanjske prostore ali iščete rešitev, kako bi podstrešni prostor sanirali, upoštevajte preprost nasvet: natančnost in premišljenost pri izvedbi se lahko še kako obrestuje.

Najbrž si ne želite že v začetku poletja vključevati klimatske naprave, samo zato, da bi lahko razgrete prostore ohladili? Pozimi pa navijati termostata, ker prostora nikakor ne morete ogreti?
Tudi poševna streha zato zahteva ustrezen sloj toplotne zaščite. Predstavljamo si jo lahko kot odejo, ki jo uporabljamo za spanje. Če jo položimo na kožo, nas bo grela. V trenutku, ko jo umaknemo stran od telesa, med kožo in odejo spustimo hladen zrak in začne nas zebsti. Povsem podobno je tudi v primeru, če bi z odejo pokriti zaspali na prostem, kjer piha. Že ob manjšem pišu vetra bi nas zazeblo, zato bi v tem primeru morali za spanje izbrati takšen material, ki ga ne prepiha. Denimo obleči anorak ali spati v spalni vreči.

Povsem podobno je tudi pri objektih, kjer toplota ob neučinkoviti zaščiti strehe hitreje prehaja in se prostor hitreje ogreva in ohlaja, kot je pričakovano.

Kako enostavno sanirati podstrešni prostor in ga spremeniti v idilično stanovanje?

Sanacije strehe se lahko lotimo na več načinov. Da pa bi bila odločitev o posegu kar najbolj optimalna, pred izvedbo nujno preverimo:

  • ali so uporabljeni vsi zaščitni sloji,
  • kakšne debeline so,
  • v kakšnem zaporedju si sledijo,
  • kakšna je kvaliteta materiala in način ter kakovost izvedbe.

Na podlagi diagnosticiranega stanja izvedemo potrebne ukrepe. Če zaznamo, da je nujna celovita prenova, upoštevamo pravila, ki veljajo za novogradnje. Če pa kritina ni dotrajana in objekt še vedno ščiti pred okoljskimi vplivi, se lahko ob ustrezni izbiri materialov odločimo tudi za izolacijo notranjih prostorov. Takšna sanacija ne zahteva večjih gradbenih posegov.

Toplotno izolacijo v obliki plošč enostavno pričvrstimo na obstoječe notranje stene, kar pomeni, da lahko prostor saniramo tudi postopoma, neodvisno od tega, ali v prostoru v tem času bivamo. In ker delo poteka iz notranje strani, nismo omejeni z vremenskimi razmerami.

Izvedba notranje izolacije nam tako omogoča, da na enostaven način in nizke stroške močno izboljšamo ugodje bivanja v podstrešnem prostoru. Zaradi nje lahko podstrešni prostor postane enako energetsko učinkovit kot toplotno izolirani prostori v drugih etažah. Kar ne vpliva samo na nižji strošek ogrevanja, ampak nam sanje o idiličnem podstrešnem prostoru končno tudi zares približa.

Še učinkovitejša sanacija pa je, če streho v celoti obnovimo. Kako to storiti, poiščite tukaj.

Povezane vsebine

Vsi nasveti na enem mestu

Vpišite e-naslov in redno vas bomo obveščali o novostih s področja pasivne gradnje in o tem, kaj morate vedeti o energijsko učinkoviti gradnji.