Ravna streha

V toplih poletnih mesecih precej več časa preživimo zunaj. Seveda ne govorimo zgolj o izletih v naravo, dopustu na morju ali večernih sprehodih. Vrt, balkon, veranda ali terasa so priljubljena pribežališča za razgrete glave. Že nekaj prijetno senčnih kvadratnih metrov zunanjih površin lahko kakovost življenja v stanovanju ali hiši izjemno dvigne. Z nekoliko iznajdljivosti pa se da z relativno nizkimi stroški v udobno teraso preurediti praktično vsako ravno streho. Izbira prave sistemske rešitve in natančnost izvedbe bosta tudi v teh primerih ključnega pomena, a ob skrbnem načrtovanju vam ne bo treba izbirati med teraso in streho s trajno in učinkovito toplotno in hidroizolacijo. Lahko imate oboje!

V preteklosti se je veliko ljudi soočalo s težavami pri izvedbi ravne strehe. Danes pa sta znanje in tehnologija izjemno napredovala, zato je tudi ravna streha med investitorji vse bolj priljubljena in zaželena.

Pri tradicionalnih načinih postavljanja ravnih streh je toplotno izolacijo pokrival sloj hidroizolacije, ki je bila izpostavljena vsem ekstremnim vremenskim pogojem – vročini, suši, ujmam, zmrzali – kar je občutno vplivalo na življenjsko dobo in izolativne lastnosti strehe. Obrnjena ravna streha, ki danes velja za najbolj napreden način gradnje pohodnih in nepohodnih ravnih streh, je zato dobesedno revolucionarna, saj zaporedje izolirnih plasti obrne na glavo.

Prednosti obrnjene ravne strehe

Hidroizolacijski sloj, ki se ga je včasih nanašalo na zunanjo stran strehe, je pri obrnjeni ravni strehi zaščiten z dodatnim slojem izjemno trdne toplotne izolacije iz ekstrudiranega polistirena (XPS), kar omogoča, da se strešno površino lahko dodatno izkoristi in na njej uredi manjši vrtiček, teraso ali otroško igrišče.

Za nizkoenergijske objekte, ki so že danes »uzakonjeni«, pa so razvite nove različice obrnjene strehe, kot npr. streha OPTIMO, pri kateri je sicer slabo izolativen in težek naklonski beton zamenjala naklonska toplotna izolacija, kot npr. FIBRANxps INCLINE.

Drugi vidik, ki ga je treba upoštevati pri preobrazbi ravne strehe v teraso, je seveda ustrezno odvodnjavanje. Tudi tu so danes na voljo bolj elegantne rešitve, kot sta načrtovanje nosilne konstrukcije v nagibu ali izgradnja naklona z uporabo težkega naklonskega betona, ki izjemno obremeni celotno nosilno konstrukcijo. Toplotnoizolacijske plošče INCLINE z ustrezno izbranim naklonom (od 1,67 do 2 %) so bistveno bolj učinkovita in lažja rešitev, ki zagotavlja, da bodo meteorne vode kar najhitreje našle pot s terase. Preberite si nekaj koristnih nasvetov, ki jih je pametno upoštevati pri načrtovanju odvodnjavanja na ravni strehi.

Izolacija ravne strehe

Izolacija ne le ravne strehe, ampak vsake strehe je izjemnega pomena, še zlasti, če so pod njo umeščeni bivalni prostori. Za izolacijo ravne strehe se lahko uporabijo različni materiali, priporočljivo pa je vgraditi XPS toplotno izolacijo, ki zaradi zaprtocelične strukture ne vpija vlage in vode. Izolacijske plošče imajo tudi ustrezno tlačno trdnost in so zaradi tega odpornejše na mehanske poškodbe.

Na osnovi Pravilnika o učinkoviti rabi energije v stavbi je potrebno na ravno streho vgraditi minimalno 20 cm toplotne izolacije, kot je npr. FIBRANxps toplotna izolacija. Takšna debelina izolacije vam omogoča dobro kakovost bivanja in vas obvaruje pred zimskim mrazom in poletno pripeko.

Stroški izvedbe ravne strehe

Na koncu pa seveda vedno pridemo do vprašanja denarja in stroškov izvedbe ravne strehe. Dejstvo je, da je obrnjena ravna streha najbolj učinkovit in trajnostno zasnovan način izvedbe ravne strehe, zato je treba nanjo gledati kot na dolgoročno investicijo. Včasih se nam zdi, da je sredstev za dolgoročno investiranje žal premalo, in se zadovoljimo s kompromisno rešitvijo ali običajno ravno streho, kar zagotovo ni najboljša odločitev. Naložba v kakovostno in celovito toplotno izolacijo vam prinese največje prihranke, hkrati pa tudi prispeva k učinkoviti rabi energije in boljši kakovosti bivanja pod ravno streho.

dokument Z obrnjeno ravno streho do sanjskega prostora pod oblaki

Hitri vodič
Z obrnjeno ravno streho do sanjskega prostora pod oblaki

Prenesi dokument

Povezane vsebine

Vsi nasveti na enem mestu

Vpišite e-naslov in redno vas bomo obveščali o novostih s področja pasivne gradnje in o tem, kaj morate vedeti o energijsko učinkoviti gradnji.