fasada

Če bi vas povprašali po najbolj ikoničnem izrazu ene najlepših slovenskih stavb, Narodne in univerzitetne knjižnice (NUK), bi prav gotovo s prstom pokazali na njeno členjeno opečnato fasado. Snovalec Jože Plečnik je z njo želel na študente narediti kar največji vtis in pri njih ustvariti mnenje, da je učenost nekaj veličastnega.

Kar samo poudarja tezo, da fasada še kako daje značaj objektu. Poudarja lahko njegovo sodobnost, nenavadnost, tradicionalnost, mogočnost. Njegov karakter. Izraža pa tudi položaj lastnika v družbi in njegov okus. Tudi zato ima lahko fasada največjo težo pri določanju tržne vrednosti nepremičnine.

Skrbno izbrana fasada vas lahko navda z občutkom dobrodošlice vsakič, ko se vrnete domov.

Toda ni bilo vselej tako. V preteklosti so fasade obrazi stavb postale bolj iz potrebe kot estetskih vidikov. Na njihovo obliko je najprej vplivalo okolje, v katerem je objekt nastajal. Pa dostopnost materialov in vremenske zahteve okolja. V primorskem svetu so se tako uveljavile predvsem kamnite fasade, ki so poleti ohranjale hlad v prostoru, v alpskem pa lesene obloge, s katerim so se prebivalci prilagodili ekstremnim podnebnim razmeram in reliefu.

Povsem drugače kot danes, ko je vloga fasad pretežno estetska, njihova izvedba pa prepuščena željam naročnika. Tako izbiramo zaključne sloje, kombiniramo materiale in barve. Z razgibanostjo fasadne površine in reliefnimi dodatki poudarjamo eleganco objekta. Vse manj pa razmišljamo o njeni funkcionalnosti. Četudi je najpomembnejša naloga fasade v resnici, da ščiti hišo pred zunanjimi vremenskimi vplivi, kot so sonce, voda, toplota, veter in sneg.

Najbolj problematična je pravzaprav velika površina fasade, ki je zelo dovzetna za izvedbene napake. Hitro lahko poudarja nepremišljenost in površnost izvedbe. Predvsem z vidika energijske učinkovitosti, na katero se danes velikokrat pozablja. Zaradi varčevanja pri izvedbi fasade prepogosto raje zgolj barvamo, ne da bi premislili o vlogi fasadnih materialov in prednostih, ki jih lahko nudijo za dvig ravni življenja. To še posebej velja za gospodinjstva, ki so zaradi temperaturnih sprememb prisiljena prostore nenehno ogrevati in ohlajati.

Ste vedeli, da s premišljeno izvedbo fasade lahko prihranite tudi do 50 % za stroške kurjave in ohlajanja?

Zato se je pri gradnji objektov ali obnovi fasad smiselno vprašati tudi o vlogi in pomenu toplotne izolacije. Z njo lahko na eni strani zagotovimo energijsko učinkovitost objekta, zaradi njenih lastnosti pa izboljšamo tudi zvočno izoliranost objekta in bivanjske prostore obvarujemo pred hrupom brez dodatnih stroškov. To je še posebej priročno, če objekt stoji v neposredni bližini ceste.

Zato je prav, da se pri izvedbi fasad iz estetskega videza premaknemo tudi na polje funkcionalnega. Več o tem, kako doseči funkcionalno fasado, si lahko preberete tukaj.

Povezane vsebine

Vsi nasveti na enem mestu

Vpišite e-naslov in redno vas bomo obveščali o novostih s področja pasivne gradnje in o tem, kaj morate vedeti o energijsko učinkoviti gradnji.