Hiša iz naravnih materialov

Sanje investitorja, da si zgradi objekt z lasnimi rokami, pri tem pa uporablja samo materiale iz lokalnega okolja, so se začele uresničevati s pomočjo arhitekta Ivana Skelina, ki tudi sam obožuje in ustvarja z naravnimi materiali. Je direktor projektantskega biroja Izvan okvira s Hrvaške, ki organizira tudi tečaje permakulture. Projekt je požel še nekoliko več pozornosti, saj so samo gradnjo hiše povezali z Akademijo prirodnog graditeljstva, na kateri poučujejo o delu in gradnji z naravnimi materiali.

Tloris hiše je zasnovan kot polževa hišica v obliki Fibonaccijeve spirale in združuje manjše, bolj zaprte prostore, ki se vse bolj odpirajo, ko potujemo proti zunanjosti, medtem ko je zadnji, središčni prostor popolnoma odprt. Meja med notranjim in zunanjim prostorom je torej nejasno zabrisana.

Najprej je bil prostor zamišljen kot nekakšno skladišče, a se je namembnost pozneje spremenila, tako so dobili bivalni prostor in ga opremili z vsemi inštalacijami. Ker ima hiša veliko akumulacijsko maso, je sama sposobna uravnavati zunanja temperaturna nihanja, seveda do neke mere. Prav tako so večje načrtovane odprtine obrnjene proti jugu, kar pripomore k zajetju velikega dela sončne energije. Seveda je za daljša zimska obdobja predvideno je tudi gretje s pomočjo t. i. raketne peči (rocket mass heater). Medtem hlajenje prostora ni predvideno in tudi ne potrebno. Zanimivo je, kako za uravnavanje vlage v prostoru naravno posrbi zaključni glineni omet.

Za osnovno nosilno skeletno konstrukcijo je uporabljen les iz okoliškega gozda, medtem ko je jedro zapolnjeno z slamnatimi balami (40 cm), obdelanimi z glino (5 cm). Za sloj slame se lahko predvidi toplotno prevodnost 0,040 W/mK in celoten sklop zadosti okvirnim zahtevam nizkoenergijske gradnje.

Po drugi strani je v sestavi strehe uporabljena vsaj na prvi pogled nekoliko nenavadna kombinacija, gre namreč za ravno ozelenjeno streho s sledečo sestavo:

  • zaključna lesena obloga,
  • parna ovira,
  • leseni nosilci,
  • celulozna toplotna izolacija debeline 8 cm,
  • sekundarni nosilci,
  • podeskana površina,
  • bitumenska hidroizolacija v dveh slojih,
  • zaščitni sloj za hidroizolacijo in dodatna toplotna izolacija FIBRANxps 300-L 12 cm,
  • vodozadrževalni sloj s kaširanim filtrom,
  • substrat in ozelenitev.

Hm, bitumenska hidroizolacija in XPS na strehi hiše iz slame? Sliši se zelo nenavadno. Kaj si misli o tem, smo povprašali arhitekta, k je dejal, da moramo pri gradnji na vseh področjih obdržati zdrav razum. Če ne želimo, da bi nam streha puščala, in da zagotovimo vse higienske zahteve za zdrav prostor, moramo zagotoviti tudi material, ki bo funkcioniral. Enako velja za hidro in toplotno izolacijo.

Ker si je investitor želel, da bi bila njegova streha ozelenjena in trajna, smo se odločili za princip obrnjene ravne strehe in dodali sloj toplotne izolacije iz XPS. Ta je tudi edina, ki dejansko ne vpija vode. Po konstruktivnem pogovoru in poudarku, da se XPS lahko 100-odstotno reciklira ter da je njegov GWP < 5, smo zaključili, da tudi takšen material lahko spada v koncept hobitske hiše.

Hitri vodič obrnjena ravna streha

Hitri vodič:
Z OBRNJENO RAVNO STREHO DO SANJSKEGA PROSTORA POD OBLAKI

Prenesi dokument

Povezane vsebine

Vsi nasveti na enem mestu

Vpišite e-naslov in redno vas bomo obveščali o novostih s področja pasivne gradnje in o tem, kaj morate vedeti o energijsko učinkoviti gradnji.