Image

Če se na steni, v kotu pod ali nad balkonom stanovanjskega objekta kljub površinskim sanacijam vsakič znova pojavi plesen, bi hitro utegnili pomisliti, da zamaka balkon ali da se v prostoru zaradi površnega prezračevanja skladišči vlaga. Pa vendar se glavna težava najverjetneje skriva v toplotnem mostu, ki nastane, ker stik balkona z objektom ni izveden pravilno oz. ni prekinjen s toplotno izolacijo. Betonska plošča balkona zaradi tega pozimi tvori leden element, ki ohlaja ogrevano steno in strop notranjih prostorov, v katere se nadaljuje, zaradi česar se na teh mestih nabira rosa. Kako slednje odpraviti?

Osnovna naloga: znebite se hladnih površin

Z zunanje strani, če je to le možno, je treba toplotno izolirati celoten ovoj stavbe — tudi balkon, čeprav ni ogrevan. Pri novogradnjah pa je balkon nujno toplotno ločiti od ogrevane stavbe ali, še bolje, balkon v celoti toplotno izolirali.

Kako toplotno ločiti balkonsko betonsko ploščo od ogrevane stavbe?

To lahko naredimo na najmanj dva osnovna načina:

  • ali uporabite nosilni konzolni toplotnoizolacijski element, npr. od proizvajalca SCHÖCK,
  • ali pa balkon zasnujte kot samostojno stoječ konstrukcijski element, morda celo izveden v lesu, ki ga le pritrdite, sidrate skozi toplotno izolacijski ovoj (fasado) ali pa še to ne.

Če se je investitor odločil za toplotno sanacijo obstoječega balkona, se ob snovanju zaščite zavedajte, da ga morate oviti v toplotno izolacijo v celoti, kot roko v celoti zaščitite z rokavico. Pri tem vam bo največji problem predstavljala toplotna izolacija pohodne površine, saj običajno na razpolago ni veliko višine.

Rešitev je lahko v zadostni količini izolacije, hkrati pa povišate še zunanji prag balkonskih vrat, če je to le možno. Pri izpostavljenih balkonih je to zahtevno in natančno delo, zato je morda vredno preveriti tudi možnost zamenjave balkonskih vrat, da bo notranji prag višji in vrata ne bodo stala na nivoju notranjega finalnega tlaka, pač pa morda za pol stopnice višje.

Če pred sanacijo opazite, da naklon balkona ni ravno najboljši in da voda na balkonu ali loži zastaja, se je priporočljivo odločiti za toplotnoizolacijske naklonske plošče. S tem boste z eno potezo rešili toplotno izolacijo in naklon.

Če ste med opazovanjem balkona opazili, da voda, ki kaplja na odkapnem robu, zateka na plafon balkona, je treba izvesti še zanesljiv odkapni nos, pred tem pa zagotoviti, da voda kje ne zateka v balkonsko ploščo. S tem boste preprečili, da bi vlažen omet pozimi zmrznil in sčasoma razpadel.
balkon_2

Težava niso le balkoni

Nekateri balkoni imajo masivno ograjo, sestavni del stavbe so tudi stebri, kar včasih deluje tudi kot estetski element stavbe, vendar vam prinaša probleme.

Nekatere tako imenovane hladne elemente se da toplotno izolirati in preprečiti zimsko podhlajevanje do meje, da ne nastajajo plesni, vendar moramo vedeti, da te elemente brez potrebe ogrevamo. Zato se pri na novo zasnovanih terasah, balkonih, polbalkonih (terasa z balkonsko konzolo) odločimo za drugačen pristop.
balkon

Povezane vsebine

Vsi nasveti na enem mestu

Vpišite e-naslov in redno vas bomo obveščali o novostih s področja pasivne gradnje in o tem, kaj morate vedeti o energijsko učinkoviti gradnji.