Terasa

Po dojemanju mnogih se naziv streha nanaša samo na poševne strehe, torej so hiše z ravnimi strehami hiše brez streh. Do neke mere je to tudi pravilno, saj se ravne strešne površine lahko uporabljajo za različne namene in tako nad glavo nimamo strehe, temveč vrt, teraso ali pa celo bazen.

Ravne strehe podzemnih garaž niti ne opazimo, le kakšen zračnik ali rampa za vhod v garažo nakazuje, da se pod stezo, po kateri hodimo, otroškim igriščem ali travnikom nahaja kompleksna zgradba, v kateri je zaščita pred vodo in vlago zahtevna naloga. Tu se srečajo podzemne in nadzemne hidroizolacije v skupni funkciji zaščite zgradbe pred enim od najbolj agresivnih naravnih faktorjev: vodo. V nasprotju s tem mora biti streha nadzemne zgradbe odporna na mnogo več dejavnikov – vodo, veter, sonce, spremembe temperature, mehanske vplive in možnost požara.

Zasnova hidroizolacije za trajnost ravne strehe

Hidroizolacija ravnih streh ima široko paleto uporabe. Zaradi občutno nižje cene in hitre vgradnje glede na druge strehe se vse bolj uporablja pri krovskih delih na industrijskih, javnih, večstanovanjskih in vse bolj tudi na sodobnih individualnih stanovanjskih objektih. Fleksibilnost rešitev, ki jih ponujajo sodobne hidroizolacije, omogoča tudi izdelavo najrazličnejših estetskih oblik in funkcij. 


Obrnjena ravna streha je trajna streha

Poglejmo, zakaj in kaj je na strehi obrnjeno. Inverzna ali obrnjena streha je naziv, ki govori o medsebojnem položaju toplotne in hidroizolacije. Do pojava vodonepropustnih toplotnih izolacij, kot je XPS, se je toplotna izolacija nahajala med sloji parne zapore in hidroizolacije, ki je bila pogosto tudi zaključni sloj ravne strehe. Takšne strehe imenujemo tudi klasične ravne strehe.

Klasična ravna streha

Poleg tega, da so izpostavljene UV-sevanju in mehanskim poškodbam, so klasične ravne strehe tudi pod vplivom temperaturnih sprememb – pogled na temperaturni diagram pokaže poleti tudi preko +80 °C in pozimi do -20°C. Temperaturna razlika 100 °C s časom povzroči upad elastičnosti materiala in ob vsakem pomembnejšem nihanju temperature prične hidroizolacijska membrana pokati, kar v nadaljevanju privede do puščanja strehe.

Obrnjena ravna streha

Z zamenjavo mesta se toplotna izolacija pri obrnjeni strehi vgrajuje nad hidroizolacijo. Tako toplotna izolacija iz ekstrudiranega polistirena ščiti hidroizolacijo pred UVsevanjem in mehanskimi poškodbami. Najpomembneje pa je, da se temperaturna nihanja na površini hidroizolacije zmanjšajo za polovico, tako da znaša temperaturni razpon od +40 °C poleti do -10 °C pozimi.

Razlika površinske temperature hidroizolacije glede na izpostavljenost atmosferskim vplivom je nazorno prikazana v spodnjem diagramu:

Vrste hidroizolacije na ravnih strehah

Da zagotovimo trajnost hidroizolacije na ravnih strehah, mora biti podlaga pravilno pripravljena. Pomembno je, da zagotovimo nosilno in čisto podlago v naklonu. Hidroizolacija se lahko ob uporabi zračnikov namesti tudi na suhih in rahlo vlažnih podlagah, kjer se zaprta vlaga v določenih letnih časih preko zračnikov lahko izsuši. 

Hidroizolacija streh se najpogosteje izvaja iz bitumenskih, mineralnih in sintetičnih membran. 

 Strešne folije so v glavnem fleksibilne in odporne na trganje, vendar obstaja nevarnost, da se poškodujejo med naknadnimi gradbenimi deli, ki običajno pridejo na vrsto po namestitvi hidroizolacije. Vse poškodbe je treba evidentirati in zakrpati z nameščanjem dodatnega sloja folije preko luknje.

Sintetične membrane so na razpolago v različnih barvah, čeprav se najpogosteje uporabljajo siva, črna ali bela. Lahko izbiramo med rdečo, oranžno, zeleno ali svetlo modro. Barva folije ne opredeljuje kakovosti, temveč govorimo o standardnih barvah proizvoda ali pa je folija iz estetskih razlogov proizvedena po naročilu. V zaključni sloj sintetične membrane je možno vstaviti kovinski prah, ki membrani daje izgled bakra ali svinca ter tako oponaša znake staranja (oksidiranja na zraku) kot pri pravi bakreni ali svinčeni pločevini.

Med materiale, ki so se v zgodovini uporabljali za zagotavljanje vodoneprepustnosti, spadata, odvisno od kraja izgradnje, tudi glina in bitumen. Zaradi načela uporabe ekoloških proizvodov ju srečujemo še danes. Zaradi cene in hitrosti izvedbe so se v zadnjih desetletjih na sam vrh povzpele polimerne membrane najrazličnejših kemijskih sestav. 

Najnovejše polimerne membrane z zgornjim slojem fotocelic ob sami funkciji hidroizolacije proizvajajo električno energijo in povrnejo ceno vgradnje že pred iztekom garancijskega roka.

Danes je vse več pooblaščenih izvajalcev, ki so zaključili šolanja pri proizvajalcih hidroizolacije in so na ta način ne samo usposobljeni za delo z določenim materialom, temveč so tudi pooblaščeni za zagotavljanje garancije v skladu z garancijo proizvajalca. 

Le s kvalitetnimi projektnimi rešitvami, pravilno izbiro materiala in njihovo natančno vgradnjo lahko pripomoremo k izvedbi trajnih ravnih streh. Podrobnejšo predstavitev hidroizolacijskih materialov za različne konstrukcijske sklope lahko preberete v hitrem vodiču.


Zasnova hidroizolacije za trajno gradnjo

Hitri vodič:
Zasnova hidroizolacije za trajno gradnjo

Prenesi dokument

Povezane vsebine

Vsi nasveti na enem mestu

Vpišite e-naslov in redno vas bomo obveščali o novostih s področja pasivne gradnje in o tem, kaj morate vedeti o energijsko učinkoviti gradnji.