Uporaba toplotne izolacije

Za začetek poglejmo proces proizvodnje XPS plošč. Toplotno izolacijo iz ekstrudiranega polistirena (XPS) se proizvaja s postopkom ekstrudiranja posebne polistirenske pene. Iz ekstrudorja izstopa staljena masa, ki zaradi razlike v tlakih naglo nabrekne v trdno toplnotnoizolacijsko peno. Ta potuje v obliki neskončnega traku, debeline od 20 do 200 mm, po traku, kjer se ohlaja. Hlajenje toplotne izolacije je svojevrsten in dolgotrajen izziv, saj ohlajeni zunanji deli toplotno izolirajo notranje, toplejše dele. Tekom proizvodnega procesa se toplotno izolacijo razreže na želeno dolžino, oblikujejo se robovi ter po potrebi obdela površina proizvoda. Zaključna površina se obdeluje v odvisnosti od namena uporabe oz. glede na konstrukcijski sklop, v katerem bo uporabljena. Zato je ključno, da izberemo pravo vrsto plošče.

Shematski prikaz proizvodnje toplotne izolacije XPS

Neobdelani XPS ima gladko površino, kar pomeni, da so celice na površini zaprte. Na splošno imajo toplotne izolacije iz XPS več kot 97 % celic zaprtih. Velik del proizvoda predstavlja ujet zrak, do katerega vlaga ne more prodreti ravno zaradi zaprtocelične strukture.

EPS ali XPS toplotna izolacija?

Naj najprej pojasnimo razliko med EPS in XPS toplotno izolacijo oz. med »stiroporom« in »stirodurom«, kakor ju naši kupci pogosto radi imenujejo. Na slikah, je na levi strani XPS, gost material z zaprto-celično strukturo, zaradi katere je praktično vodonevpojen, a zato tudi manj odprt za prehod vodne pare. Poleg njega je postavljen bel vzorec EPS, ki ga sestavljajo skupaj zlepljene ekspandirane kroglice polistirena, med katerimi je prazen prostor, skozi katerega voda lažje pronica in je zato tudi bolj paroprepusten v primerjavi z XPS toplotno izolacijo.

Oba proizvoda lahko namestimo na isto fasado, a zelo pomembno je poudariti, da XPS vgradimo na področja, kjer pričakujemo kontakt z vlago oz. vodo in na predelih fasade, ki so precej izpostavljeni ter tako zahtevajo večjo trdnost izolacijskih plošč. To so fasadni podzidek oz. »cokel«, strešni napušči, vratne in okenske odprtine. EPS toplotna izolacija pa se vgrajuje na višje ležečih predelih zunanjih sten, kjer je tudi difuzija vodne pare pomembna za dobro toplotno zaščito objekta. Poudarimo še, da v zemlji in na ravni strehi izven hidroizolacijskega ovoja stavbe nikoli ne vgrajujemo EPS toplotne izolacijo, saj bi ta zaradi navlaževanja povsem izgubila funkcijo toplotne izolativnosti. Oglejte si tudi celoten eksperiment, ki prikazuje ključno razliko med XPS in EPS toplotno izolacijo, to je v navezovanju vode.

Katero vrsto XPS plošč izbrati?

Zelo pomembno je, da pri vgradnji XPS toplotne izolacije izberemo pravi tip plošč. Ustrezne tlačne trdnosti, površinske obdelave in oblike robu.

Gladke plošče

Gladke plošče so pravzaprav plošče z neobdelano površino, saj iz ekstrudorja pridejo z zaglajeno zgornjo in spodnjo površino. Potrebno jih je le dodatno obrezati na primerno dolžino in širino. Ta tip plošč je primeren za vgradnjo v dele stavbe, ki so najbolj izpostavljeni mehanskih obremenitvam ter vodi in vlagi. Zaradi zaprtocelične strukture po celotni debelini ter površini proizvodov jih lahko izpostavimo dolgotrajnim vplivom difuznega navlaževanja, pa tudi direktnemu kontaktu z vodo. Proizvodi pri tem ne izgubljajo svojih toplotnoizolacijskih lastnosti.

Uporabljajo se v naslednjih primerih:

  • v zemlji (obod stavbe, pod temeljno ploščo, tla v stiku z zemljo),
  • v vlažnem okolju,
  • pod nivojem podtalnice,
  • v sistemih obrnjenih ravnih streh,
  • kot zaščita hidroizolacije.
Gladka plošča z L robom FIBRANxps 300-L, 400-L, 500-L, 700-L

Gladke plošče s kanali

Pri temeljenju pasivnih in nizkoenergijskih stavb za boljši oprijem temeljne plošče uporabimo gladke plošče s kanali (utori). Posebej za temeljenje na toplotni izolaciji razvit proizvod FIBRANxps SEISMIC ima izvedene utore na zgornji površini, s čimer dosežemo dobro povezovanje armiranobetonske plošče in toplotne izolacije. V tem primeru ne uporabljamo ločilnega sloja med toplotno izolacijo in armiranobetonsko ploščo.

Gladka plošča s kanali FIBRANxps SEISMIC za boljše spajanje temeljnih slojev stavbe.

Obdelana površina – napolitanka

Za razliko od gladkih plošč, se plošče s tako imenovano »napolitanka« površino, dodatno obdela s posebno napravo. Površino plošče se pobrusi, nato pa se vtisne strukturo »napolitanke«. Tako obdelana površina služi kot odlična podlaga za nadaljnjo obdelavo plošč na gradbišču. Najpogostejši primer uporabe je spodnji del fasadne stene, tako imenovani »cokel«. Prav tako se ta tip plošč pogosto uporablja za preprečevanje toplotnih mostov na mestu preklad ter vertikalnih in horizontalnih vezi. Kot notranja izolacija sten, kjer potrebujemo natančno izdelane plošče in kadar ni možnosti toplotne izolacije namestiti na zunanjem ovoju stavbe. Na kratko, plošče se uporablja povsod, kjer potrebujemo površino, ki bo omogočila dober sprijem toplotne izolacije in zaključnega sloja.

Plošča z napolitanko strukturo FIBRANxps ETICS GF

Obdelana površina – plošče z utori

Poleg »napolitanka« površine je možno ploščam dodati tudi utore, kot npr. pri ploščah FIBRANxps ETICS BT. Takšne plošče uporabljamo tam, kjer je predvidena večja teža zaključne obdelave, kot na primer fasadna opeka ali kamen. Površina takšne plošče omogoča še boljše sprijetje toplotne izolacije in zaključnega sloja. Da lahko nosijo veliko težo, morajo biti te plošče najprej primerno pritrjene na nosilno steno in imeti dokazano primerno razplastno trdnost. Za začetek jih z lepilno malto ali nizkoekspanzijskim PU lepilom pritrdimo na steno ter jih dodatno sidramo.

Možni robovi na toplotni izolaciji

Način površinske obdelave in vrsta robov so odvisni od namena uporabe toplotne izolacije iz XPS. Izbor robov je tako odvisen od vgradnje. Poznamo rob na preklop (L-rob), ravni rob (I-rob) ter rob na pero in utor.

Rob na preklop

Plošče s to vrsto robov uporabljamo povsod kjer želimo preprečiti nastanek toplotnega mostu na spoju med dvema ploščama. Težava namreč lahko nastane pri nenatančnemu polaganju plošč ene do druge, saj se toplota potem lahko izgublja po vmesnih prostorih, ki nastanejo med ploščami.

Ravni rob

Plošče z ravnim robom uporabljamo tam kjer je planirano večslojno polaganje. Na ta način lahko z zamikanjem plošč (tako imenovana opečna vezava pri nameščanju plošč) preprečimo nastanek toplotnih mostov med ploščami.

Rob na pero in utor

Takšni robovi se prav tako uporabljajo za preprečevanje toplotnih mostov na stiku med ploščami. Posebej primerne so za notranje obloge poševnih streh z velikimi površinami, kjer XPS ni dodatno obdelan in potrebujemo plošče, ki so paronepropustne.


Če še vedno niste prepričani, katero toplotno izolacijo izbrati, kontaktirajte naše strokovnjake, ki vam bodo z veseljem priskočili na pomoč. Vabljeni pa tudi k ogledu brezplačnega webinarja, v katerem smo še podrobneje prikazali ključne lastnosti XPS toplotne izolacije in tehnične zahteve glede na področje uporabe.

Vprašaj za brezplačen nasvetOglej si webinar

Povezane vsebine

Vsi nasveti na enem mestu

Vpišite e-naslov in redno vas bomo obveščali o novostih s področja pasivne gradnje in o tem, kaj morate vedeti o energijsko učinkoviti gradnji.