Image

SEISMIC temeljna blazina je na pogled enostavna rešitev, ki pa združuje vse gradbeno fizikalne zahteve za dobre temelje, in to veliko bolje, kot so jih pokrivali do sedaj uporabljani pasovni temelji:

Ena velikih prednosti je v sistem temeljne blazine integrirana, povsem zaščitena, dvostransko lepilna hidroizolacija, ki ima vlogo spajanja dveh slojev izolacij, doprinese k horizontalni prožnosti blazine, ki pa zaradi zahtevane tankosti ne podraži gradnje. Tankost hidroizolacije je pomembna zaradi omejitve potencialnega lezenja bitumenskega materiala vsled horizontalnih obremenitev.

Tudi v primeru, ko osnovno hidroizolacijo kombiniramo z AntiRADON slojem, je potrebno paziti na omejitev skupne debeline tako zaradi lezenja bitumenske mase kot zaradi neravnin, ki jih povzročajo preklopi in bi ob večjih debelinah hidroizolacij celotna temeljna blazina imela večje posedke.

Potencialno najdražja temeljna blazina je izvedena z nepreverjenimi materiali ali z napačno sestavo.

Samouki graditelji zaradi nepoznavanja spreminjajo zasnovo in s tem osnovna načela vsestransko varne blazine, zato določena ponovljena opozorila ne bodo odveč.

Seismic temeljna blazina: Zakaj tako in ne drugače?

OPIS DETAJLA (od spodaj navzgor):

 • A – podložni beton
 • B – FIBRANxps 400-L (500-L, 700-L)
 • C – FIBRANhydro ANTIRADON 1,5 sk
 • D – FIBRANhydro SEISMIC T-1,8 sk/sk
 • E – FIBRANxps SEISMIC 400-L( 500-L, 700-L)
 • F – AB plošča
  • FIBRANxps SEISMIC ima utore, preko katerih se povsem spoji z vgrajenim betonom AB plošče, tako da med slojema tudi ob največjih horizontalnih silah ne pride do zdrsa.
  • Hidroizolacijski sloj je tanek, tudi v kombinaciji z AntiRADON slojem obojestransko samolepilen, tako da spoji dva sloja toplotne izolacije v kompozit, ki ne dovoljuje nepovratnih deformacij.

Pod vplivom obremenitve se se sčasoma hidroizolacija v sendviču popolnoma spoji s toplotnima izolacijama, kar naredi hidroizolacijsko plast še bolj učinkovito.

SEISMIC plošče so izvajalci namestili z utori proti tlem, namesto, da bi preko utorjene površine izolacijsko blazino spojili z AB ploščo, kot prikazuje prva slika v sestavku

   • Oba sloja toplotne izolacije FIBRANxps sta preverjena za uporabo pod dolgotrajno obremenitev in obnašanja pri dolgotrajni popolni potopitvi, tip izolacije se izbere glede na možno obnašanje stavbe po navodilu projektanta gradbenih konstrukcij.

Kaj vse ni pravilno in zakaj?

Vse, kar se kasneje vidi na gradbišču, je težko predvideti, ko delaš navodila za gradnjo, saj ne pomisliš na »samouke mojstre«. Nekaj osnovnih napak, ki se pogosto ponavlja:

   • Celotna blazina je obrnjena »na glavo«

Izrez, ki se poudari nepravilno izvedbo

   • Če celoten sklop Seismic temeljne blazine obrnejo na glavo, dobite najmanj dve nedopustni napaki:
    • Toplotna izolacija s kanalčki, imenovana FIBRANxps SEISMIC, je zdaj položena tako, da se z utorjeno površino dotika tal. S tem je na mestu kanalčkov bolj dovzetna za vlago in s tem se njena toplotna prevodnost sčasoma povečuje.
    • Koeficient lepenja med gladko površino toplotne izolacije, ki je sedaj v stiku z betonsko ploščo, je v primerjavi s spojem med SEISMIC toplotno izolacijo in betonsko ploščo (pravilno zastavljenega kompozita) nekajkrat manjši.
   • Vgradi se folija kot ločilni sloj

Folija, kot ločilni sloj, ne le da ni potrebna, je PREPOVEDANA, saj bi ravno na tej ravnini prišlo v primeru potresa do možnega, a neželenega zdrsa

   • Vgrajena je enostransko lepilna hidroizolacija

Na enostransko lepilni hidroizolaciji (druga stran gladka, zaščitena z npr. PE filmom) stavba na potresno ogroženih tleh zdrsne že pod relativno majhnimi horizontalnimi silami. Taka varianta je dovoljena le za primere, kjer ni potresne ogroženosti, želimo pa zavarovati sloje hidroizolacije pred poškodbami v času gradnje.

   • Hidroizolacija vgrajena na podložni beton pod toplotno izolacijo

V Avstriji ter Nemčiji je dovoljeno, da se hidroizolacija vgradi direktno na betonsko podlago pod toplotno izolacijo, vendar so tam dovoljene za uporabo debelejše bitumenske hidroizolacije, ki se morajo na lokacijah z zastajajočo vodo vgrajevati najmanj dvoslojno. Na potresno ogroženih področjih je je namestitev hidroizolacije pod izolacijo temeljne plošče rizičen, saj podložni beton ni gladek in tudi ne brez osamelcev agregata, zato nevaren za preboj, četudi je površina pred polaganjem pometena. Ko pa pride do horizontalnih, v našem primeru potresnih obremenitev, lahko pride tudi do raztrganja hidroizolacijskega sloja in v visoki podtalnici do vdora vode.

   • Uporaba xps ali eps toplotne izolacije, ki nima dokazil o ustreznosti

Karkoli vstavimo pod temeljno ploščo, ostane tam za vedno. To niso keramične ploščice ali fasad, ki jo vsakih nekaj let lahko menjamo. Od kje izvajalcem taka sigurnost, da izberejo neustrezen material. Dvomim, da odločitev pride iz strani investitorja, ki bo v tej stavbi živel in jo zapustil naslednjim rodovom, ali od nadzornega in projektanta, ki se zavedata rizika neustrezne toplotne izolacije. Še najmanjša napaka je povzročena, če bo izolacija vpila vodo in ne bo več učinkovala kot energijski ščit. Dosti večja pa, če se bo stavba sčasoma nepredvideno ali pa celo neenakomerno podala, ali pa se nepredvideno obnašala ob dinamičnih potresnih obremenitvah.

   • Zaščita proti zmrzovanju zemljine ni izvedena

Temelji, pa najsi bodo pasovni, točkovni, ali pa v obliki temeljne plošče, morajo segati do cone zmrzovanja, ali pa mora biti preprečeno zmrzovanje zemljine pod njimi. V primeru temeljne plošče, če je le-ta grajena na površini zemlje, se odločamo za horizontalno ali poševno zaščito zemljine proti zmrzovanju. Opozoriti je potrebno, da ni vseeno, na kakšni globini izolacijo položimo in kakšna je njena debelina. Seveda je to odvisno od mikrolokacije, od vrste zemljine in klimatskih razmer, vendar velja neko splošno priporočilo, da naj bi toplotna izolacija bila vgrajena vsaj 40 cm pod finalnim nivojem zemljine in v debelini najmanj 10 cm.

Pravilno

Načeloma ta priporočila ustrezajo izvedbo pri detajlu tako, da se spodnja toplotna izolacijska površina razširi okoli objekta za najmanj 60 cm.

Napačno

Toplotna izolacija zemljine je še posebej pomembna na poplavnih področjih, na lokacijah s higroskopno zemljino.

V izogib neželenim situacijam je potrebno opraviti izobraževanja ali pridobiti znanja z inštruktorjem na samem gradbišču.

Zakaj licence za projektiranje, nadzor in izvajanje?

Licenca Seismic temeljne blazine ni zakonsko določena, je pa v prehodnem obdobju, ko regulativa še ne sledi razvoju, za varnost stavb nujno potrebna.
Licenca izvajalca je potrdilo za investitorja ali glavnega izvajalca, da družba ali oseba pozna pravila gradnje in je v stalnem kontaktu z lastnikom patentirane izvedbe za vso tehnično pomoč.

Prav tako je licenca projektanta arhitekture in gradbenih konstrukcije potrdilo, da je oseba bila seznanjena z vsemi tehničnimi izhodišči in logiko za izračun in projektiranje.

Licenca nadzornega zagotavlja investitorju, da nadzorni pozna pravila novodobne gradnje temeljev in da bo v primeru nejasnosti ali napak ustrezno ukrepal.

Informacij, ki jih je potrebno v gradbenih strokah osvojiti, je zelo veliko. Tista znanja, ki jih imamo, z veseljem delimo z vami. Pišite nam za brezplačen nasvet.

Povezane vsebine

Vsi nasveti na enem mestu

Vpišite e-naslov in redno vas bomo obveščali o novostih s področja pasivne gradnje in o tem, kaj morate vedeti o energijsko učinkoviti gradnji.