Image

Na kleti smo v preteklosti gledali kot na vlažne in temne prostore, primerne kvečjemu za shranjevanje živil. V njih nismo imeli namena živeti. Kar je povsem v nasprotju z današnjimi prepričanji. Kleti postajajo večnamenski prostori z biljardnimi mizami, medijski centri, igralnice za otroke, savne ali stanovanja. Temu primerno pa se prilagaja tudi njihova gradnja.

Vsak prostor, v katerem želimo bivati, mora ustrezati osnovnim bivanjskim pogojem. Nuditi nam mora udobje, zadovoljstvo in varnost. Kar pa, ko je govora o kleteh, ni povsem samoumevno. Ker je klet obdana z zemljo, se temperatura v njej skozi vse leto ne spreminja. Enači se s povprečno temperaturo okolja in se tako giblje med 10 in 12 °C. Kar je za kvalitetno življenje odločno premalo.

Domači kino v kleti? Odlična priložnost za preživljanje mrzlih zimskih večerov.

Da bi lahko zmanjšali vpliv zemlje na kletne prostore, je najenostavneje, da izoliramo tla in stene kletnega stanovanja z nevpojnimi termoizolacijskimi ploščami, ki jih polepimo po celotni površini prostora. S tem preprečimo, da bi topel zrak uhajal skozi stene v zemljo, v prostoru pa dvignemo povprečno temperaturo na nivo idealne.

Prednost takšne izvedbe pa je tudi v tem, da ob pravilni izbiri termoizolacijskih materialov v isti sapi odpravljate tudi problem vlažnosti v prostoru.

Z izvedbo termoizolacije z notranje strani lahko brez večjih naporov zagotovimo boljši izkoristek toplote v kletnem prostoru in preprečimo, da bi se na notranjih površinah obodnih sten pojavila površinska kondenzacija. Zaradi tega bodo kletni prostori veliko prijetnejši za bivanje. In veliko bolj uporabni.

Ker pa so obodne stene še vedno hladne in je možno, da zaradi tega pride do kondenzacije med notranjo toplotnoizolacijsko oblogo in steno, pred izvedbo proučite priporočila, ki smo jih pripravili.

Povezane vsebine

Vsi nasveti na enem mestu

Vpišite e-naslov in redno vas bomo obveščali o novostih s področja pasivne gradnje in o tem, kaj morate vedeti o energijsko učinkoviti gradnji.