Image

Če se danes lotevamo gradnje objekta, si kot investitorji najbolj želimo, da bi bil ta trajen in energijsko učinkovit. Vendar pa nam mora novi dom vseeno najprej omogočiti zdravo bivanje. In na nevarnosti, ki pretijo bivanjskim prostorom, radi hitro pozabimo, še posebej če jih s prostim očesom ne moremo zapaziti. Takšna so denimo negativna elektromagnetna in geopatogena sevanja, ki nam lahko v primeru, da dom brez primerne zaščite postavimo na napačnih mestih, škodujejo.

Kljub temu da je radiestezija do zdaj veljala kot nedokazljiva, lahko v Avstriji in Nemčiji že opazimo, da večjih gradenj brez radiestezijskih pregledov praktično ni, kar samo kaže, da smo se zemeljskih sevanj ljudje začeli bolj zavedati. Ustvarjali naj bi jih vodni tokovi pod hišo, in sicer zaradi trenja, ki nastopi ob stiku tekoče vode s kamnino.

Različne raziskave navajajo, da se negativni vplivi geopatogenih sevanj lahko kažejo v upočasnjenem delovanju imunskega sistema in drugih organov v telesu, v motenem krvnem obtoku in rakavih obolenjih.

Kaj je to radiestezija?

Radiestezija je tehnika zaznavanja vplivov elektromagnetnih polj, magnetnega zemeljskega sevanja, t. i. geopatogenih polj, kozmične energije in radioaktivnosti Zemlje na naše zdravje.

Zato strokovnjaki priporočajo, da pri načrtovanju stavbe raziščemo lokacijo, na katero želimo postaviti svoj novi dom — določena sevanja je moč zaznati s pomočjo radiestezijskih pripomočkov, kot sta nihalo in bajalica — in jo umestimo tako, da bo vpliv geopatogenega sevanja najmanjši možen, nato pa z ustreznimi gradbenimi posegi preostalo sevanje še zmanjšamo.

Poglejmo, kako:

Nad geopatogena sevanja in prehod plina radona s sistemsko rešitvijo SEISMIC temeljna blazina

Za zaščito pred geopatogenim sevanjem se lahko poslužujemo rešitve v sklopu SEISMIC temeljne blazine, ki je v osnovi sestav dveh slojev gladke toplotne izolacije s tlačno trdnostjo najmanj 400 kPa, medsebojno povezanih z dvostransko samolepilno hidroizolacijo v dveh slojih. Pri tem je prvi sloj hidroizolacija z dodatkom aluminijaste folije, ki z odbojem zmanjšuje negativna sevanja, drugi sloj je klasična dvostransko samolepilna bitumenska hidroizolacija. Ta rešitev hkrati deluje proti prehodu plina radona v stavbo. Zgornji del toplotne izolacije (t. i. SEISMIC temeljna blazina) ima oblikovane utore za nedeljivo spajanje v primeru potresa. Več o tem smo že zapisali tukaj.

Seveda pa moramo pri tem paziti, da razmišljamo celostno in vse preboje ustrezno zatesnimo.

Bi se želeli o predstavljenem problemu dodatno posvetovati? Vprašajte nas za nasvet.

dokument Zaščita pred radonom v stavbi

Hitri vodič
Zaščita pred radonom v stavbi

Prenesi dokument

Povezane vsebine

Vsi nasveti na enem mestu

Vpišite e-naslov in redno vas bomo obveščali o novostih s področja pasivne gradnje in o tem, kaj morate vedeti o energijsko učinkoviti gradnji.