Poševna streha

Gradbena dela so na prvi pogled morda res videti enostavna. “Heh, kaj pa je to, cegu na cegu,” pravijo. Žal pa ni povsem tako. Posledice zaradi načina izvedbe lahko občutimo še dolgo. Za to, kakšne so, pa smo v veliki meri odgovorni sami. Kar še posebej velja pri strehi, kot prvem braniku pred atmosferskimi vplivi. Zato ne glede na to, ali streho zgolj obnavljate, ali jo na novo postavljate, razmišljajte o potrebnih ukrepih, ki bodo ugodje v objektu povečali, in ne obratno. Tudi o vzdrževanju.

Vse zunanje dele objekta, ki nas ščitijo pred vremenom, moramo pregledati in preverjati, v kakšnem stanju so. Še posebej pozorni moramo biti na vsa mesta, kjer se pojavljajo plesen oziroma mokri madeži, kjer je razbita strešna kritina ali se kako drugače spremenjena struktura materialov. Mokri madeži lahko pomenijo uhajanje vode ali opozarjajo na mesta, kjer vlaga zaradi toplotnih mostov iz notranjosti prodira navzven. Luknje v strehi pa lahko pomenijo tudi slabši izkoristek energije in višje stroške za energijo. Zato moramo ob prvi priložnosti poskrbeti za odpravo pomanjkljivosti. Če le ne želimo, da bi se problemi stopnjevali.

Strehe bodo po letu 2020 grajene z vsaj 30 cm debelo termoizolacijo. Ukrepajte, če ne želite okusiti padca vrednosti vašega objekta, ali imeti manjšega ugodja bivanja kot v novih stavbah.

A če se že lotimo sanacije poševne strehe, je najbolje, da jo preučimo kot celoto, se morda pogovorimo s strokovnjaki ter jo saniramo enkrat za vselej. To v današnjem času poleg zamenjave kritine in namestitve prezračevanja pomeni tudi tehten premislek o dolgoročnem pomenu toplotne izolacije in vlogi folij, ki jih vgrajujemo v poševno streho.

Premišljena izvedba namreč lahko streho spremeni v skoraj nič-energijsko in tako za vedno razreši problem toplotne neučinkovitosti podstrešnih prostorov, ki ga najpogosteje občutimo skozi slabše bivanjske razmere — nemogoče temperature poleti in dodatno ohlajanje pozimi — in višje stroške za energijo.

Kakšne možnosti saniranja poševne strehe imam?

Strehe toplotno saniramo na več načinov:

  • celotno,
  • od zunaj ali
  • od znotraj.

Če imate podstrešje že v uporabi in ne bi želeli posegati v prostor, namestite toplotno izolacijo po špirovcih (tramovih ostrešja). Enako lahko naredite tudi, če imate majhno višino na podstrešju. Tako boste lahko ohranili prvoten volumen podstrešnega stanovanja. Če pa si lahko omislite zaščito iz notranje strani bivanjskega prostora, to lahko brez posebnih problemov izvedete sami. Več o tem poiščite tukaj.

A pomnite, za dobro nizkoenergijsko hišo je potrebna celotna sanacija strehe z vsaj 30 cm izolativnega materiala. Najbrž ste že ugotovili, da boste do želene debeline težko prišli, če boste sanacijo izvedli le na eni strani strehe. A nič ne de. Prednost pri že obstoječih podstrešjih je ta, da sanacijo lahko izvedemo postopno. Najprej znotraj in nato, ko nameravamo zamenjati strešno kritino, še od zunaj.

Kaj pa v primeru poškodb strehe?

Enako storimo tudi v primeru, če ugotovimo, da je streha poškodovana in zahteva posege. Najbolje, da jo obnovimo tako, da dopolnimo izolacijo ter v celoti zamenjamo vse sloje — notranja obloga, kritina — in imamo pri tem v mislih koristi, ki bodo dolgoročno močno dvignile bivanjsko ugodje.

Pri obnovi pa imejmo ob sebi tudi izkušenega nadzornika — to ste lahko tudi vi sami — ki zapazi možne napake, kot so toplotni mostovi in stiki, ki ne tesnijo. Če plačate pravilno vgradnjo, ste jo dolžni tudi zahtevati. Saj v primeru neustrezno izvedene toplotne izolacije bolečina v obliki slabega izkoristka energije za vedno ostane.

Kako do za bivanje najugodnejše poševne strehe?

Streha je pomemben in zahteven del hiše, ki terja veliko premišljenosti pri izvedbi, še posebej, če pod njo živimo. Vsak sloj v strehi ima svojo vlogo, zato moramo, če želimo vsak njen del natančno izvesti, najprej dobro poznati vsak sloj, čemu je namenjen in na kakšen način dopolnjuje strešni sistem. Vedno je hudič v detajlih in zaradi nepravilne izvedbe imamo na koncu lahko samo težave.

Če pri nakupu avtomobila, ki ga zamenjate vsakih nekaj let, preštudirate vsak detajl, zakaj tega ne naredite tudi pri strehi? S premišljeno izvedbo ji lahko podarite trajnost.

Če je eden od slojev neustrezen ali neustrezno nameščen, namreč lahko pade celoten strešni sistem in na podstrešju imamo naenkrat vročino ali mraz, nerazumljivo zamakanje in hitro spremembo temperature ob zunanji spremembi vremena. Pri novi ali prenovljeni strehi pa si ob vsem znanju, ki je danes na voljo, tega res ne bi smeli dovoliti.

Strokovnjak svetuje: Kaj poševni strehi zagotavlja obstojnost?

Ključen dejavnik funkcioniranja poševne strehe je pravilna izbira oziroma uporaba slojev ter strokovno natančna izvedba. Zato v primeru, da izvajalec zamenja strešni sloj, ki je bil sicer upoštevan pri projektiranju, preverite, ali je nadomestek ravno tako ustrezen in ali ni bil vzrok menjave le nižja cena. Po potrebi najemite tudi nadzornika, ki se spozna na energijsko učinkovito gradnjo, zato da bo izvedbo skrbno spremljal in od izvajalcev zahteval le najboljše.

In ne pozabite, če se vam zdi, da je strokovnjak predrag, pomislite, koliko vas bo zaradi nepravilne gradnje v resnici stala nestrokovnost.

Iščete najustreznejšo izvedbeno rešitev poševne strehe za vaš objekt? Poiščite jo v brezplačnem dokumentu, ki smo ga pripravili. Prenesete si ga lahko na spodnji povezavi.

Povezane vsebine

Vsi nasveti na enem mestu

Vpišite e-naslov in redno vas bomo obveščali o novostih s področja pasivne gradnje in o tem, kaj morate vedeti o energijsko učinkoviti gradnji.