Terasa hiše

Veliko ravnih streh in strešnih teras je nastalo v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja z materiali in znanjem, ki je bilo takrat na razpolago. Mnoge od njih so že doživele sanacijo – lepotni popravek, ki je včasih povzročil več škode kot koristi. Podobno je bilo tudi v našem primeru, ampak več o tem kasneje. Marsikateri investitor se danes poleg lepotnih razlogov za sanacijo izhodiščno odloči zaradi energijskih razlogov in bivanjskih pogojev.

Tokrat vam predstavljamo izziv sanacije manjše terase enodružinske hiše, ki kljub temu, da projekt ni velik, zahteva veliko znanja in pozornosti za detajle. Lastniki hiše so izrazili željo, da bi bila terasa v večjem delu ozelenjena in v manjšem delu pohodna.

Poleg tega, da je bila želja po spremembi izgleda terase, je bila glavna motivacija za sanacijo dejansko zatekanje in pronicanje vode v notranji prostor pri spoju med glavnim delom stavbe in izzidkom. Kar je povzročilo propadanje sten in stropov ter posledično neustrezno notranje bivalno okolje.

Najprej je bilo pomembno dobro razmisliti o sosledju slojev, da bo tokrat sanirana terasa res trajna. Zaradi dodatne višine slojev, nasutja in zelene strehe smo morali dodatno predvideti tudi montažno atiko. Ta ni smela biti zidana zaradi specifike odvodnjavanja vode skozi rob terase v žleb.

V spodnji študiji primera preberite, kako smo detajlno ocenili obstoječe stanje in poškodbe ter načrtovali sanacijo.

Terasa iz sedemdesetih

Študija primera:
TERASA IZ SEDEMDESETIH

Prenesi dokument

Povezane vsebine

Vsi nasveti na enem mestu

Vpišite e-naslov in redno vas bomo obveščali o novostih s področja pasivne gradnje in o tem, kaj morate vedeti o energijsko učinkoviti gradnji.