Obnova stare hiše

Načrtovanje nove stavbe daje tako investitorju kot arhitektu poseben občutek zadovoljstva in ustvarjanja nekega novega življenja. Naša domišljija lahko ustvari čisto nove prostore, neomejeni smo z uporabo neskončne palete tehničnih rešitev. Vseeno pa v našem procesu dela ne smemo pozabiti na starejše stavbe, ki stojijo med nami in so nujno potrebne prenove.

Prenova starejše hiše

Tokrat vam predstavljamo, kako smo se po korakih lotili projekta prenove starejše stavbe v Zagrebu. In s kakšnimi izzivi smo se ob tem soočili? Pri prenovi družinske hiše iz sedemdesetih smo bili omejeni s prostorom in obstoječo geometrijo, hiša se nahaja v mestu, hkrati pa je imel tudi investitor kar nekaj želja, ki si jih je želel uresničiti skupaj s prenovo. Prav tako pa je bil eden izmed poglavitnih ciljev hišo narediti prijetnejšo za bivanje in poskrbeti za ustrezno energijsko učinkovitost, kar je včasih lahko zelo zahtevna naloga.

V kakšnem stanju je bila hiša pred prenovo?

Ko se je lastnik odločil za prenovo omenjene stavbe iz sedemdesetih let, je bila ta že več let zapuščena. To je bilo problematično predvsem z vidika aktualnih zahtev gradbene fizike, saj stavba ni imela vgrajene nobene toplotne izolacije. Zaradi poškodovane strehe je bila popolnoma razmočena in ni zadostovala osnovnim zahtevam po Gradbenem zakonu.

Študija primera obnove stare hiše

Za vas smo pripravili študijo primera, ki podrobno obravnava proces obnove in načrtovanja. Predvsem si boste lahko ogledali, kako je včasih treba uporabiti iznajdljive rešitve in sklepati kompromise, da na koncu stavbo oživimo ter ustvarimo zdravo in prijetno bivalno okolje v nizkoenergijski zgradbi.

Cena obnove hiše

Ocena investicije za obnovo starejše stavbe je precej težavna zaradi številnih dejavnikov – njenega obsega, trenutnega stanja stavbe, kvalitete vgrajenih materialov, izbrane opreme in izvajalcev. Vendar se strokovnjaki strinjajo, da se spodnja meja giblje med 700 in 800 €/m².

Preverite aktualne spodbude eko sklada

Pri prenovi starejših stavb se vsekakor splača preveriti tudi aktualne spodbude Eko sklada. Kakšna je višina subvencije za obnovo fasade in strehe, si lahko preberete tudi v našem zapisu.

POTREBUJEM NASVET, KAKO TOPLOTNO IZOLIRATI STAREJŠI OBJEKT >

Študija primera prenova hiše iz 70ih

Izziv prenove družinske hiše iz sedemdesetih

Prenesi študijo primera

Povezane vsebine

Vsi nasveti na enem mestu

Vpišite e-naslov in redno vas bomo obveščali o novostih s področja pasivne gradnje in o tem, kaj morate vedeti o energijsko učinkoviti gradnji.