Gradnja nove hiše ali nakup nepremičnine je v življenju večine ljudi ena od pomembnejših finančnih odločitev. Ob visokih cenah nepremičnin in sredstvih, ki so vedno omejena, pa se marsikdo raje odloči za prenovo obstoječega doma. Vendar je tudi temeljita in strokovna celostna prenova za večino gospodinjstev nezanemarljiv finančni zalogaj, zato se splača pametno načrtovati finančno konstrukcijo prenove in izkoristiti vse vire, ki so na voljo.

Marsikoga bo zato razveselila novica, da lahko za energetsko učinkovito prenovo svojega doma sedaj pridobi tako ugodno kreditiranje kot tudi nepovratna sredstva, ki jih v svojem zadnjem pozivu ponuja slovenski Eko sklad. Podrobne informacije lahko pridobite na uradni strani Eko sklada, na tem mestu pa bomo na kratko opisali glavne novosti in možnosti financiranja prenove strehe ali fasade, ki zagotovo spadata med finančno zahtevnejše zalogaje.

V Evropskem parlamentu je bila z namenom zmanjšanja škodljivih emisij že leta 2010 sprejeta direktiva o energetski učinkovitosti, ki predvideva tudi prehod na nizkoenergijsko (pasivno) gradnjo. Prihodnje leto bodo morali določila direktive o pasivni gradnji upoštevati vsi objekti v javnem sektorju, že dve leti kasneje (2020) pa bo to veljalo tudi za zasebne gradbene projekte.

Nov poziv Eko sklada, ki sledi smernicam evropske direktive, ponuja možnost ugodnega kreditiranja za vrsto okoljskih naložb, pri čemer sta v primerjavi s prejšnjimi pozivi glavni novosti dve.
Prvič: kredit bo po novem mogoče odplačevati daljše časovno obdobje – do 20 let.
Drugič: najvišji znesek dodeljenega kredita se je z 20.000 € dvignil na 40.000 €. Obrestna mera v okviru novega javnega poziva ostaja trimesečni EURIBOR + 1,3 %.

Toplotna izolacija strehe ali fasade

Če ste se odločili, da bi radi izboljšali toplotno učinkovitost vaše strehe ali fasade, morate biti pozorni, da ste do pomoči Eko sklada upravičeni zgolj v primerih, da je bila stavba zgrajena pred letom 2010. Stavba ima sicer lahko tudi novejše prizidke, nadzidke ali je do določene mere rekonstruirana, vendar boste morali v tem primeru priložiti pravnomočno gradbeno dovoljenje.

Toplotna izolacija fasade mora biti izvedena z minimalno 15 centimetrov debelim slojem izolacijskega materiala (toplotna prevodnost: λ ≤ 0,045 W/mK ali z ustrezno debelino drugega toplotno izolacijskega materiala, na način, da bo razmerje λ/d ≤ 0,300 W/m2K.).

Izvedba toplotne izolacije strehe oziroma stropa proti neogrevanemu prostoru mora biti opravljena z najmanj 25 cm debelim slojem toplotno izolacijskega materiala s toplotno prevodnostjo λ ≤ 0,045 W/mK ali z ustrezno debelino drugega toplotno izolacijskega materiala (d), da bo razmerje λ/d ≤ 0,180 W/m2K.
Priznani stroški naložbe v prenovo streho pa vključujejo:

  • nakup in namestitev izolacijskega materiala (vključno s parno zaporo in paroprepustno folijo),
  • zaključne obloge pri izolaciji strehe (npr. mavčno-kartonske plošče, lesene in druge obloge; pri izolaciji stropa proti neogrevanemu prostoru pa npr. izdelava betonskega estriha, lesene pohodne obloge),
  • pri obnovi ravne strehe strošek odstranitve starih slojev, vgradnjo nove hidroizolacije in
    izvedbo estriha oziroma druge zaključne obloge,
  • razkrivanje in ponovno nameščanje obstoječe strešne kritine, namestitev odtočnih žlebov, strelovodov in podobno.

Morda vam tehnične specifikacije niso najbolj blizu. V tem primeru bo zagotovo najbolje, da se posvetujete z usposobljenim strokovnjakom, ki vam bo znal svetovati, na kakšen način se lotiti načrtovanja dolgoročne naložbe v kakovost svojega bivanja in vrednost vaše nepremičnine.

dokument Kako do energijsko varčne kamnite fasade?

Hitri vodič
Kako do energijsko varčne kamnite fasade?

Prenesi dokument