funkcionala dnevna soba

V obdobju, ko se srečujemo z velikim izzivom stanovanjske problematike in iskanjem življenjskega prostora, je zrasel tudi trend oživljanja starejših stavb. Marsikatera izmed njih ima neizkoriščene in vlažne kletne prostore, ki brez prave funkcije samevajo. Z nekaj premisleka in znanja lahko tudi te spremenimo v prijeten prostor za bivanje.

Pri sanaciji kletnih prostorov se večinoma soočamo z reševanjem problematike vlage, zato je treba najprej kvalitetno in celovito preučiti obstoječe stanje zaščitnega ovoja na kletni steni (toplotna izolacija, hidroizolacija). Že s samo vizualno oceno stanja notranjih sten lahko hitro ugotovimo, kakšno je obstoječe stanje hidroizolacije oziroma ali sploh opravlja svojo funkcijo.

Kako se lotiti sanacije kleti?

V primeru da je stena mokra in polna madežev, bo potrebna:

  1. sanacija hidroizolacije (nova membrana, injektiranje …), zato da ustvarimo zdrav in suh prostor,
  2. sledili bosta izsušitev stene in
  3. aplikacija toplotne izolacije za prijetnejše bivalno okolje zaradi efekta toplejših kletnih sten in preprečevanja izgub energije.

Najbolj celovit način, kako se vsega tega lotiti, je, da odkopljemo zemljino ob kletni steni, odstranimo obstoječo in poškodovano hidroizolacijo ter skrbno očistimo steno. Preden nadaljujemo s sanacijo, pustimo, da se vse skupaj dobro izsuši, in nanesemo novo hidroizolacijo. Primer spodaj sicer predstavlja sanacijo cokla in dela ob temelju, ampak velja za kletne stene podoben princip.

Več o sanaciji zaščitnega ovoja cokla in temeljev si preberite tukaj.

Čiščenje obstoječe stene pod zemljo
Nanašanje nove hidroizolacije

V primeru da specifično govorimo o kletni steni, je pomembno, da vemo, ali se v zemljini nahaja tudi pritiskajoča voda. V tem primeru je potrebno izvesti hidroizolacijo v dveh slojih bitumenske membrane.

Naslednji korak je lepljenje toplotne izolacije iz ekstrudiranega polistirena z gladko površino (FIBRANxps 300-L), ki je specifično namenjena za take vrste aplikacij. Torej za aplikacije toplotne izolacije izven ovoja hidroizolacije. Vse skupaj zasujemo z drenažnim slojem širine minimalno 20 cm in med stikom z zemljino položimo filtrni sloj.

Nalepimo toplotno izolacijo na sloj hidroizolacije   
Izvedba ometa

Toplotna izolacija v izvedbi z ekstrudiranim polistirenom (xps) z zunanje strani nam zagotavlja hkrati več funkcij:

  • toplotna izolacija z nespremenjenimi karakteristikami najmanj 50 let (dokazilo ETA),
  • zaščita hidroizolacije pred mehanskimi poškodbami,
  • neprekinjen zunanji zaščitni ovoj – izogib toplotnim mostom.

Druga možnost sanacije kleti je z izvedbo z notranje strani. Ta pa ni tako preprosta, kot se na prvi pogled sliši, saj moramo zelo paziti pri izbiri toplotne izolacije. Več si preberite v spodnjem dokumentu , ki izpostavi glavne prednosti in izzive notranje toplotne izolacije ter na kaj moramo biti še posebej pozorni pri izvedbi.

Vsakemu projektu se je potrebno posvetiti posebej, zato izkoristite pomoč Fibranovih strokovnjakov in nas vprašajte za brezplačen nasvet. Pišite nam na nasvet@fibran.si.

Hitri vodič Notranja izolacija: hitra in učinkovita pot do nižjih stroškov ogrevanja

Hitri vodič
Notranja izolacija: hitra in učinkovita pot do nižjih stroškov ogrevanja

Prenesi dokument

Povezane vsebine

Vsi nasveti na enem mestu

Vpišite e-naslov in redno vas bomo obveščali o novostih s področja pasivne gradnje in o tem, kaj morate vedeti o energijsko učinkoviti gradnji.