Kako odstraniti zidno plesen?

Plesen v stanovanju – le malo reči v našem domu je bolj trdovratnih in bolj nadležnih. Temne lise ter vlažen in neprijeten vonj sta zgolj prva znaka te nadloge. Dolgotrajna plesen ni le neprijetna za bivanje in zdravju škodljiva, temveč predvsem kaže na nepravilno načrtovanje ovoja stavbe. To pa lahko posredno ali neposredno škodi tudi gradbenim materialom in v skrajnih primerih lahko prične ogrožati statično trdnost zgradbe. Pogosto do pojava plesni pride po gradbeni sanaciji določenega ali celotnega dela objekta. To se zgodi zaradi večjega tesnjenja objekta po sanaciji. Zato pozor, s površno načrtovano ali nepravilno izvedeno sanacijo je mogoče povzročiti več škode kot koristi. Še več, neznanje in nestrokoven pristop lahko investitorja staneta veliko več kot prvotno dobro izveden projekt. Naredimo tako, da bo naša stavba trajna in kakovostna.

Vzrok za nastanek zidne plesni

Pogosto iščemo vzroke za plesen v zamakanju, a je v resnici pravi vzrok rosenje oziroma kondenziranje vlage na hladnih površinah v stavbi. Kondenzacija se pojavi, ko vlažen zrak pride v kontakt s hladnejšo površino. Navlažena površina pa je v kombinaciji s toplim zrakom odlična kombinacija za razvoj plesni in glivic. Hladnejše površine v stavbi se pojavijo zaradi pojava t. i. toplotnega mostu. Najpogostejša mesta, kjer se pojavi zidna plesen, so:

  • deli stavbe, ki so bolj izpostavljeni podhlajevanju in so slabše toplotno izolirani (vogali in robovi stavbe),
  • področja toplotnih mostov, kot sta toplotno neizoliran balkon ali nadstrešek,
  • območja zastajanja bolj vlažnega zraka (plesni v kotih, za omarami, pod klopmi),
  • neizoliran zidec na hladnem podstrešju (plesen v kotih med zunanjo steno in stropom),
  • vznožja pritličnih sten zaradi neizoliranega temelja in toplotno izolirane fasade.
Primeri zidne plesni:

plesen01

Slika 1: Pojav rosenja na stavbnem pohištvu s slabo toplotno izolativnostjo.

Novodobno kakovostno stavbno pohištvo zelo dobro tesni in tako zmanjša izgubo toplote skozi majhne špranjice. Vendar hkrati bolj zadržuje vlago v prostoru. Večji kot je odstotek vlažnosti, hitreje pride do točke kondenzacije. To še posebno velja na špaletah in toplotno neizoliranih prekladah. Učinkovit ukrep je toplotno izoliranje površin s ploščami FIBRANxps ETICS z notranje strani. Medtem ko plesnive kote za omarami reši šele obnova fasade, ki je v celoti toplotno izolirana.

plesen02

Slika 2: Preklade navznoter pomaknjenega okna in vrat.

Drugi razlog za pojav plesni so t.i. “predrti” toplotnoizolacijski ovoji v stavbah, kot npr. neizolirana balkonska plošča, masivne ograje, atike in podobno. Pri novih stavbah se moramo reševanja tega lotiti že pri načrtovanju stavbe. Medtem ko se isto težavo pri sanacijah pogosto rešuje na način, da jih dodatno obdamo oziroma “oblečemo” s toplotno izolacijo.

Pogost je tudi pojav plesni na vznožju nepodkletenih zunanjih sten, saj neizolirana masa betonskih temeljev konstantno hladi vznožje stene ogrevanega prostora. Treba je poudariti, da le dovolj debela in učinkovita, strokovno vgrajena izolacija lahko omili ta učinek. Pet ali osem centimetrov vsekakor ni dovolj – dvanajst centimetrov je okvirni minimum, v praksi pa najpogosteje srečamo dva do tri centimetre debelo toplotno izolacijo, ki velikokrat tudi ni ustrezna.

plesen03plesen03_01

Slika 3: Alarm - plesen v jedilnici, še posebej v kotih in na vznožju stene.

 

plesen04

Slika 4: Čiščenje stene in iskanje rešitve, ki jo je bilo najvarneje izvesti za spoj hidroizolacije nad temeljem z vertikalno hidroizolacijo na cementni osnovi.

plesen05

Slika 5: Vodoodbojna izolacija FIBRANxps EITICS GF za zaščito cokla ima obdelano površino za boljši oprijem malte, za v zemljo izbrana izolacija (FIBRANxps 300-L) pa ima povsem zglajeno površino, ki tudi v konstantni vlagi ali celo v vodi ohrani prvotne lastnosti.

Zato kot strokovnjaki vedno priporočamo celovito sanacijo stavbe. Prav tako je pomembno, da so vsi elementi stavbe (streha, stena in tla) enakovredno toplotno izolirani in se tako izognemo vsem morebitnim oslabitvam.

Toplotna izolacija FIBRANxps se lahko pohvali z oceno ETA, ki navaja, da se njena navedena toplotna karakteristika (lambda) v naslednjih petdesetih letih ne poslabša. Gre za garancijo investitorju in projektantu za vse objekte, ki se gradijo trajnostno v vseh pogledih.

plesen06

Slika 6:  Končni videz saniranega cokla.

Vsak, ki se loteva sanacije svojega doma, pa se mora zavedati, da je mnenje izkušenega strokovnjaka pred pričetkom dela neprecenljivo, zato se nikar ne obotavljajte in vprašajte za brezplačen nasvet na nasvet@fibran.si. Seveda pa ne pozabite tudi na ustrezno prezračevanje prostorov, ki zna biti predvsem v zimskem času problematično.

 

 

Notranja izolacija: hitra in učinkovita pot do nižjih stroškov ogrevanja

Hitri vodič

Notranja izolacija: hitra in učinkovita pot do nižjih stroškov ogrevanja

Prenesi dokument

Povezane vsebine

Vsi nasveti na enem mestu

Vpišite e-naslov in redno vas bomo obveščali o novostih s področja pasivne gradnje in o tem, kaj morate vedeti o energijsko učinkoviti gradnji.