Image

Sanacija starejše stavbe je lahko zelo zahtevna, če želimo doseči enako energijsko učinkovitost ter bivalno ugodje kot pri novogradnji. Kot posebej problematično se izkaže saniranje delov stavbe, ki se nahajajo pod terenom. Zato velikokrat ta del tudi izpustimo, kar pa lahko že kmalu po izvedeni sanaciji povzroči nove, nepričakovane težave.

Nove težave?

Po trudu in denarju, ki smo ga vložili v sanacijo, si ne želimo novih težav, sploh ne takšnih, ki jih pred sanacijo nismo imeli. Govorimo o pojavu kondenzata in posledično plesni ob vznožju pritličnih sten ali na zgornji strani kletnih sten. Do tega pride, ker smo ‘pozabili’ izolirati tudi del pod terenom. Zaradi tega se pojavi toplotni most, ki je še posebej izrazit na vogalu, kjer prekinemo toplotno izolacijo, saj tam prihaja do največje razlike v zunanji in notranji temperaturi.

Slika 1: Stanje, preden smo se lotili sanacije, odstranjeni vsi obstoječi elementi

Zakaj teh težav prej nismo imeli?

Pri neizoliranih oziroma slabo izoliranih stavbah toplotni most na pasovnem temelju ni izrazit, saj ima celoten ovoj približno enako toplotno prehodnost (U). Toplota teče enakomerno skozi ves ovoj stavbe, posledično ne pride do večjih temperaturnih razlik na posameznih delih notranje površine sten.

Slika 2: Stanje po izvedeni sanaciji

Rešitev sanacije temelja in cokla

Celostna sanacija stavbe mora obvezno zajeti tudi sanacijo dela pri temeljih. Ker se vse skupaj dogaja v zemlji, je predel težko dostopen in moramo biti precej bolj iznajdljivi, da nov toplotnozaščitni ovoj stavbe izvedemo pravilno in kvalitetno. Zato smo detajl pravilnega sosledja natančno predstavili v študiji primera.

ŠTUDIJA PRIMERA: Sanacija cokla in dela stavbe ob temeljih

V spodnjem priročniku smo prikazali primer, kako smo se pravilno lotili sanacije dela starejše stavbe pod terenom. Slikovno je prikazano zaporedje del in obrazložitev ob fotografijah.

TEHNIČNI DETAJL:

1. Sanacija temelja in cokla

V križanju je prikazano pravilno sosledje elementov ob temelju in do kod moramo toplotno izolacijo podaljšati. Prikazani so tudi sestavni deli toplotni izolacije pod tlaki, ki jo je priporočljivo dodati pri taki obnovi. Pri tem je treba opozoriti, da sanacija še vedno ni idealna, saj še vedno prihaja do manjšega toplotnega mostu pod zidom, ki pa zelo verjetno ne bo povzročal težav. Ne smemo pozabiti tudi na ustrezno drenažo ob temelju.

Sanacija pasovnega temelja – topla klet

2. Sanacija kletne stene z notranje strani

V detajlu je prikazano, kakšno je pravilno zaporedje slojev pri sanaciji kletne stene, kadar sanacije iz zunanje strani ni mogoče narediti. To se običajno zgodi, kadar izkop ni mogoč oziroma je predrag.

Sanacija kleti iz notranje strani 

Za vsa dodatna pojasnila vam je na voljo FIBRAN tehnična ekipa. Za brezplačno svetovanje nam pišite na nasvet@fibran.si ali nas pokličite 080 8760.

dokument Sanacija cokla in dela stavbe ob temelju

Študija primera:
Sanacija cokla in dela stavbe ob temelju

PRENESI ŠTUDIJO PRIMERA

Povezane vsebine

Vsi nasveti na enem mestu

Vpišite e-naslov in redno vas bomo obveščali o novostih s področja pasivne gradnje in o tem, kaj morate vedeti o energijsko učinkoviti gradnji.