Zelena streha

Za mlade starše je malokaj bolj radostnega od otroškega vriska med igro. A še tako prostorno stanovanje za male raziskovalce kmalu postane premajhno, pa tudi starši si občasno zaslužijo trenutek oddiha, medtem ko se otroci breskrbno podijo po svežem zraku. Sanacija dotrajane strehe ponuja odlično priložnost, da se prej neizkoriščeno strešno površino s pravilnim načrtovanjem preuredi v prijetno in varno otroško igrišče, postavljeno na trdno strešno strukturo, ki jo za dobro mero odlikuje še izjemna trajnost, vodotesnost in energetska učinkovitost. Možnosti je glede na stanje posameznega objekta ogromno, nekatere so bolj, druge manj primerne, zato se je dobro obrniti na izkušenega projektanta, ki bo znal svetovati ustrezno rešitev.

Varnost in pazljivost

Ob načrtovanju otroškega igrišča je varnostni vidik seveda na prvem mestu. Pri tem imamo v mislih zlasti dovolj visoko varovalno ograjo, ki preprečuje morebitne padce s strehe in v sozvočju z zaključnim strešnim slojem estetsko zaključi prostor. Pomembno je, da se izbire ograje ne pušča za konec, temveč jo imamo v mislih že ob pričetku načrtovanja obrnjene ravne strehe. Kljub še tako skrbni montaži hidroizolacije in toplotnoizolacijskega sloja lahko površnost pri postavitvi ograje povzroči nastanek toplotnih mostov – na področju preboja spodnjih plasti se namreč lahko pojavijo šibke točke, kjer je toplotni prehod povečan, kar povzroči pojav kondenza in plesni.

Zanimivost in razgibanost

Otroško igrišče mora biti dinamičen in privlačen prostor, ki omogoča sproščanje domišljije in ustvarjalnosti. Najbolje bo, če bo zaključni sloj obrnjene ravne strehe sestavljala raznolika kombinacija različnih elementov. Lesena podlaga iz tikovega lesa bo igrišču dala toplino, v otroških očeh pa bo hitro zaživela kot pod gusarske ladje. V satje zablokiran prodec, ki pokriva potke, zagotavlja trdnost pohodne površine in je kot nalašč za različne improvizirane otroške dirke. Manjši rastlinski nasadi ali zaplate trave bodo s svojo zeleno noto še dodatno popestrile igrišče, manjši kotiček, pokrit s pranimi ploščami, pa bo prišel prav za postavitev žara v toplih večerih. Obrnjena ravna streha zaradi svoje trdnosti omogoča postavitev praktično vseh vrst igral, ki bodo za otroke predstavljala bolj privlačen izziv od plezanja po ograji, seveda pa ne sme manjkati tudi kakšna udobna klop za sproščen počitek.

Trajnost in trdnost

Obrnjena ravna streha je zaradi svoje sestave izjemno trajna, zato ni treba skrbeti, da bi zaradi intenzivne rabe s časom prišlo do težav, ki so veljale za stalnico pri običajnih ravnih strehah – povečana vlažnost, zamakanje, luščenje hidroizolacije. Hidroizolacijska plast je v tem primeru namreč nameščena pod eno ali več plasti ekstrudiranega polistirena, ki hkrati služi kot izjemno učinkovita toplotna izolacija ter trdna podlaga za nadgradnjo v pohodno streho. Glede na specifične želje investitorja in stopnjo dotrajanosti objekta je mogoče sestav obrnjene strehe poljubno prilagajati in s tem maksimalno izkoristiti vse prednosti, ki jih ponuja.

Brezskrbnost in enostavnost

Preobrazba strešne površine v udobno in varno otroško igrišče, ki je zaradi svoje višine zaščiteno tudi pred nepridipravi, je ob pomoči strokovnjaka neprimerno bolj enostavna kot včasih. Ko otroci odrastejo, je mogoče obrnjeno ravno streho z manjšimi posegi preurediti v nekaj povsem drugega, zato ni strahu, da bi nekoč v prihodnosti streha samevala, vložek v sanacijo pa ostal nepovrnjen.

dokument Z obrnjeno ravno streho do sanjskega prostora pod oblaki

Hitri vodič
Z obrnjeno ravno streho do sanjskega prostora pod oblaki

Prenesi dokument

Povezane vsebine

Vsi nasveti na enem mestu

Vpišite e-naslov in redno vas bomo obveščali o novostih s področja pasivne gradnje in o tem, kaj morate vedeti o energijsko učinkoviti gradnji.