Prenova fasade

Ljudje od bivanjskih objektov upravičeno pričakujemo vse več. Želimo si, da bi bili še bolj učinkoviti in na pogled še lepši. Ne glede na to, ali prisegamo na tradicionalen slog ali nam je ljubši moderen stil, s katerim želimo v okolje prinesti drugačnost. Pri tem ima nedvomno veliko besede prav fasada – ob pogledu nanjo si ustvarimo prvi vtis o hiši, predstavlja ovoj, ki zaključi arhitektovo misel. A če smo fasado v preteklosti povezovali le z estetiko, je danes veliko več kot darilni papir, v katerega skušamo zaviti novoletno darilo. In tega se moramo zavedati tudi pri njeni prenovi.

Fasada ima veliko vlogo pri obnašanju stavbe kot celote. Kljubovati mora dežju, snegu, vlagi in plesni, v težnji po bolj racionalni porabi energije, ki jo povezujemo z življenjskimi trendi, pa objekt tudi toplotno ščititi.

Danes slišimo veliko o energijski učinkovitosti stavb. Pobudi, s katero bi tudi sami prispevali svoj košček k zmanjšanju porabe kuriv in spodjedanju onesnaževanja. Nenazadnje smo prav gospodinjstva največja nevarnost okolju. In tako kot je del pobude za lepši jutri sprejela avtomobilska industrija in vse napore usmerila k obnovljivim virom, se velike spremembe dogajajo tudi v stavbarstvu in sistemih gradnje, kjer je najbolj problematična prav fasada.

Odpadanje ometa je prvi in najbolj očiten znak staranja fasade.

In kako ne. Fasada je največji veznik med notranjimi prostori in zunanjo okolico in zaradi tega močno vpliva na bivanjsko udobje. Skozi neizoliran ali slabo izoliran ovoj stavbe se hitro izgubijo velike količine energije, namenjene za ogrevanje ali ohlajanje.

Primer: Skozi fasadni obod, ki predstavlja največji del toplotnega ovoja stavbe — pri dvonadstropni hiši približno 1200 kvadratnih metrov površine — lahko izgubimo tudi do 50 % energije. Kar se močno pozna pri stroških za ohlajanje ali ogrevanje.

Ko obnavljate fasado, je izbira barve tako najmanjši problem, ki ga morate rešiti. Zgolj površinska obnova ne bo razrešila dotrajanosti fasadnega sistema, prav zagotovo pa vašega objekta ne bo pripravila na prihodnost. Čeprav je sprememba barve fasade ali njeno odpadanje najbolj očiten znak staranja, se pravi razlog za sanacijo ne skriva v barvi, ampak v tem, kar je za njo. Če se torej že lotevate prenove fasade, jo vzemite kot celoto, saj boste s tem svoj dom lahko obvarovali pred zunanjimi neprijetnostmi in občutili dolgoročno bivanjsko ugodje:

Investicija za prihodnost

Dobro načrtovan fasadni sistem lahko doseže življenjsko dobo objekta. Kar pomeni, da boste ugodje občutili vse življenje. Hiši pa boste s prenovo fasade povečali tudi tržno vrednost, saj energijsko učinkovite stavbe danes dosegajo višjo ceno.

Zaščita pred vlago in plesnijo, ki lahko škoduje zdravju

Dobro načrtovani in kakovostno izvedeni fasadni sistemi preprečijo nastanek toplotnih mostov, ki so glavni krivci za pojav vlage in zdravju škodljive plesni v prostoru. Zaradi toplotne izolacije, ki upočasni izmenjevanje temperature, pa se v prostoru lahko ustvarijo prijetni bivalni pogoji skozi vse leto.

Prihranki pri ogrevanju in hlajenju

Večina energije se izgublja skozi zunanje stene. To pomeni, da velik del toplote, s katero želite ogreti prostore, izpuhti. S primerno toplotno izolacijo fasade pa lahko porabo energije znižate in poskrbite, da se toplota akumulira v prostoru brez večjih izgub. Prihranki pa ne nastajajo samo pri ogrevanju, temveč tudi pri ohlajanju objektov poleti. Toplotna izolacija preprečuje, da bi vročina prehajala skozi zunanje stene objekta in ga s tem po nepotrebnem ogrevala. Zaradi tega bo bivanje poleti v zaprtih prostorih veliko bolj znosno.

Strokovnjak svetuje:

Fasadna dela je najbolje planirati pozimi in opraviti spomladi

Obstojnost fasade in njenih toplotno izolativnih funkcij ni odvisna le od materialov. Pomembna je tudi kakovost vgradnje, na kar pa v veliki meri vpliva čas, kdaj se za dela odločimo. Najustrezneje je fasadna dela opraviti spomladi ali pozno poleti, ko ni velikih temperaturnih nihanj in dnevi niso prevroči ali noči premrzle — temperature se ponoči ne smejo spustiti pod 5 °C. Da pa je z deli mogoče pričeti že spomladi, priporočamo, da zimski čas izkoristite za načrtovanje in izbiro materiala.

Nekaj napotkov, kako se pripraviti na fasadna dela, smo zbrali v brezplačnem hitrem vodiču. Pojasnil vam bo, kako se obvarovati pred neprijetnostmi nepremišljene izvedbe, ter pokazal, kako lahko do energijsko učinkovite fasade tudi vi pridete že danes. Prenesite ga brezplačno.
dokument Kako do energijsko varčne kamnite fasade?

Hitri vodič
Kako do energijsko varčne kamnite fasade?

Prenesi dokument

Povezane vsebine

Vsi nasveti na enem mestu

Vpišite e-naslov in redno vas bomo obveščali o novostih s področja pasivne gradnje in o tem, kaj morate vedeti o energijsko učinkoviti gradnji.