Sanacija strehe

Spomin na čas, ki smo ga v otroštvu preživeli pri starih starših, pri večini vzbudi prijeten občutek nostalgije. Babice so na svetu zato, da nas razvajajo s svojo kuhinjo, dedki imajo vedno na zalogi sočno zgodbo ali uporaben življenjski trik, njuno stanovanje pa je polno zanimivih predmetov, ki razvnemajo k pustolovščinam nagnjeno mularijo. Sodobni dedki in babice se verjetno nekoliko razlikujejo od takšnih, kakršnih se spominjajo tisti, ki imajo sedaj lastne otroke, a nekaj se zagotovo ne spreminja – želja, da bi kar najbolje poskrbeli za svoje vnuke in z njimi čim pogosteje kakovostno preživljali prosti čas.

Visoke cene nepremičnin marsikateri mlad par prisilijo, da se prične ozirati po bolj dostopnih alternativah, običajno gradnji prizidka ali preureditvi podstrešnih prostorov v hiši njenih ali njegovih staršev. A z malo načrtovanja začasna podstrešna alternativa lahko postane udoben dom, ki ga ne boste zapustili prav zlahka.

Podstrešni prostori so pogosto namenjeni nekakšni univerzalni ropotarnici. Morda se je ob načrtovanju hiše upoštevalo možnost, da bi želel v mansardi nekdo nekoč bivati, a s tem se bo pač ukvarjal tisti, ki si bo tega želel. Praznjenje krame s podstrešja je v tem primeru še najmanjši problem. Tudi neometan in zgolj grobo obdelan strop pri urejanju bivanjskih prostorov pod streho ne bo po povzročal prevelikih težav. Glavni dejavnik, ki vpliva na kakovost bivanja v podstrešnem stanovanju, je zagotovo strešni sistem – ne zgolj kakovostna strešna kritina, marveč povezana celota elementov, ki zagotavlja, da bo stanovanje dihalo, temperatura pa bo prijetna tako v vročih poletnih kot v hladnih zimskih mesecih.

Če ste se odločili podstrešno stanovanje urediti v starejši hiši, običajno nimate druge možnosti, kot je delna sanacija ali dogradnja poševne strehe. Če štartate z zgornje strani, boste najprej morali odstraniti strešno kritino in pod njo nameščene strešne letve, šele nato se lahko pričnete ukvarjati z elementi, ki zagotavljajo kakovostno bivanje – pri tem imamo v mislih predvsem toplotno izolacijo. Toplotna izolacija mora biti dovolj debela (po letu 2020 govorimo o približno 40 centimetrih), hkrati pa mora biti izdelana iz kakovostnih materialov, ki zagotavljajo trajnost in omogočajo dihanje, saj se boste le na tak način izognili nabiranju vlage in kondenza, ki se s strehe rad povleče tudi na stene stanovanja, če na zaključku niso odete v izolacijo.

Prostor med strešnimi špirovci je seveda omejen, zato toplotna izolacija ne more biti zgolj iz enega sloja, temveč jo običajno sestavljajo tri medsebojno povezane plasti – trdna pohodna izolacija, volnena toplotna izolacija, ki s pomočjo posebne membrane uravnava prehajanje zračne vlage, ter plast toplotne izolacije ETICS. Slednjo se lahko normalno obdela z ometom ter poljubno opleska z barvo, ki stanovanju dajo tisto pravo osebno noto.

Adaptacija podstrešja in sanacija ali dogradnja strehe ob pomoči usposobljenih strokovnjakov nista tak bavbav, kot bi se marsikomu zdelo na prvi pogled. Tudi stroškovni izračun vam bo pokazal, da se vam na dolgi rok skrbno načrtovanje in kakovostni materiali izplačajo. Kaj pa v primeru, da pravkar gradite novo stanovanjsko hišo? Že sedaj vzemite v zakup, da otroci hitro rastejo in morda prav kmalu pride čas, ko si bodo želeli urediti udobno podstrešno stanovanje, zato je sedaj pravi čas, da pri gradnji poševne strehe vključite vse izolacijske elemente. To bo zagotovo lažje kot dogradnja čez desetletje ali dve – pa še otroci in vnuki vam bodo hvaležni.

Povezane vsebine

Vsi nasveti na enem mestu

Vpišite e-naslov in redno vas bomo obveščali o novostih s področja pasivne gradnje in o tem, kaj morate vedeti o energijsko učinkoviti gradnji.