Image

Topli spomladanski dnevi pomenijo, da vedno več časa preživimo na prostem. Tisti, ki živijo izven urbanih naselij, so lahko že v nekaj minutah v objemu zelenja, tisti, ki so svoj dom našli v večjih mestnih naseljih, pa se morajo za svoj košček narave nekoliko bolj potruditi. Z nekaj načrtovanja je mogoče nerabljeno strešno površino preurediti v malo zeleno pribežališče ali zelenjavni vrt.  Že nekaj prijetno senčnih in ozelenjenih kvadratnih metrov zunanjih površin lahko kakovost življenja v stanovanju ali hiši izjemno dvignejo. Zakaj torej ne bi poskusili?

Prava pot do ozelenjene strehe

Streha, temelji, okna – vsak del hiše ima seveda svoje specifike izvedbe, ki jih določajo želje investitorjev, izbrani materiali in okolje, v katerem bo objekt stal. Vendar se bomo danes omejili predvsem na posebnosti pri objektih, ki jih krijejo ravne (in med njimi najtrajnejše – obrnjene ravne) strehe. Še ne tako dolgo nazaj so zlobni jeziki znali pripomniti, da se ravne strehe delijo na tiste, ki puščajo, in na tiste, ki bodo puščati še začele. Tehnologija in gradbene tehnike so  medtem seveda napredovale, se razvile, zato ob premišljenem izboru in strokovnem pristopu izvedba kakovostne in trajne ravne strehe z nič slabšimi izolativnimi lastnostmi, kot jih imajo poševne strehe, ni več zgolj pobožna želja, temveč vsakemu investitorju dosegljiva realnost.

Pri tradicionalnih izvedbah ravne strehe je hidroizolacija ščitila toplotno izolacijo. Zlasti v primerih, ko so se investitorji zaradi omejenih sredstev – denarja je na žalost skoraj vedno premalo za izpolnitev vseh želja – odločili za manj trajne in posledično cenejše materiale, je pod vplivom vremenskih razmer, vročine, mraza, meteornih vod in burje hidroizolacijska plast kmalu izgubila svojo prožnost, nekatere so se pričele luščiti in ob krčenju zaradi mraza in raztezanju zaradi vročine ter hoji po njih izgubile hidroizolativno sposobnost. Večina ljudi pa se odloči svoj dom oplemenititi z ozelenjeno streho prav z namenom, da se bo lahko po njej sproščeno sprehajala, počivala, otroci pa se bodo na njej igrali. Govorimo torej o pohodni strehi.

Pri sodobnejših izvedbah ravne strehe (govorimo o trajni strehi, ki je postavljena po sistemu obrnjene ravne strehe) se možnosti za degradacijo strehe zaradi hoje in naravnih pojavov zmanjšajo na minimum. Seveda je treba biti tudi tu pozoren na pravilno zasnovo, natančno izvedbo, torej na izkušene mojstre in izbiro kvalitetnih materialov. Trdna toplotna izolacija iz ekstrudiranega polistirena, ki omogoča pohodnost ravne strehe, praktično ne vpija vlage, hidroizolacijska plast pa je zato lahko nameščena pod toplotno izolacijo, kar jo ščiti pred uničujočimi sončnimi žarki in ji daje trajnost.

Si na strehi vašega doma torej želite bujen zelenjavni vrt ali zgolj nekaj travnatih zaplat, ki jih prepletajo potke iz drobnega prodca? Morda latnik, ki vam bo dajal senco, in rožne grmičke za okras? Od te točke naprej je praktično vse omejeno zgolj z vašo domišljijo, finančnimi sredstvi in lastno iznajdljivostjo.

Povezane vsebine

Vsi nasveti na enem mestu

Vpišite e-naslov in redno vas bomo obveščali o novostih s področja pasivne gradnje in o tem, kaj morate vedeti o energijsko učinkoviti gradnji.