Image

Že velikokrat smo govorili o tem, kako pomembno je pravilno načrtovanje stavbe in t. i. razmišljanje izven okvirjev. Pomembni dejavniki so tako želje investitorjev kot zahteve, ki jih mora izpolniti projektant. Pri tem je seveda pomembno, da je stavba energijsko učinkovita in trajnostna, vendar mora v prvi vrsti omogočiti zdravo bivanje in delo. Hitro pa pozabimo, da ima lahko vpliv na zdravje tudi nekaj nevidnega. Tokrat se bomo dotaknili področja negativnih elektromagnetnih in geopatogenih sevanj, ki lahko škodujejo našemu zdravju v primeru, da je naša stavba postavljena na napačnih mestih in brez primerne zaščite.

Kljub temu da je radiestezija do zdaj veljala kot nedokazljiva, v Avstriji in Nemčiji lahko opazimo, da ni večjih gradenj brez radiestezijskih pregledov. Radiestezija je tehnika zaznavanja vplivov elektromagnetnih polj, magnetnega zemeljskega sevanja t. i. geopatogena polja, kozmične energije in radioaktivnosti Zemlje. S tem smo se očitno začeli zavedati, kakšen vpliv imajo lahko tudi zemeljska sevanja. Še več, raziskave navajajo, da se negativni vplivi geopatogenih sevanj lahko kažejo v upočasnjenem delovanju imunskega sistema in drugih organov v telesu, motenem krvnem obtoku in rakavih obolenjih.

Strokovnjaki ugotavljajo, da naj bi podzemne vode ustvarjale elektromagnetno polje in sevanje, ki je škodljivo za ljudi. Določeno sevanje je moč zaznati tudi s pomočjo radiestezijskih pripomočkov, kot so nihalo in bajalica. Veliko lahko slišimo tudi o kozmičnih sevanjih in sevalnih mrežah, med katerimi sta najbolj poznani Hartmannova in Curryjeva mreža. Zemljo naj bi po celi površini pokrivali sevalni pasovi. Ti pasovi se začenjajo pod zemeljsko skorjo in nadaljujejo pot proti nebu. Obstajajo poročanja, da na križiščih teh pasov ljudje zbolevajo na specifičnih delih telesa.

Zato strokovnjaki priporočajo, da pri načrtovanju stavbe raziščemo lokacijo, na katero bomo postavili stavbo, in jo umestimo tako, da bo vpliv geopatogenega sevanja najmanjši. V vsakem primeru pa je lahko določeno sevanje še vedno prisotno in prav je, da se tega zavedamo. Z zavedanjem pa potem vpeljemo tudi ustrezne rešitve, ki nam bodo pomagale to sevanje še zmanjšati.

Za zaščito pred geopatogenim sevanjem se lahko poslužujemo rešitve v sklopu temeljne blazine SEISMIC, ki je v osnovi sestav dveh slojev gladke toplotne izolacije FIBRANxps s tlačno trdnostjo najmanj 400 kPa, medsebojno povezanih z dvostransko samolepilno hidroizolacijo. Zgornji del toplotne izolacije (t. i. plošča SEISMIC) ima oblikovane utore za nedeljivo spajanje v primeru potresa. Za zaščito pred geopatogenim sevanjem in radonom pa na prvi sloj toplotne izolacije dodatno vgradimo samolepilno hidroizolacijo z antiradonskim vložkom, ki odbije geopatogeno sevanje in hkrati onemogoča prehod radona skozi ovoj stavbe. Več o tej temi si lahko preberete v že objavljenem članku. Točno sestavo in vsa priporočila glede sestave temeljne plošče SEISMIC smo za vas pripravili tukaj in vas vabim k branju.

Seveda moramo paziti, da vse preboje ustrezno zatesnimo in rešimo še ostale detajle. Vsaka rešitev se mora prilagoditi posameznemu projektu, zato smo tukaj strokovnjaki, ki vam z veseljem pomagamo najti najboljšo rešitev. Lahko nam pišete na nasvet@energijskiscit.si. Najbolj pomembno pa je, da se zavedamo, kaj vse lahko ogrozi zdravje uporabnika stavbe

dokument Zaščita pred radonom v stavbi

Hitri vodič
Zaščita pred radonom v stavbi

Prenesi dokument

Povezane vsebine

Vsi nasveti na enem mestu

Vpišite e-naslov in redno vas bomo obveščali o novostih s področja pasivne gradnje in o tem, kaj morate vedeti o energijsko učinkoviti gradnji.