Plesen na steni

Ta bo v nekaj letih zagotovo povzročila neprijetne madeže na steni.

Trend nizkoenergijske gradnje se usmerja k načrtovanju stavb s precej velikimi količinami toplotne izolacije, zato da bi z boljšo zrakotesnostjo objektov preprečili vse nekontrolirane izgube toplote v zimske času oz. hladu v poletnem času. Morajo pa biti takšni objekti veliko bolj premišljeno zasnovani, zato bodite zelo pazljivi!

TOPLOTNI MOSTOVI – NAJVEČJA NAPAKA?

Toplotni mostovi so lokalna področja, kjer se zaradi prekinjene toplotne izolacije pojavlja izrazit tok toplote. Kar pomeni, da bomo, v zimskem času, na teh mestih izrazito izgubljali toploto iz prostora. Čez čas se na mestih toplotnih mostov začnejo pojavljati temni madeži. Za le-te je značilna tudi zelo nizka notranja temperatura površin – stene.

Pospešeni toplotni tok poteka čez del nosilne konstrukcije stene in armiranobetonske plošče ter je veliko večji kot toplotni tok skozi steno. V nekaj letih lahko zagotovo pričakujemo nastanek plesni in propadanje materialov na tem delu, da o ogrožanju zdravja sploh ne govorimo.

PROBLEMATIČNO KRIŽANJE

Kot smo zapisali že zgoraj, je trenutno najbolj problematično križanje med tlemi na terenu in zunanjo steno. Zakaj? To je predel, kjer se projektanti pogosto odločijo, da zunanjo fasadno toplotno izolacijo prekinejo in jo predvidijo na notranjem delu tal – pod estrihom. Tukaj nastane del, kjer nepravilno prekinemo potek toplotne izolacije.

NEUGODEN UČINEK TOPLOTNEGA MOSTA

Toplotni most ima neugodno posledico, in sicer zaradi pospešenega toplotnega toka na notranji površini nastanejo izrazito nizke temperature. Slika spodaj prikazuje simulacijo toplotnega mostu pri tleh in temperature, do katerih prihaja. Vidimo lahko, da se temperatura notranje površine na vogalu stene ob vznožju stavbe zelo približa 0 °C. Kar posledično pomeni, da topel in vlažen zrak, ko se dotakne tako mrzle površine, takoj kondenzira. Takšna vlažna stena je v kombinaciji s toplim okoljem odlična za razvoj plesni.

REŠITEV IN DOKAZ

Pravilna izvedba takega detajla je, da peljemo toplotno izolacijo neprekinjeno po zunanjem ovoju stavbe. Aplikacije toplotne izolacije pod temeljno ploščo na prvi pogled res lahko delujejo veliko bolj težavne in komplicirane, ampak temu v resnici ni tako. Takšna aplikacija je enostavna in varna, če vemo, kako jo izvesti. Pomembno je, da izberemo rešitev in material, ki izpolni vse zahteve – visoka tlačna nosilnost, neobčutljivost na vodo in Evropsko dokazilo ustreznosti (ETA) – v zahtevnih aplikacijah.

Poleg pravilne izbire vrste toplotnoizolacijskega materiala je pomembno tudi to, da zaščitimo hidroizolacijo pod terenom. Zaščitimo jo tako, da jo v tleh položimo med dva sloja toplotne izolacije iz ekstrudiranega polistirena. Tak sistem toplotne izolacije tal imenujemo SEISMIC temeljna blazina.

Poglejmo si simulacijo poteka temperatur v primeru, ko toplotno izolacijo neprekinjeno nadaljujemo po celotnem ovoju stavbe, tudi pod terenom. Porazdelitev je, kot lahko opazimo na spodnji sliki, čisto drugačna. Temperature notranje površine se gibljejo okoli 19 °C, do kondenzacije toplega, vlažnega zraka ne more priti. Torej smo lahko mirni in varni pred plesnijo.

Imate morebitna dodatna vprašanja v zvezi s toplotno izolacijo pod terenom? Vprašajte naše strokovnjake, ki vam bodo z veseljem BREZPLAČNO pomagali in svetovali.

SEISMIC temeljna blazina: temeljenje nizkoenergijskih stavb na potresno ogroženih območjih

Hitri vodič

SEISMIC temeljna blazina: temeljenje nizkoenergijskih stavb na potresno ogroženih območjih

Prenesi dokument

Povezane vsebine

Vsi nasveti na enem mestu

Vpišite e-naslov in redno vas bomo obveščali o novostih s področja pasivne gradnje in o tem, kaj morate vedeti o energijsko učinkoviti gradnji.