Image

Madeži na stropu niso nujno posledica puščanja vaše strehe. Lahko so odraz neustrezne rabe prostora (preveliki izvori vlažnega zraka, nezračen ali premalo zračen prostor), nepravilne zasnove atike (podaljšek zidu, ki služi kot zaključek ravne strehe) in nenazdanje tudi puščanja strehe. Preden ob pojavu madežev pokličemo strokovnjake za sanacijo ravnih streh, zato dobro premislimo o možnih vzrokih in nadaljnjih korakih sanacije težave.

Nepravilna uporaba prostora

V prostorih, v katerih se zadržuje velika količina vlažnega zraka, obstaja izjemno povečana možnost nastanka kondenza in posledično plesni. Z vlago nasičen topel zrak zelo hitro kondenzira v stiku z nekoliko hladnejšim stropom. Še posebej so problematični prostori, kjer kuhamo ali se umivamo, in prostori z notranjimi bazeni. Na srečo je mogoče te težave precej hitro rešiti, vse, kar moramo storiti, je, da očistimo obstoječe madeže, prostor dobro osušimo in ga tudi v prihodnosti sistematično naravno prezračujemo. Vlažen notranji zrak na ta način zamenjamo s svežim, manj vlažnim zunanjim zrakom.

Toplotni most zaradi neizolirane atike na strehi

Naslednji vzrok lahko iščemo v nepravilno načrtovani ali izvedeni atiki, ki ni bila toplotno izolirana. Zagotoviti moramo, da toplotna izolacija poteka neprekinjeno po celotnem ovoju stavbe. Deli, kjer je toplotna izolacija prekinjena, namreč predstavljajo toplotni most, skozi katerega se pospešeno prevaja toplota. To pomeni, da v vogalu med stropom in steno nastane zelo nizka površinska temperatura. Na tem mestu bolj vlažen topel zrak hitro kondenzira in posledično predstavlja odlično okolje za razvoj plesni. Na spodnji sliki je prikazana pravilna izvedba izolacije armiranobetonske atike. Uporabljena je bila toplotna izolacija iz ekstrudiranega polistirena, ki v celoti obdaja atiko in hkrati ščiti pod njo položeno hidroizolacijo.

proizvodnja
SLIKA: Prikaz pravilno izvedene betonske atike po principu obrnjene ravne strehe.

Nizko ali nič-energijske stavbe, ki zahtevajo velike debeline toplotne izolacije, predstavljajo prav poseben izziv. Tukaj je treba posegati po drugačnih rešitvah. Uporabimo jekleni Z-nosilec, ki ga po dimenzijah prilagodimo posameznemu projektu. Na tem detajlu je namesto naklonskega betona uporabljena naklonska toplotna izolacija iz ekstrudiranega polistirena. S tem pridobimo dodatno toplotno upornost sklopa in zmanjšamo obremenitev na nosilno konstrukcijo.

proizvodnja
SLIKA: Naprednejša rešitev atike v primeru uporabe toplotne izolacije debelejših dimenzij.

Puščanje strehe

Seveda pa je tudi čisto možno, da sta vzrok madežev zamakanje ali puščanje strehe, do katerih pride zaradi poškodovane hidroizolacije. Vzrok je lahko mehanska poškodba ali poškodba zaradi vremenskih vplivov. Klasično izvedena streha ima namreč hidroizolacijo nameščeno kot zaključni sloj, kar pomeni, da je izpostavljena velikim temperaturnim obremenitvam, UV-žarčenju in poškodbam zaradi vzdrževalnih del.

proizvodnja
SLIKA: Viden madež na stropu stanovanja v najvišji etaži.

Tem nevšečnostim se je mogoče izogniti z izvedbo obrnjene ravne strehe. Lahko ji rečemo tudi trajna ravna streha. Ta ima v nasprotju s klasično streho hidroizolacijo zaščiteno s slojem toplotnoizolacijskega materiala. Seveda mora toplotna izolacija v tem primeru izpolnjevati določene dodatne specifične zahteve. Prvič, ne sme se navzemati vode in mora ohranjati svoje karakteristike v vlažnem okolju. Drugič, biti mora dovolj trdna in stabilna. Tretjič, kakovost mora biti potrjena s strani Evropske tehnične ocene (ETA) za časovno obdobje 50 let.

proizvodnja
SLIKA: Prikaz pravilnega zaporedja slojev pri trajni – obrnjeni ravni strehi.

dokument Zaščita pred radonom v stavbi

Hitri vodič
Zaščita pred radonom v stavbi

Prenesi dokument

Povezane vsebine

Vsi nasveti na enem mestu

Vpišite e-naslov in redno vas bomo obveščali o novostih s področja pasivne gradnje in o tem, kaj morate vedeti o energijsko učinkoviti gradnji.